Invazia Rusiei în Ucraina intră în cea de-a 100-a zi

Invazia Rusiei în Ucraina intră vineri în cea de-a 100-a zi, fără să se întrevadă un sfârșit al luptelor care au ucis mii de oameni, au dezrădăcinat milioane de persoane și au transformat orașe întregi ruine.

După ce a renunțat la asaltul asupra capitalei Kiev, Rusia continuă să atace în estul și în sudul Ucrainei. Rușii se confruntă cu sancțiunile tot mai mari impuse de țările occidentale și a unei rezistențe puternice a ucrainenilor.

Câteva evenimente cheie ale conflictului de până acum, potrivit Reuters.

24 februarie: Rusia invadează Ucraina de pe trei fronturi, în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Zeci de mii de oameni se refugiază.

Președintele rus Vladimir Putin anunță o „operațiune militară specială” pentru demilitarizarea și „denazificarea” Ucrainei. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite pe Twitter: „Rusia a pornit pe calea răului, dar Ucraina se apără”.

25 februarie: Forțele ucrainene luptă împotriva invadatorilor ruși în nord, est și sud. Artileria bombardează Kievul și suburbiile sale.

1 martie: Un oficial american afirmă că o coloană de blindate rusești de mai mulți kilometri lungime care se îndreaptă spre Kiev este afectată de probleme logistice.

Rusia lovește un turn de televiziune din Kiev și își intensifică bombardamentele cu rază lungă de acțiune asupra Harkovului din nord-est și a altor orașe, în ceea ce pare a fi o schimbare de tactică a Moscovei, în timp ce speranțele sale de a ataca rapid capitala se estompează.

2 martie: Forțele rusești încep asediul portului Mariupol din sud-estul țării, considerat vital pentru încercările Moscovei de a lega regiunea Donbas de Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care Rusia a ocupat-o în 2014.

Trupele rusești intră în portul Kherson de la Marea Neagră, primul mare centru urban capturat.

Un milion de persoane au fugit din Ucraina, potrivit Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR).

4 martie: Forțele rusești au capturat centrala nucleară Zaporojia, cea mai mare din Europa. NATO respinge apelul Ucrainei pentru zone de interdicție aeriană, spunând că acestea ar duce la escaladarea conflictului.

8 martie: Civilii fug din orașul Sumî, situat în nord-estul țării, în primul coridor umanitar stabilit cu succes. Două milioane de persoane au fugit din Ucraina, potrivit UNHCR.

13 martie: Rusia își extinde războiul în vestul Ucrainei, trăgând cu rachete asupra unei baze din apropierea graniței cu Polonia, membră NATO.

16 martie: Ucraina acuză Rusia că a bombardat un teatru din Mariupol, unde se adăpostesc sute de civili. Moscova neagă acest lucru.

25 martie: Moscova semnalează o schimbare de accent privind obținerea de câștiguri în est, în timp ce forțele ucrainene fac presiuni pentru a recuceri orașele din afara Kievului.

30 martie: Peste 4 milioane de persoane au fugit din Ucraina, potrivit UNHCR.

3/4 aprilie: Ucraina acuză Rusia de crime de război după ce în orașul Bucea, recucerit, au fost găsite o groapă comună și cadavrele unor persoane împușcate de la mică distanță. Kremlinul neagă responsabilitatea și spune că imaginile cu cadavrele au fost înscenate.

8 aprilie: Ucraina acuză Rusia pentru un atac cu rachete asupra unei gări din Kramatorsk care a ucis cel puțin 52 de persoane care încercau să fugă de război. Moscova neagă responsabilitatea.

14 aprilie: Nava de război principală a Rusiei în Marea Neagră, Moskva, se scufundă în urma a ceea ce Ucraina susține că a fost un atac cu rachete.

25/26 aprilie: Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria declară că exploziile au lovit un minister și două antene de radio. Aceasta dă vina pe Ucraina vecină. Kievul acuză Moscova că a organizat atacurile pentru a încerca să extindă conflictul.

28 aprilie: Rusia trage două rachete spre Kiev în timpul unei vizite a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, afirmă Ucraina. Kremlinul acuză Ucraina că atacă regiunile rusești din apropierea graniței.

1 mai: Aproximativ 100 de civili ucraineni sunt evacuați din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, aflat în ruină, în ceea ce Națiunile Unite afirmă că este o „operațiune de trecere în siguranță”.

7 mai: Se crede că până la 60 de persoane au murit după ce o bombă a lovit o școală din satul Bilohorivka, în estul Ucrainei, spune guvernatorul regional.

9 mai: Putin îi îndeamnă pe ruși să lupte într-un discurs sfidător de Ziua Victoriei, dar tace în legătură cu planurile privind Ucraina.

10 mai: Ucraina afirmă că forțele sale au recucerit sate la nord și nord-est de Harkov, în cadrul unei contraofensive.

14 mai: Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă în apropierea orașului Izium, aflat în estul țării sub controlul Rusiei, spune guvernatorul local.

18 mai: Finlanda și Suedia solicită să adere la NATO, o mișcare care ar duce la extinderea alianței militare occidentale pe care Putin a urmărit să o împiedice.

20 mai: Rusia afirmă că ultimii luptători ucraineni care rezistau la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-au predat. Cu câteva ore mai devreme, Zelenski a declarat că armata ucraineană le-a spus apărătorilor că pot ieși și își pot salva viața.

21/22 mai: Rusia lansează o ofensivă în Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas, concentrându-și atacul asupra orașelor gemene Sloviansk și Sievierodonetsk.

23 mai: În primul proces pentru crime de război din timpul conflictului, un tribunal din Kiev condamnă un tânăr comandant de tanc rus la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat.

25 mai: Putin semnează un decret care simplifică procesul de obținere a cetățeniei și pașapoartelor rusești de către locuitorii din districtele recent capturate, în încercarea de a consolida controlul Moscovei asupra teritoriului cucerit.

29 mai: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, numește „eliberarea” Donbasului o „prioritate necondiționată” pentru Moscova, în timp ce forțele rusești par a fi aproape de a cuceri întreaga regiune Luhansk.

31 mai: Oficialii locali spun că nu mai este posibilă evacuarea civililor prinși în capcană în Sievierodonetsk, unde forțele ucrainene încă rezistă, dar o mare parte din oraș se află sub control rusesc.

1 iunie: Rusia critică decizia Statelor Unite de a furniza sisteme avansate de rachete Ucrainei, avertizând că aceasta ar putea extinde conflictul și ar crește riscul unei confruntări directe cu Washingtonul. Secretarul de stat Antony Blinken spune că Ucraina a dat asigurări că nu va folosi sistemele împotriva unor ținte de pe teritoriul rusesc.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

15 Comentarii

  1. Se fac pariuri: cine este ultimul ukran pana la care se lupta Volo ?

  2. Se vede din fotografiile puse pe internet ca doar cate un bloc este ciuruit masiv de gloante de arma automata in timp ce altele din vecinatate sunt neatinse. Este evident ca acolo a fost un cuib de rezistenta. Oare mercenarii lui Zelinsky se preteaza in continuare a lupta fiind inconjurati de civili nevinovati? Tocmai asta intarzie sorocul final, inamicul vrea sa protejeze cat de mult populatia civila, mai ales ca este majoritar rusa.

  3. 100 de zile, in loc de 3!
    Iata un nemaipomenit prilej ca Putina sa sarbatoareasca acest mare si deosebit eveniment.

  4. Totuși, livrărirle de arme, de altfel ilegale in zonă de război, conform cartei ONU , scurtează sau prelungesc războiul ? Ce cred unii care se autosancționează și distrug traiul european ??

  5. Ma intreb ce spera guvernul Ucrainei sa obtine continuind lupta? Ma intreb ce cred minunatii nostrii conducarori UE, NATO, USA ca se va intanpla deca Ucraina continua lupta? Adica ori eu sunt complet cretin cand spun ca fiecare zi de razboi inseamna noi teritorii pentru Rusia care avanseaza teritorial ori astialalti care imping la lupta sunt ei cretini sau ticalosi. Chiar e atat de greu de vazut deznodamantul?

  6. Poate asa inteleg „neintelegatorii” Nemskulakson cate utilitati militare au fost construite de Volo cu bani si cu echipamente de la americani care au fost distruse de Putin, bucata cu bucata. In plus, trebuia consumata munitia si echipamentele vechi. Zis si facut. Abia acum incepe ocuparea teritoriului socotit al Rusiei. Asa ca, trimiteti arme la ukrani pana mai ramane doar unul.

  7. si vor numara zilele „razboiului” zilnic timp de 10 ani? ha! toate crizele, razboiaele si experimentele in laboratoare numite „pandemii” sunt un razboi real intru genocid. genocidul omenirii. reinterez – nenea asta care ne spune ca TREBUIE sa acceptam ca 5-6 miliarde trebuie sa moara pentru ca 500 milioane-1 miliard sa traiasca liberi si fericiti (??) – vezi pietrele din georgia/sua.

  8. Cu fiecare arma mai devaztatoare livrata de USA si NATO fascistilor ucrani armata rusa va trece la folosirea unor arme si mai devaztatoare in lupta ei cu armata ucrana. In final aceasta excaladare va duce la apasarea pe butonul rosu. Toate tarile care vor lupta contra Rusiei vor fi lovite nimicitor cu ciupercute nucleare mai nari sau mai mici dupa marime si gradul lor de implica in acest conflict.

  9. Încercarea Ucrainei de a recuceri Insula Șerpilor, pe data de 8 mai (o zi înainte de Ziua Victoriei, 9 Mai). A fost un eșec total ( 50 de morți, multe drone și avioane distruse + 3 ambarcațiuni) ;nimeni nu vorbește de evenimentul ăsta insuportabil, comediantul Zelensky strigă „hei-rup” și vrea mereu alte sancțiuni !

  10. Aidoma Reichului de 1000 de ani al lui Hitler, Imperiul fascist, rus, putinist, isi traiaeste ultimele zile de agonie. Se vor mai trezi cativa dintre rusi. Astfel acceptarea propriei suferinte si genocidul fata de fratii care doresc libertatea in fata jugului medieval putinist, nu va mai fi legea supravietuirii Imperiului cu picioarele de lut. Respectul pentru viata, credinta si dorinta pentru bunastarea si fericirea peersonala vor lua locul neputintelor falselor elite ale Imperiului si indaratniciei lor de a nu-si accepta esecul penibil si ultra- modestie istorica. In acest fel omenirea se va reindrepta spre valorile ei adevarate, intru perpetuarea vietii si bunastarii pe acest pamant al harniciei si al bunei preiveghari a devenirii cu adevarat intru vesnicie a civilizatiei umane.

  11. Se vede ca ai ai doctorat in stupiditate.
    Nu doar ca esti analfabet in stare avansata, dar esti si stupid de-a binelea. Crezi ca ceilalti n-au si ei butoane rosii pe care sa apese?
    Judeci la fel ca si putinantropii din gasca lui Putler. Numai din astia ca tine are si el in camarila lui. Si alora le pasa de Terra, de oameni, de viata, de cultura umana, ca si tie.
    Lumea civilizata se framanta cum scape de poluare, iar cretinii ca tine fac planuri cum sa distruga pamantul si civilizatia umana prin razboaie atomice. Ai cumva impresia ca tu si tot neamul tau de retardati ati scapa neatinsi dintr-un asemenea cataclism?……[Rumburak]

  12. Gelu bate campii pentru ca a si-a epuizat toate neroziile dar tre sa scrie ceva ca nu vin Kopeicile altfel 🙂

  13. @tibi1/Sa-ti mai traiasca tot neamul tau dupa cat sunt eu platit in copeici sau alte valute ca sa scriu pe forum? Te prinzi.

  14. @@gelu ,,devaZtatorul”/Nu bai minte de €rezist pupator de Soros si practicant de LTGB prin apasarea pe butonul rosu se va curata cu ajutorul Sfantului Bunului Dumnezeu lumea de satanistii care vor s-o Reseteze si s-o transforme intr-o mare mocirla LTGB. Asta nu puteti voi sa intelegeti, pui de naparci ce sunteti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.