Mugur Isărescu: I-am răspuns în scris lui Dragnea

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că a răspuns scrisorii primite de la liderul PSD, Liviu Dragnea, precizând că nu dorește să dea amănunte întrucât Dragnea anunțase că va da publicității scrisoarea respectivă.

„Noi – Consiliul da Administrație – BNR – acționăm în baza unui mandat. Și oamenii politici au un mandat, cel popular, au dreptatea lor. Am purtat și un dialog verbal, cu partidele de Opoziție, iar președintele Camerei Deputaților a preferat calea scrisă. I-am răspuns, tot pe cale scrisă. El a spus că va da publicității acest răspuns, deci n-o să vă dau amănunte din scrisoare”, a spus Mugur Isărescu, răspunzând unor întrebări din partea jurnaliștilor.

Printre factorii de risc la adresa inflației, banca centrală a identificat „politicile fiscale, piața muncii și evoluția prețurilor administrate”.

„Aceasta este invitația noastră, pe care o găsiți în fiecare comunicat al BNR – un mix de politici economice. Nu orice măsură de politică monetară poate contrabalansa lucrurile, dacă au loc relaxări fiscale. Mixul acesta de politici nu este ușor de găsit”, a mai spus Mugur Isărescu.

Isărescu a mai declarat miercuri că în 2018 inflația va atinge „un plafon de 5%”, după care, spre sfârșitul anului, se va tempera.

„Incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflației provin în principal din partea prețurilor administrate și a celor volatile; ele decurg şi din conduita politicii fiscale şi condițiile de pe piața muncii. Relevantă este, de asemenea, evoluţia economiei și a inflației în zona euro şi, implicit, conduita politicii monetare a BCE şi a băncilor centrale din regiune”, a afirmat guvernatorul, la briefingul de după ședința de politică monetară a conducerii BNR.

Consiliul de Administrație al BNR a decis în ședința din 4 aprilie menținerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,25% pe an, contrar așteptărilor analiștilor, care anticipau o creștere la 2,5%.

Totodată, a mai decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an, ca și rata dobânzii aferente facilității de creditare – la 3,25% pe an, precum și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Tovarasul isarescu trebuie sa raspunda in scris Romaniei unde a disparut poansonul pentru marcarea lingourilor de aur romanesc si de ce toti membrii bnr sunt deasupra legii civil si penal.
    Poate PSD aplica principiul constitutional al egalitatii in fata legii si in cazul masonilor astia.
    Trebuie lege noua!

  2. Apreciem disponibilitatea și amabilitatea domnului Isărescu dar, după cum spunea un clasic încă în viață, „a greșit adrisantul”. Tovarășului Darius Vâlcov – luceafărul economiei românești, trebuia să-i trimită răspunsul la scrisoare. Don Livache nu se pricepe decât la pescuit pe Belina, plimbat cu barca pe ulița uscată și pârlitul porcului la K nr… Departe de domnia sa nefastul obicei de a gândi economicește pentru țară ci doar în plan personal. Cât despre strălucitorul tovarăș Vâlcov, dânsul e doar cu o zecimală înaintea lui don Livache, nu mai mult. Dovadă inflația, scăderile neprogramate de venituri, de impozite colectate la bujet, etc. Datorită domniei sale economia românească e ca barbutul: depinde de noroc.

  3. Asta e mai politruc decat politicienii. E scula unora, in mod evident.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.