Klaus Iohannis, risipa, românii și frigul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că trebuie evitată risipa de energie.

„Cred că a face economie într-o vreme în care criza energetică este evidentă, probleme în care ne dorim tranziţia verde, lucrurile sunt (…) destul de simple, trebuie să evităm să risipim energia. Când plecăm de acasă putem să permitem ca locuinţa să fie un pic mai rece, dacă plecăm putem să stingem lumina, dacă nu este nevoie să folosim anumite aparate electrice ele pot fi fără probleme scoase din priză şi aşa mai departe. Am mai spus-o şi cred că este bine să o repet: Nu ne dorim şi nu se va întâmpla ca românii să stea în frig, nu se va întâmpla să li se stingă lumina cum se spune, dar este un lucru natural şi foarte potrivit, foarte bun, etic, corect, în semn de solidaritate, să facem economii rezonabile acolo unde putem fiecare acasă şi toate aceste lucruri pe care le-am enumerat le practic şi eu la mine acasă”, a spus şeful statului.

El a mai spus că în România nu va exista o raţionalizare la energie.

„La noi, din istoria recentă venind, nevoia de raţionalizare automat induce teamă sau poate chiar panică, fiindcă unii dintre noi am trăit vremuri cu aşa numita raţionalizare. Nu va exista aşa ceva, dar este un lucru bun şi este corect şi cred că pot să o spun şi când am fost profesor de fizică am recomandat elevilor să economisească raţional. A trăi raţional nu are nimic de-a face cu raţionalizarea energiei sau raţionalizarea alimentelor în sens negativ. Nu risipim. Asta este soluţia cea mai potrivită. Asta se referă şi la instituţii publice. Este foarte uşor într-o instituţie publică să se stingă toate luminile noaptea când nu lucrează nimeni, cum este absolut posibil ca iarna, când toată lumea lucrează în birouri, să nu fie 27 de grade, ci poate 21 sau 22. Acestea sunt lucrurile pe care le ţintesc eu. Să nu risipim, asta înseamnă a economisi eficient. Sunt şi tehnologii moderne”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că priorităţile bugetului pe anul viitor sunt aceleaşi ca până în prezent, şi anume dezvoltarea, investiţiile, sustenabilitatea, pensiile, salariile şi un trai decent, şi a subliniat că, în contextul actual complicat, trebuie „să nu ne întindem mai mult decât permite pătura”.

„Priorităţile sunt mereu aceleaşi: dezvoltare, investiţie, sustenabilitate, salarii, pensii, trai decent. Lucrurile nu vor fi absolut noi, temele pe care le-a prezentat coaliţia de la începutul guvernării vor rămâne în continuare temele centrale. Sigur, dacă la acestea nu se adaugă o situaţie care nu depinde de noi; dacă de exemplu preţurile pe energie cresc mai mult decât s-au făcut calcule până acum, acum trebuie adaptat acest obiectiv. Dar este la fel de bine posibil să scadă un pic şi atunci banii vor fi disponibili, sper eu, pentru lucrări de infrastructură, pentru investiţii care reprezintă cea mai bună variantă pentru a avea o creştere sustenabilă, adică o creştere care este continuă, nu într-o lună mai mult, pe urmă mai puţin. Lucrurile trebuie bine balansate şi trebuie să avem grijă în acest context complicat să nu ne întindem mai mult decât permite pătura, fiindcă nu ştim ce alte crize vor mai veni, nu ştim cum se va dezvolta situaţia pe frontul din Ucraina şi este foarte bine să fim pregătiţi să folosim banii de care dispunem pentru a permite creşterea economică, dar să nu folosim mai mult decât trebuie şi să rămânem într-un cadru macroeconomic sănătos”, a spus Iohannis.

Coaliţia de guvernare a început discuţiile despre bugetul de stat pe anul viitor, a anunţat, marţi, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, care a amintit că se urmăreşte ca acestea să fie finalizate în luna noiembrie.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat, că, având în vedere contextul actual, este „corect, rezonabil şi aşteptat” ca pensiile şi salariile să crească.

„Atâta vreme cât nu avem o previziune a bugetului pentru anul viitor, orice ar spune unul sau altul este o speculaţie. Însă pot să vă spun un lucru pe care eu personal l-am transmis liderilor coaliţiei. Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem şi o creştere economică, avem totuşi o inflaţie destul de mare, este corect, este rezonabil şi este aşteptat să crească şi salariile şi pensiile. În condiţiile în care inflaţia a ajuns, acum recent au fost date publicităţii datele, peste 15%, nu mi se pare rezonabil să fie refuzată discuţia pe creşterea salariilor şi pensiilor. Până la urmă, nu oamenii simpli trebuie să plătească pentru aceste crize şi Guvernul trebuie şi va identifica soluţii”, a spus Iohannis.

Potrivit şefului statului, cuantumul acestor majorări sunt chestiuni tehnice care vor fi cunoscute după calcule foarte aplicate.

„Acum, cu cât va creşte salariul minim, cu cât va creşte punctul de pensie şi aşa mai departe, acestea sunt chestiuni tehnice care vor fi cunoscute după ce se fac nişte calcule foarte aplicate, legate de bugetul care trebuie să realizeze aceste creşteri, şi vorbim clar despre bugetul anului 2023. Partea foarte bună pe care o văd este că, în pofida acestor crize multiple, pe care le tratăm cât putem de bine, avem o creştere economică substanţială şi, sigur, asta ne dă speranţa că vom avea pe salarii şi pensii o creştere care vine să compenseze într-o măsură rezonabilă creşterea preţurilor şi inflaţia pe care o avem”, a declarat preşedintele Iohannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

27 de Comentarii

  1. „sa facem economie eficient” Pai ce economie face asta cu naveta la Sibiu cu un alai de masini escorta sau cu zboruri cu avion privat? Asta tot economie este?

  2. Politicianul asta nasit de SECU a ramas blocat cu mintea la propaganda (cea inversa de la Europa Libera) din anii ’80. Cam ce orizont politic actual cand lumea intreaga se confrunta cu situatii limita poate avea acest individ ridicol este usor de inteles. Si totusi un astfel de bolovan a fost harazit sa deturneze Romania timp de zece ani de la drumul ei firesc. Adevarat ghinion!

  3. Vorbeste dracului in numele tau si nu in numele cetatenilor din Romania! Nu reprezinti pe nimeni prin propria ta prostie si nesimtire detasate de tara si compatrioti! Ai stins lumina si bucuria de viata din sufletul colectiv al romanilor, panarama infecta ce esti.

  4. Pe bune?? Pai psihopatii care conduc azi America si UE isi fac deja ambitia nebuneasca sacrificand populatia pentru a „inflict pain to Putin”. Ni se cere sa stam in frig si sa economisim de parca cetatenii si pensionarii traiesc intr-un lux ! Politicienii occidentali au facut varza toata economiile, au distrus lanturile de aprovizionare au aruncat in aer preturile la energie pentru ca sunt f prosti, agresivi si nu inteleg nimic din economie. Dar au o obsesie cu Rusia. Au preluat un sistem capitalist viabil cu o democratie rezonabila si le-au distrus pe amandoua.

  5. Pe asta il doare in editat de parerea romanilor, il doare in editat ca romanii nu-l mai vor la Cotroceni!

  6. „este aşteptat să crească şi salariile şi pensiile. În condiţiile în care inflaţia a ajuns, acum recent au fost date publicităţii datele, peste 15%”
    Vorbele sunt frumoase, dar sa vedem faptele. Promisiuni iohanniste am mai auzit. Cinismul prezidential este inimaginabil, „ghinion”, nu?
    Primo, inflatia de 15% este din creion, in realitate orice roman vede ca preturile au crescut cu mult mai mult, spre 30%. In romania inflatie nu este o situatie statistica reprezentand o REALITATE ci este expresia unei decizii politice.
    Secundo, si o crestere de 1% este o crestere, nu?
    Deci, ce face Iohannis acuma este sa-si aeriseasca corzile vocale. Faptele conteaza.

  7. Penuria de energie va atrage dupa sine si penele prelungite, deghizate in tentative de economisire. Si aici exista solutii: Stoc de lumanari si gaz lampant, dati iama in anticariate si cumparati-va cate carti va duce minte sa cititi si iarna se va transforma intr-o primavara toscana. Asta pana cand Romania Educata a sasului monolob ne va interzice sa citim cartile „fizic” pe motive de Eco-Coco. Mor paianjenii daca scoatem cartile din biblioteca, si le stergem de praf, iar daca mor paianjenii nici alte lighioane taratoare menite a fi mancate de marele bobor ieuropian, de catre mitile incleiate ale comisarilor UE (cu cota de gen la zi), nu se vor mai dezvota in habitate.
    Asa ca, dragi compatrioti, cu riscul de a supara comisarii si mai ales komissaresele (la SPM) UE, nu va mai uitati la Survivor, Nunta secolului, Insulele Iubirii, Burlaci neintarcati si hai sa facem ce stim noi romanii mai bine, de 1900 de ani incoace: sa supravietuim tuturor invaziilor, potopurilor si molimelor, tuturor fanariotilor imbogatiti pe spinarea noastra prin impunerea de taxe aberante scornite de mintile dracesti din Apus. Restul Ieuropei nu are decat sa devina Noua Atlantida sub atenta indrumare a Directivelor comisaresti bruxeleze.

  8. Sun convins ca nu vom sta în frig, fiindcă vom sta în ger și ne vom lumina cu câte un licurici primit cadou de la nasul lgbtichistilor și al terorismului mondial,USA portabila cu clanta cariata și mâner neomarxist bolnav de Allzhaimer și variola maimuței corect politic regulata.

  9. Demagogie pura! Ipocrizie fara limite, un bla-bla mincinos fara continut, rupt de realitate! Dobitocul isi inchipuie ca romanul traieste ca el in huzur si risipa!

  10. Romanii din interiorul Trei Coceni nu vor sta in frig si nu li se va stinge lumina . Romanii de la trei coceni vor putea face naveta saptamanal cu limuzine de lux la sibiu. Totul pe banii romanilor care vor stinge singuri lumina si vor opri singuri caldura cand vor vedea facturile.

  11. Doar românii ce vor avea cu ce să plătască nu vor sta în frig și dor acestora nu li dse va stinge lumina. Aceasta este menirea „crizei de energie” făcută doar din pix, sărăcirea noastră; deja ce cumpărai ieri cu o sută azi cumperi cu două. Aceasta a fost unul din rosturile plandemiei, îndatorarea, tot din pix, a statelor și punerea pagubei, repet, închipuită, în cîrca noastră; iarăși sărăcirea noastră.
    „ne dorim tranziţia verde” Care noi? Cînd, cine a vorbit în campania electorală de „tranziţia verde”? Ăștia de sînteți de dimineața pînă seara cu cea verde-n gură face-ți-vă un sisten energetic verde, fără hidro și fără gaz, nu mai umblați cu păcăleli slabe!, și dacă vedem că vă merge șandramaua și costă mai puțin, ne băgăm și noi.

  12. Mai fac economie doi ani, și pe urmă gata!…dau avionul înapoi. Și nu mai fac naveta cu coloana de țuțeri în mercedesuri. Iau un elicopter, că nu pot să-i sufăr pe lingăii ăștia!

  13. unde a facut declaratia ?…la bordul avionului particular al mafiei columbinene,sau la resedinta din Florida ?…

  14. Ca un prost ce sunt, constat că furnizorii de energie ii taxează foarte tare pe consumatorii care în 2021 au depasit 300 kwh in 2021/luna. De ce? Fiindcă guvernul nu le-a platit compensarea de 30 de miliarde de lei!

  15. Dupa cate minciuni a spus de cand a aparut, cine poate sa creada ce spune asta?!? El da mana cu unii carora LE-A DECLARAT PUBLIC RAZBOI, dar NU A ANUNTAT NICIODATA CA AR FI INCHEIAT PACE CU AIA, SAU, MACAR, ARMISTITIU, dar se pupa cu ei. Cine poate da crezare unui asemenea specimen? Poate, doar niste romani.

  16. Asa cum nu a fost vaccinarea,,obligatorie,, asa nu va fi nici ,,rationalizarea,, energiei. Te vei ,,rationaliza singur,, .Vei avea la alegere,ori vei manca,ori vei sta in frig si intuneric.Pensia si salariul unui om de rand nu va fi suficienta pentru supravietuire.Deja ai impresia ,ca in blocuri intregi nu mai locuieste nimeni,intrucat seara nu vezi nici o lumina aprinsa,toata lumea sta pe intuneric,Aceasta criza indusa nu are nici o justificare.Inainte de 1989 ,cu mii de fabrici consumatoare de energie,zi si noapte,sistemul nostru energetic facea fata si acum fara industrie,fara economie, suntem in criza energetica.,,Preturile nu depind de noi,,zice presedintele.Ba depind. Eliminati intermediarii ,care se imbogatesc pe spinarea populatiei,eliminati speculantii din energie si obligati distribuitorii sa cumpere direct de la producator energia.Nationalizati energia electrica,gazul,de ele depind siguranta nationala,existenta unei tari ,existenta unei populatii sanatoase.Energia nu trebuie jucata la bursa,viata oamenilor nu trebuie jucata la bursa.ENGIE,CEZ ,nu sunt private ele apartin statului francez,ceh.La noi statul este considerat ca nu este bun gospodar>Oare de ce? Pentru ca la noi se fura,la ei nu.Oricum banii obtinuti de pe spinarea consumatorilor se impart intre ei[politicieni,oameni de afaceri,firme de stat straine] cu ajutorul firmelor capuse[externalizarea serviciilor]. Unii au firme de proiectare,altii de instalatii,reparatii,verificari instalatii,citiri contuare si facturari,montat contuare etc.Cum sa renunte ei toti la robinetul cu bani.Asa cum nu va vindeti averile voastre,asa nu trebuie sa vindeti averea poporului. Bogatiile solului si subsolului apartin statului,asa ca nu aveati dreptul legal sa le instrainati.

  17. „Românii nu vor sta în frig şi nu li se va stinge lumina” ! Asta ne-a pus gind rau, vrea sa ne duca pe toti in Florida …

  18. Cel mai nasol e ca, pe intuneric, nu mai reusesc sa gasesc in bucatarie gindacii care constituie cina ! …

  19. Graieste unul care hopa tupa face naveta saptamanala de joi pana marti cu coloana oficiala si se da cu avion particular inchiriat cu 10.000 de coco pe ora..Pei ce ? Ori suntem leberali,Ori nu mai suntem.Bre,deja sunt calit de pot price,gandeste ca fatarnicii partidelor de zic una se intampla fix pe dos..E clar cristal ca dragii miei,rumanii miei vor sta in frig si pe intuneric.Ghi-ni-on.Mari hahalere bre.Mari.Bre,mai pe rumaneste nea Klausica Meditatoru ne ie de fraieri..Minte in fata cu tupeu de pudel euroantlantic.Pas cu Pas.

  20. A uitat cum se traieste in Romania fiul de proletar? 80% poate 90% din populatia Romanie isi dramuieste veniturile pt a trai, unii facand economii pt ca n-au incredere in Statul Roman ca la batranete va avea grija de ei adica o pensie decenta. Ati inventat placa „becuri economice” desi de ani de zile nu mai exista cu filament. Ne spuneti sa economisim. Cand Statisticile internationale vorbesc de saracie in masa in Romania, are cineva timp sa risipeasca in afara de blogger manelisti si dezbracatele VIP-uri? Cati sunt? 100.000 un milion. Dar restul 15 milioane? aprox. 1,7 milioane de salariati si 3 milioane de pensionari au sub salariul minim de a ajuns guvernul sa ofere un sprijin de 125 lei/luna adica 4 lei/zi adica painea cea de toate zilele. Ce pot risipi copiii care nu au curent electric in case si valoroasa ta profa Anisie/Pepsiglas le-a recomandat TV-ul. Iohannis e la fel de genial ca Anisie, marea senatoare aleasa pt valoarea inestimabila pe care o reprezinta?

  21. Plavane Iohanis, tranzitia verde ti-o doresti tu si caprioara ta ranjitoare cu minijupa.
    Noi nu.
    Hai succesuri la iarna, va urez sa scapati nejupuiti.
    Si cele mai aurii dusuri sefei tale Sula von der Pfizer!

  22. Au bagat in priza robotul de bucatarie sa mai toace inca un discurs inutil.

  23. Da cum asa nea joianis ???Crezi ca rusii vor da cu nucleara in romanika si va fi foarte cald ???

  24. TOTI CEI CARE L-AU VOTAT DE DOUA ORI PE ACEST SPECIMEN SA NE PUPE PE TOTI CEILALTI ACOLO UNDE NU AJUNGE SOARELE NICIODATA! STITI VOI BINE UNDE VINE ASTA! CEL PUTIN DE DOUA ORI PE FIECARE IN PARTE!

  25. pare ca garanteaza ca unii(romani)
    nu vor intra la mititica, la racoare…..
    (acolo noaptea se stinge becu,
    asta e clar?)

  26. Imi aduce aminte de „Rromania refuza sa intre in criza”… adica sa fiti siguri ca o sa faceti frigul si o sa se stinga lumina. Dar ma rog, indiferent cate milioane o sa sufere din cauza asta, plavanul nu o sa recunoasca niciodata, ce anul trecut a suferit cineva de frig in Bucuresti??? Frigusor Dan a zis ca nu au fost probleme mari

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.