O ştire pe care n-o veţi vedea la TV

La Apșeronsk, al doilea cimitir din Rusia pentru soldaţii români căzuţi pe front

Un Comunicat al Ministerului Apărării Naţionale anunţa vineri „Inaugurarea Cimitirului eroilor români de la Apșeronsk, ținutul Krasnodar, Federația Rusă”, eveniment despre care nu am citit aproape nimic în presa noastră, cu excepţia unui editorial al lui Ion Cristoiu şi al unui articol semnat de Florian Bichir (singurii jurnalişti care vor fi prezenţi la inaugurarea acestui cimitir). Citind comunicatul MApN, mi-am dat seama că evenimentul este unul care n-ar fi trebuit să fie trecut cu vederea. Citim textul postat pe site-ul ministerului:

Luni, 26 noiembrie, va avea loc ceremonia de inaugurare a Cimitirului eroilor români de la Apșeronsk, ținutul Krasnodar, Federația Rusă, cea de-a doua necropolă de război de pe teritoriul acestui stat dedicată militarilor români care au căzut în luptă în sângeroasele bătălii de pe Frontul de Est, din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Cimitirul eroilor români de la Apșeronsk a fost realizat în baza unui contract semnat între Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, din România, și Asociaţia „Voennîe Memorialî“, din Federația Rusă, cele două instituții împuternicite cu aplicarea aspectelor tehnice ale Acordului dintre Guvernul României şi Guvernul Federaţiei Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, ratificat prin Legea nr. 413/2006.

Contractul prevede și reînhumarea, în acest an, a 88 eroi români căzuţi în campanie, înhumaţi iniţial în localitățile Dolgojdanovskoe, Gostagaevskaia, Iurovka, Keslerovo, Severskaia, Slaviansk na Kubani şi Taman.

Activitatea susținută de reconstrucţie, restaurare sau amenajare a unor morminte şi opere comemorative de război ale eroilor români se încrie în preocupările permanente ale statului român în domeniul perpetuării respectului pentru cei care au murit în războaie pentru țară”.

Despre evenimentele care lăsat pe cîmpul de luptă un număr impresionant de morţi din ambele tabere, citim o scurtă sinteză pe Wikipedia, amintind că în 1942 armata română lupta alături de armata germană împotriva Rusiei: „Bătălia pentru Caucaz este un nume generic pentru o serie de operațiuni militare pe frontul de răsărit în timpul celui de-al doilea război mondial în regiunea Caucazului. În 1942, Wehrmachtul a lansat Operațiunea Edelweiss, care avea ca obiectiv cucerirea câmpurilor petroliere din Azerbaidjan. Ofensiva germană a fost oprită de Armata Roșie în septembrie în Cecenia, în parte datorită transferării de trupe germane către Stalingrad, unde se desfășura o aprigă luptă pentru cucerirea orașului. Contraofensiva sovietică a fost lansată în ianuarie 1943. Baza militară de importanță strategică de la Novorossisk până în septembrie, iar Peninsula Taman a fost recucerită până la începutul lunii octombrie”.

Soldaţi căzuţi în aceste lupte au fost iniţial îngropaţi în gropi comune, peste care au fost construite apoi drumuri şi clădiri. Abia după 1990, nemţii, în colaborare cu ruşii, au reuşit să inaugureze la Apșeronsk, în apropiere de Krasnodar, un cimitir în care au îngropat 18.000 de militari identificaţi prin cimitirele de campanie. În timpul căutărilor, a fost identificat şi un număr mare de soldaţi români. Prin grija ambasadorului Vasile Soare, s-a găsit un loc unde să fie amenajat al doilea cimitir românesc, care se inaugurează acum, alături de cimitirul german.

Bine că s-a găsit acest loc pentru ca ostaşii români care şi-au dat viaţa pe cîmpul de luptă să-şi găsească odihna veşnică într-un loc decent. Văzînd interesul redus al autorităţilor noastre pentru omagierea acestor eroi, mi-e teamă că rar se va găsi cineva care să le aprindă din cînd o lumînare la căpătîi, acolo, la peste 1.000 km depărtare.

Dumnezeu să-i odihnească şi să-i ocrotească!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 13
Ion Spânu 1818 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Domnule Spânu , știrea aceasta nu o vom vedea la TV și nici o altă publicație nu o va prezenta , pentru că prezintă un fapt pozitiv despre Rusia . Felicitări dvs. și redacției Cotidianul .

    • Ce pozitiv .Este un acord bilateral intre cele doua tari.Pana in 1989 acest acord era unilateral ,rusii aveau numeroase cimitire in Romania iar noi niciunul in imperiul comunist numit Uniunea Sovietica.Soldatii morti merita acelas tratament.

  2. Ce au cautat, ce au facut soldatii romani in Rusia? S-au aventurat si acolo intro actiune umanitara?

    • esti penibila. Penibila rau. Dar rusii ce au cautat in Moldova la 1812. Si la 1940 ?????? tot umanitari, nu ? penibila si proasta

  3. catre cartitori. Nu fiti penibili cu memoria celor cazuti pe front. Va amintesc de asa zisul scandal cu eroii ingropati in cutii de carton. Nu inseamna ca esti filo-rus daca iti respecti eroii cazuti pe front. Pentru toti prostii, asa zisi anonimi, va reamintesc indemnul Mresalului Antonescu, cel a carui statuie Bombonel i-a pus o punga in cap: Romani, va ordon treceti Prutul.

  4. Trebuie sa inveti ca ti se va cere sa-si sacrifice viata, sa nu ai un mormant decent decat dupa 70 de ani, iar sotia si orfanii tai, sa traiasca in saracie, cei ce se intorc de pe front sa li se acorde tot felul de avantaje materiale si 70 de ani dupa, sa se bata in piept ca sunt veterani de razboi, desi la calcul nu ”iese” ca au fost pe front. Mai mult sa vina unii sa strige ca X sau regele din fundul iatacului au facut Unirea din 1918 si nu cei 350.000 de eroi romani morti plus mortii francezi impreuna cu generalii lor. https://ro.wikipedia.org/wiki/Participarea_Rom%C3%A2niei_la_Primul_R%C4%83zboi_Mondial La razboi n-a fost nici Bratianu, nici Maniu, nici Vaida Voevod. N-am inteles de ce ardelenilor spectatori ai tragediei din Regat, le-a trebuit 20 de zile de la 11 nov. 1918 pana in 1 dec. sa se adune si sa spuna ca: vor sa se uneasca cu tara. In fond intregirea era deja hotarata in ziua in care Regatul a declarat in august 1916 razboi Germaniei. Ce sarbatorim la 1 dec. 1918? Marea onoare pe care romanii din Transilvania au facut-o fratilor lor care si-au jertfit fii si painea, adunandu-se ca sa spuna ca: vor sa se uneasca cu tara, desi acest lucru era deja realizat din 11 nov. 1918? Ce franecezii din Alsacia s-au adunat ca sa se unseasca cu Franta? Merita sa va sacrificati pt. ”minunele”, Bianca si toti cei despre care amintesc Tv-ul…Fostul Regat cu sacrificiile, Transilvania cu lupoaica in spirit, ca duh nu au. Il batjocorati ca-i sudist, teleormanean si ca de doua milenii apara malul romanesc de navalitori. Fostii sclavi salvati de retragerea Aureliana rad de oamenii liberi.

    • Foarte corect! Totusi, nu cred ca majoritatea romanilor din Ardeal gandesc ca instigatorii la dezbinare. Postaci ca ” lili „, „ardelean „, ” Marele Urs „, sunt platiti de tradatorii din securitate si nici nu merita bagati in seama.

  5. @Brav roman.Au fpst niste timpuri…A trebuit sa se adune, sa se organizeze…Pe undeva insa iti dau dreptate,nu legat de atunci ci de acum.Citesc de mult timp ziare si forumuri.De mult timp m-a ranit comportamentul si unle „teze”ale transilvanenilor- tarii de peste paduri, obraznicia lui Sabin gherman ,asa cum maghiarii -unii- ii privesc cu superioritate ,as aprivesc ei pe cei de aici din Tara Romaneasca ,din regat.Sit otusi Regele si Regina ne-au unit. Nu am complexe de inferioritate si nimeni nu poate avea daca simte romaneste.Doar gandul la cat au muncit si patimit mosii si stramosii, noi, ne da credinta si curaj si nu poti sa te lasi calcat in picioare pt. ca adevaratele valori si credinta nu trebuie opuse cuiva ci aratate ca o structura ce ne sprijina.Un S Gherman nu paote demonstra si molipsi nimic, doar prostie rara si ignoranta.Patria e eterna, nu noi trecatorii ei,nu un Gherman.Totusi noi o vietuim, in spirit si materie si trebuie sa marturism ca trecem pe aici, iubind-o.Toti din Romania unita la 1918 si-au adus obolul, chiar daca au urat evenimentul, ea a dovedit ca este puternica.Sia cum dovedeste ca este puternica, iubitoare si toleranta „gresit sau drept, tara mea este tara mea”!Nu uit ac.citat lansat de dl.Buduca ,al britanicilor. Tara a fost facuta si este de cei multi.Reprezentanti nobili si patrioti s-au pus in frunte.DA,NOI CEI TARA ROAMNEASCA AM LUPTAT MAI MULT SI AM VARSAT SANGE PENTRU ROMANIA!NU DISCRIMINAM DAR NICI NU VREM SA FIM DICRIMINATI!TRAIASCA ROMANIA !

  6. Cinste eroilor căzuți pentru refacerea Unității teritoriale a României, veşnică osândă cotropitorilor țarişti şi bolşevici! Jos labele de pe Moldova!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.