La furat de curent și gaze. Un distribuitor se plânge

Un număr de 1.090 de cazuri de consum fraudulos au fost identificate, anul trecut, de inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, 580 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 510 la energie electrică, informează un comunicat al companiei.

Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise plângeri penale către instituțiile abilitate.

„Anul acesta, în perioada ianuarie – mai, au fost identificate 617 fraude, din care 345 la gaze naturale și 272 la energie electrică. De asemenea, au fost depuse plângeri penale pentru recuperarea unui prejudiciu estimat la peste 4 milioane de lei”, potrivit sursei citate.

”Instalațiile clandestine utilizate, intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale/electricitate pot duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave, ignorate de cei ce le realizează și de „beneficiari.

Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care „se bucură” de consumul fraudulos prin facturi mai mici, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din vecinătate”, se mai arată în comunicat.

„Performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile.

Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru compania noastră, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție și/sau parametri neconformi ai energiei și gazelor naturale furnizate.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 1.090 de cazuri descoperite anul trecut se ridică la circa 23,5 GWh.

Spre comparație, 23.5 GWh (23.500.000 kWh) înseamnă consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraș cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuință) sau de gaze naturale a locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an pe gospodărie).

În perioada ianuarie – mai 2023, cantitatea de energie consumată fraudulos a fost de peste 9,8 GWh, iar valoarea acesteia de peste 4 milioane lei.

Consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal.

Delgaz Grid nu tolerează aceste acțiuni ilegale. De aceea, acțiunile de identificare și limitare a consumului fraudulos derulate de specialiștii noștri au caracter permanent.

Și, nu în ultimul rând, consumatorii onești pot fi afectați într-o măsură mai mare decât companiile de distribuție de aceste practici ilegale. De aceea, apelăm la spiritul lor civic, dar și la reflexul natural de a se proteja de riscuri și le solicităm să transmită situațiile de potențial consum fraudulos de care iau cunoștință la adresa de e-mail raporteazafrauda@eon-romania.ro, la numărul de telefon 0371 700 157 apelabil gratuit (prin înregistrarea unui mesaj vocal) sau la cea mai apropiată secție de poliție”, precizează distribuitorul.

De asemenea, pentru siguranța clienților, compania recomandă următoarele măsuri de prevenție:

NU lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale;
NU acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri contorizate mai mici;
NU acceptați folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (ex. izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc.)”, conchide compania.
Despre Delgaz Grid
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 25.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,1 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze naturale şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 3 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8553 Articole
Author

3 Comentarii

  1. talharii se plang ca sunt tepuiti. wow. meritati din plin tovarasi! sper (inca) ca natia asta sa se trezeasca si vai de voi ce tavalug va prinde din urma leprelor! v-ati facut toti firme de apartament sa ne capusati resursele. toti „talharii” anre, au firme de apartament pentru FURTUL ASUPRA ROMANILOR. JEGURI PARAZITE CE SUNTETI. imi pare bine bhai! sa dispareti toti mizerabililor!

  2. Dar ce uzine mecanice, sau metalurgie neferoasă sau laminoare aveau cei care consumau “fraudulos energie electrică” sau “consumau fraudulos gaze naturale” încât 272 de consumatori au furat 23.5 GWh (23.500.000 kWh) cât consumul anual de electricitate al consumatorilor casnici dintr-un oraș cu circa 35.000 de locuitori (la un consum mediu de 150 kWh/lună pe locuință??? Sau cum 345 de consumatori de gaze naturale au furat gaze naturale cât consumul locuitorilor dintr-o comună cu circa 5.000 de locuitori (la un consum de 1.000 mc/an)???

  3. Ha…ha. Dar oare cate mii de jmecheri nu sunt depistati.he he…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.