Legarea eolienelor la reţea costă 500 milioane de euro. Nu avem aceşti bani

Transelectrica, transporta­to­rul naţional de energie elec­tri­că, trage încă un semnal de alarmă în ceea ce pri­veş­te dezvoltarea parcurilor eo­lie­ne. Compania pune în discuţie o altă problemă, cea a fon­durilor de care compania are nevoie pen­tru a integra în reţea „morile de vânt”.

Semnalele transmise de Transelec­tri­ca, firma care practic veghează la si­guranţa sistemului naţional de energie elec­trică, vin după ce compania a spus re­cent că a apăsat pedala de frână pen­tru emiterea contractelor care le permit par­curilor eoliene să se conecteze la reţea.

În prezent în România funcţionează parcuri eoliene cu o capacitate instalată apropiată de cea a unui reactor nuclear al centralei de la Cernavodă, cei mai mari investitori în acest domeniu fiind CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi Energias de Portugal.

„Ni se spune să găsim soluţii. Aceste soluţii costă peste 500 milioane euro în investiţii. Transelectrica nu are aceste fonduri. Suntem în discuţii cu ANRE să pro­punem iniţiative legislative care să ne permită să atragem aceste investiţii. Fără aceste investiţii, toate avizele de racordare pentru parcuri eolinene pre­văd că viitoarele parcuri eoliene vor avea restricţii de funcţionare”, a decla­rat directorul general adjunct al Trans­elec­trica, Octavian Lohan, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

Cea mai mare parte a parcurilor eoliene anunţate ar trebui să se realizeze în zona Dobrogei. În prezent, potrivit datelor Transelectrica, sunt semnate contracte de racordare le reţea pentru 8.300 MW, de două ori mai mult faţă de cât poate integra sistemul energetic în acest moment, compania neavând la îndemână nicio pârghie legală pentru stoparea acestui proces de avizare.

„Din păcate, Transelectrica nu poa­te respinge niciun astfel de proiect de­cât dacă atentează la siguranţa siste­mu­lui energetic naţional. Nu putem face mai mult de 5.000 MW în eoliene (în pre­zent – n.r.). Deci se pare că nu stăm bi­ne”, a continuat Lohan, citat de Mediafax.

Principala problemă pe care o ridică parcurile eoliene pentru sistem vine din caracterul incontrolabil al acestei ener­gii. De exemplu, în timpul nopţii, când con­sumul de energie scade, un vânt foar­te puternic în Dobrogea ar duce la o pro­ducţie de energie în excedent care nu şi-ar găsi locul în sistem. Deşi aceste dez­echilibre se pot rezolva prin scoa­te­rea din funcţiune a altor unităţi, cum este cazul termocentralelor sau al hidro­cen­tralelor, este posibil ca nici aceste mă­suri să nu mai fie suficiente.

De aceea, reprezentanţii Transelec­tri­ca au spus în repetate rânduri că sunt ne­cesare luarea unor măsuri pentru creş­terea consumului de energie şi al pu­nerii în funcţiune al unor unităţi capa­bile să ferească sistemul de aceste dezechilibre.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.