Livrările din Azerbaidjan scad prețul gazului din Bulgaria cu 12%

Autoritatea de reglementare a utilităților publice din Bulgaria a aprobat o scădere cu 11,3% a prețurilor la gaze pentru luna ianuarie, relatează Azernews Long-term contract with Azerbaijan reduces price of gas in Bulgaria by 11%, citând presa bulgară.

Noul preț este stabilit la 77,6 leva(39,73 EURO) pe MWh, excluzând costurile de transport, accizele și taxa pe valoare adăugată.

Comisia bulgară de reglementare a energiei și apei (EWRC) a declarat că contractele de gaze pe termen lung cu Azerbaidjanul, care sunt legate de prețul petrolului pe piețele internaționale, au dus la scăderea prețului gazelor în țară.

Gazul din Azerbaidjan reprezintă 40,3% din consumul lunar al țării, iar EWRC a precizat că acest lucru a condus la prețuri mai mici ale gazului Restul consumului este asigurat de compania de gaze de stat „Bulgargaz”, în baza unui contract de furnizare a gazelor naturale lichefiate (GNL) și a gazelor extrase din depozitul țării de la Chirand.

În 2023, se preconizează că furnizarea de gaze azere către Bulgaria va fi de aproape 1 miliard de metri cubi. Furnizarea de gaze către Bulgaria prin intermediul interconectorului Grecia-Bulgaria (IGB) a început în urmă cu doi ani. În 2021, au fost furnizate 270 de milioane de metri cubi. În 2022, furnizarea a fost de puțin peste 500 de milioane de metri cubi.

În prezent, Azerbaidjanul furnizează gaze naturale Italiei, Bulgariei, Greciei, României și Ungariei în Europa. Livrările de gaze către Serbia vor începe în 2024. În plus, mai multe țări europene și-au exprimat interesul de a cumpăra gaz azer.

IGB este principala rută de transport al gazelor prin teritoriul Greciei către Bulgaria și țările vecine, prin intermediul gazoductului transadriatic (TAP). IGB este primul care va furniza Bulgariei gaz azer din Azerbaidjan din câmpul de gaz-condensat „Shahdeniz” din Marea Caspică. În etapele următoare, gazul azer va putea fi livrat către alte țări din Europa de Est.

Capacitatea gazoductului este de 3 miliarde de metri cubi, în acest an fiind planificată creșterea acesteia la 5 miliarde de metri cubi, ca urmare a creșterii de capacitate a conductei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

13 Comentarii

  1. In Rromanistanul democratic post ’89, am putea sa avem noi si mama livrarilor de gaze din Azerbaidjan, Marea Neagra si de pe tot globul pamantesc, ptr ca la noi preturile nu stiu decat sa creasca……[Rumburak]

  2. Scăderea pe contorul bulgarului fiind muuult mai mică…dacă bandiții lor n-au crescut accizele și/sau n-au pus alte biruri și atunci e mai scump decît înainte de ieftinire.
    Eurostat, prima jumate a anului 2023, consumatori casnici, preț în euro pe MWh: 1. România 0,1431, 2. Bulgaria 0,0897, 3. Ungaria 0,0337.
    După cum vedeți sîntem pe primul loc între vecini deși doar noi avem gaze. Bulgaria la jumate, ungaria de patru () ori mai puțin. Pe locul șase (6) în UE!
    Unii veți zice că nu plătiți atîta pe factură. Jmecheria e că tot voi plătiți din banii de la buget, buget făcut pe banii voști prin taxe, accize, impozite și alte biruri.
    Mai veți da vina pe firmele de apartament ce citesc, de două ori pe an, contoarele și tipăresc, greșit, facturi. Totuți partea leului o iau cei din spatele statului. Dacă-i ca la banzină și motorină jumate din acel preț merge la stat. Mă rog, la cei din spatele statului.

  3. Formidabilă explicația lui Ciucă…”…referitor la prețurile gazului în românia există o problemă, nu știm cât gaz e românesc și cât azer în conducte!sic!…pentru că se amesteca și nu putem plăti mai puțin!…”…
    Românie te iubim !…

  4. Adică să înțeleagă toată populimea 39,73 euro x 4,9 lei =194,677 lei MWh adică 0,19 bani KWh la bulgari comparativ cu boborul român care doarme-n cizme, pretul e 0,50 bani KWh ,iar cu ordonanța de la împăratie pretul e de 0,31 bani KWh,iar daca cifrele nu suficient de explicite,pretul la români e dublu față de bulgari !

  5. lasă ca cresc la noi ..UMFLA BUZUNARELE MULTINATIONALELOR DE APARTAMENT…….Unde sunt autoritățile statului plătite din banii nostrii……ANRE, ANPC DORMITI????

  6. E ÎNCĂ BINE !
    Coloniile Marginale Eșuate cu peste 160 miliarde coco datorie externă trebuie JEFUITE METODIC și FĂRĂ SCRUPULE !
    Mai vorbim când Românii vor fi trimiși în tocătoarele de la Avdeevka și Krinki.
    Sau în cel ce se deschide la Chasov Yar.
    Că ăla de la Marinka s-a închis, măRog…🤮

  7. @Calin
    Foarte bine explicat 👍
    Asa este, diferenta de bani dintre cat e limita legala (cat platim noi direct) si pretul stabilit de furnizori (care include toate furaciunile si umflarile de pe lantul comercial) se da de la buget, adica tot din buzunarul nostru. Adica suntem furati in baza legii.

  8. nu are gaze dar la ei sunt mai ieftine.
    Ghiciti cine ia caimacul??

  9. @Bulgaria…👌. Bine grait. O tara, Bulgaria, care nici nu se compara cu Romania in ceea ce priveste bogatiile SUBSOLULUI, are pretul pe jumatate la gaz.

  10. Astia care asteptati ca institutiile statului sa faca ceva pentru voi,asteptati!

  11. Asta cu gazele și energia e afacerea PNL-USR, de-aia nu latră usristii pe aici dă-l pupă in fund pe danilet la alt articol.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.