Locuri la masa împărțirii Siriei

Franța este țara care, cel puțin declarativ, se pregătește să preia rolul Statelor Unite în Siria, după ce președintele Donald Trump a sugerat că trupele americane s-ar putea retrage, iar Casa Albă a blocat fondurile de peste 200 de milioane de dolari alocate pentru reconstrucția post conflict a Siriei.

„Vom pleca din Siria foarte curând. Îi vom lăsa pe alţii să se ocupe de ei (n.red. de membrii Stat Islamic). (…) Trebuie să ne întoarcem în ţara noastră, acolo unde vrem să fim“, a declarat joi preşedintele SUA. „Am cheltuit miliarde de dolari în Orientul Mijlociu şi ce am primit în schimb? Nimic“, a adăugat Trump. Declarațiile abrupte ale lui Trump au venit imediat după ce un militar american și unul britanic și-au pierdut viața în explozia unui dispozitiv improvizat în Manbij, una dintre țintele ofensivei turce din Siria. Președintele SUA a făcut declarațiile cu o zi înaintea unei discuții telefonice cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care cere tot mai vehement ca trupele SUA care sprijină Forțele Democrate Siriene (majoritar kurde) să se retragă din Manbij, în nordul Siriei, și să lase cale liberă armatei turce și aliaților din milițiile anti-Assad. „SUA trebuie să transfere controlul în Manbij de la organizația terorista (cum sunt catalogate FDS în Turcia) către adevărații stăpâni ai locului“, a declarat Erdogan.

Izbucnirea lui Erdogan

Tot la finalul săptămânii trecute, când Donald Trump vorbea despre posibila retragere a SUA din Siria și despre lăsarea aliaților kurzi la mila forțelor turce, președintele Emmanuel Macron primea la Paris o delegație a kurzilor, arabilor și creștinilor din nordul Siriei. Potrivit publicației Kurdistan24, Macron i-ar fi asigurat pe kurzi că în zonă vor fi desfășurate „foarte repede“ un număr nespecificat de trupe speciale franceze. Reuters a notat doar că Macron „a asigurat FDS de sprijinul Franței în stabilizarea securității în nordul Siriei, în cadrul unei guvernări incluzive și echilibrate.“ Reacția  Turciei a fost promptă. „Cine sunteți dumneavoastră ca să vorbiți despre o mediere între Turcia și o organizație teroristă“, a izbucnit președintele Erdogan la adresa omologului francez. „Cei care ieri îi găzduiau pe teroriști la cel mai înalt nivel trebuie să știe că aceasta este doar expresia inamiciției față de Turcia“, a spus Erdogan.

Kurzii, victimele înțelegerii ruso-turce

În timp ce administrația Trump a sugerat în mod surprinzător o posibilă retragere militară din Siria, iar președinții Franței și Turciei se plasau pe poziții antagonice, oficialii de la Moscova par să fi încheiat un nou troc cu Ankara. Trupele ruse prezente în localitatea Tal Rifat, între Afrin și Alep, au fost retrase din calea ofensivei turce împotriva kurzilor, numită „Ramura de măslin“.  Ironic, aviația rusă a fost cea care a ajutat forțele kurde să smulgă Tal Rifat, în 2016, din mâinile rebelilor anti-Assad, iar acum trupele ruse și aviația rusă lasă mână liberă Turciei și acelorași rebeli să preia localitatea. „Turcii și rușii au ajuns la un acord. Vor să-i pedepsească pe kurzi pentru că au colaborat cu americanii“, spune comandantul trupelor kurde din Tal Rifat, citat de Al-Monitor. Înțelegerea dintre Ankara și Moscova face parte dintr-o negociere mai amplă privind viitorul Siriei: în timp ce își ia mâna de pe zonele controlate de kurzi în nordul Siriei și la vest de Eufrat, permițând Turciei să-și impună aici controlul prin interpuși, Rusia solicită Turciei să renunțe la sprijinirea rebelilor anti-Assada din apropierea capitalei Damasc, pentru a consolida autoritatea regimului în ceea ce este numit „Siria utilă“ – zona de coastă, cu bazele militare ruse de la Tartus și Latakia, alături de centrele urbane importante din centru și sud.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

9 Comentarii

  1. Nu, Marchievici, nu si nu ! Franta demult si slava domnului a disparut din Siria. Hollande propagandistul înversunat si sorosist a dus, pe banii contribuabililor, o asa-zisa „politica” dezastruoasa si-n Ucraina, si-n Siria. Spuneam zilele trecute c-a terminat la 6% de popularitate. I-a primit la Elysée, si-nca-n pompa, si pe Poroscenko (demn de-un TPI), si asa-zisa „opozitie moderata” la Assad, pe care-a-narmat-o împotriva presedintelui legitim, international recunoscut, al tarii. În conditiile în care Hollande a distrus, în timp record, mai toate institutiile civile ale Frantei (cu imigrantii si legile familiei), iar Quay d’Orsay (Externele) nici nu stiu de ce mai exista (în el defilând un Fabius dement), când suma de propagandisti trotzkisti („cercetatori”, pardon!), îsi asumasera-n mass-media rolul de hingheri ai Ucrainei si Siriei. Hollande însusi fiind propagandist („masacre”, „tiranie”, „Assad trebuie sa plece”, mai ceva decât, asa cum spuneam, Chaplin, Dictatorul). Cu asemenea indivizi nu te poti aseza la masa tratativelor.

  2. (II): Si Macron, desi mai rar, joaca aceleasi scenariu al „observatorului sirian al drepturilor omului” din garsoniera londoneza, ca „revolutia portocalie” de la Kiev daduse-n brun înca dinaintea instalarii tipului în palatul prezidential. La Astana sunt numai turcii, Iranul si Rusia. Kurzii de care spui ca-s „victime”: ale lor, în primul rând (Oçalan, liderul, e-n închisoare, dupa o redutabila „cariera” terorista. Cel mai mare aliat al sultanului Erdogan, de fapt. Anti-Puigdemont, din Catalonia, care a fost si e non-violent). Si-n fond, pentru Kurdistan (= schimbarea granitelor în Asia) e nevoie de-o conferinta internationala. Pâna una-alta, însa, kurzii n-au decât arme (vândute si de SUA, si de Vestul Europei), nu si institutii. Si de „tradat”, au fost tradati si de Obama, si de Trump. Nu fi prematur privindu-i pe „turci” si pe „rusi”. Mai ales ca ultimii au traditia ceaiului (= negocieri) si turcii, a internationalului bacsis.

  3. Franța se pregătește să-și ia în serios rolul de coorvă oficială a UE…

  4. Greu de inteles; cum sa preia Franta acolo ? Adica zic Rusii: ” Haideti frantuji, noi plecam dupa ce am eliberat Siria si luati voi cheia”.

  5. Intre 1945 -1990 in lume , a fost, de bine de rau,o STABILITATE!Exista URSS, care avea o bata comparabila cu a SUA!Erau respectatea granitele,existau intelegerile de la Helsinki,totul era OK in baza respectarii unor principii:
    Respectarea drepturilor inerente ale suveranității
    Nerecurgerea la amenințarea sau la folosirea forței
    Inviolabilitatea frontierelor
    Integritatea teritorială a statelor
    Reglementarea pașnică a diferendelor
    Neintervenția în afacerile interne
    Respectarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale
    Egalitatea în drepturi a popoarelor și dreptul popoarelor de a dispune de ele însele
    Cooperarea între state
    Îndeplinirea cu bună credința a obligațiilor asumate conform dreptului internațional
    Dupa 1990 a inceput distrugerea metodica a stabilitatii,de catre americani:Iugoslavia,Irak,Afganistan,Libia,Siria,Somalia,etc.
    Acum incearca Rusia sa dreaga busuiocul cu implicarea militara in Siria pentru a readuce stabilitatea in zona ,dar sa nu uitam ca fostele tari coloniale,si in mod deosebit Franta si Turcia isi exerseaza memoria coloniala in Siria !Franta face uitata decolonizarea in Africa si Orient(Liban si Siria)si exploateaza cu mana militara 12-15 tari africane conduse de marionete locale!Turcia a inceput un razboi impotriva kurzilor in Siria,pe baza unor castiguri teritoriale ,dar nu se vor opri aici!

  6. „Am cheltuit miliarde de dolari în Orientul Mijlociu şi ce am primit în schimb? Nimic“….intrebarea e:ce-ati cautat acolo?

  7. Micron , pardon Macron ar trebui sa se uite in ograda proprie… Franta sta pe un adevarat butoi de pulbere…si el ce viseaza!? Cai verzi pe pereti…Franta nu (mai) este de mult o putere influenta la scara globala…pe la noi pe aici poate…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.