Metis abandonat, devenit câine de terapie

Kratu şi stăpâna sa Tess

Kratu, un metis mioritic găsit abandonat pe străzile municipiului Cluj-Napoca, a fost adoptat în urmă cu patru ani de o englezoaică pe nume Tess, diagnosticată cu o formă ușoară de autism, iar patrupedul a devenit câine de terapie, însoțindu-și stăpâna peste tot, inclusiv în avion.

Câinele Kratu este primul din Marea Britanie care a trecut examenul „Do as I Do“, o tehnică nouă de dresaj care se bazează pe imitarea stăpânului, transmite corespondentul Mediafax.

Tess și Kratu s-au întâlnit în urmă cu patru ani, când metisul mioritic a fost adoptat din Cluj-Napoca și dus cu mașina în Cambridgeshire (Marea Britanie).

„Pe Kratu l-am adoptat de la vârsta de 5 săptămâni, din Cluj-Napoca, era un câine abandonat. Terapeutul meu mi-a recomandat să îmi iau un câine, fiind diagnosticată cu o formă mai ușoară de autism. Aveam nevoie de câinele potrivit și când ne-am întâlnit a fost dragoste la prima vedere. O dată în viață se întâmplă să întâlnești un astfel de câine, s-a creat o legătură instantă între noi și cel mai bun lucru pe care l-am făcut este că l-am salvat și l-am adoptat. L-am dresat, iar astfel Kratu a devenit câine de terapie. Mă însoțește peste tot, inclusiv în avion, nu în cală, ci stă la picioarele mele. Mă ajută enorm, este calm, dacă mă lupt cu boala, el este alături de mine. Este răsăritul meu de soare, viața mea s-a schimbat total de când îl am alături de mine, acum sunt fericită, beneficiez de dragoste necondiționată din partea lui“, a declarat Tess.

Aceasta a precizat că patrupedul a învățat foarte repede limba engleză și comenzile date, astfel că a reușit să participe la cel mai mare show britanic de televiziune despre câini, Crufts, unde prestația sa a strâns peste 8 milioane de vizualizări.

„Dresarea lui Kratu a necesitat o muncă asiduă, pentru că venea de pe stradă. Caracterul său perfect este tipic pentru mioriticii carpatini, iubește oamenii. Cred că acești câini de terapie sunt mari vindecători. Kratu este primul câine din Marea Britanie care a trecut examenul Do as I Do, o tehnică nouă de dresaj ce se bazează pe imitarea stăpânului. Este un dar minunat să îl am pe Kratu, care mă face să zâmbesc“, a explicat stăpâna patrupedului.

Celia Blacu, cea care l-a găsit pe Kratu pe o stradă din Cluj-Napoca, a povestit că înainte de a-l trimite în Marea Britanie a înregistrat vocea viitorului stăpân pentru ca animalul să se obișnuiască atât cu ea, cât și cu accentul englezesc.

„Tess mă rugase să îi caut un astfel de câine – metis mioritic, carpatin, și l-am găsit pe Kratu. Am început să îl pregătesc pentru plecarea în Marea Britanie din punct de vedere medical, dar și comportamental. A avut parte de un dresaj de bază, cu câteva comenzi, de unde Tess a putut să continue. L-am socializat cu alți câini, l-am desensibilizat la zgomotul străzii, la muzică, la trafic. Ce mi se pare incredibil este cum a reușit Tess să facă dintr-un câine cu potențial genetic agresiv, pentru paza stânelor de oi, un câine de terapie“, a menționat Celia Blacu.

Conferențiarul universitar Alina Rusu de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca susține că în cazul lui Tess, terapia este inclusă în viața de zi cu zi, Kratu fiind un câine de suport emoțional.

„De aproximativ 30 de ani, activitățile terapiei asistate de animale au o susținere științifică pe multe aspecte ale calității vieții umane, cum sunt recuperare fizică, reglaj emoțional, anxietate socială. Ce vedem la Kratu este faptul că orice câine are capacitatea de a fi lângă noi și de a ne oferi acceptare necondiționată și multă iubire. La persoanele care adoptă animale și formează cu acestea legături naturale se observă că sunt mult mai deschise spre interacțiuni sociale, iar multe probleme pe care le au – singurătate, depresie, se pot remedia“, a explicat Rusu.

Datorită lui Kratu, Tess a devenit foarte interesată de câinii din România, în special de cei ciobănești, astfel că au fost dați spre adopție în Marea Britanie doi frați ai lui Kratu, dar și mama acestuia.

Vasile Măgrădean

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

6 Comentarii

  1. Doar cu cu potențial genetic agresiv? Daca stap[ana lui ar fi in pericol …

  2. Aici la noi nici câinii nu au uitat să iubescă chiar născuți și unii abandonați în blamatul, necivilizatul și resemnatul spațiu mioritic unde oamenii nu și-au pierdut niciodată bucuria de a iubi, nădejdea și credința în Dumnezeu. Și pe aceștia ni-i iau nu numai copii, tineri și oamenii în putere care îi slujesc de atâția ani! Ne bucurăm pentru fata căreia îi este de folos. Cei mari ai lor nu vor recunoaște niciodată că suntem mult mai buni ca ei la la tot de la oameni la animalele de casă, la păsări, fructe și flori așa “părăsiți la răscrucea tuturor furtunilor ce bat aici din veac în veac” (N. Iorga).

  3. Cam zaharisita povestea. Ea cauta un mioritic si iata, l-a gasit pe strada la Cluj. Era exact ce i-a recomandat nenea doctoru: metis dar nu prea, ciobanesc mioritic mai puiandru si vorbitor de engleza. Totul s-a intamplat in Valea Siliciului din Romania, nicaieri altundeva decat in orasul intelectualilor ardeleni, fruntea fruntilor untoldului si alte alea. Era cat p’aci sa plang!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.