LOVITURĂ de la CCR pentru coaliție

imunitate judecatori CCR

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizările Opoziției, ÎCCJ şi a preşedintelui Klaus Iohannis în legătură cu legea inițiată de cei doi președinți ai Parlamentului Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu care prevedea declasificarea hotărârii CSAT, care a stat la baza protocoalelor cu SRI.

Legea le-ar fi permis condamnaților și să ceară revizuirea sentințelor definitive.

Curtea a decis, cu unanimitate de voturi, că decizia privind declasificarea hotărârii CSAT 17/2005 trebuia să fie făcută nu printr-un proiect de lege adoptat de către Parlament, ci printr-o hotărâre a Guvernului, au explicat surse juridice, pentru Mediafax.

Pe 7 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu Legea.

De asemenea, pe 20 noiembrie, CCR a fost sesizată, cu două obiecţii de neconstituţionalitate, de către PNL-USR şi de către ÎCCJ, asupra Legii privind declasificarea unor documente, respectiv a hotărârii CSAT care a stat la baza protocoalelor SRI cu instituţii din sistemul judiciar.

Proiectul de lege privind declasificarea unor documente, adoptat de Parlament, prevedea posibilitatea persoanelor care se consideră vătămate de efectele produse de documentele încheiate în baza Hotărârii CSAT 17/2005 să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit.

De asemenea, actul normativ prevedea că de la data intrării în vigoare a legii, toate aceste documente „sunt declasificate de drept, fără a mai fi necesară o altă procedură”, şi „încetează efectele juridice ale documentelor” amintite. În plus, toate informaţiile cuprinse în aceste documente dobândesc, de la data intrării în vigoare a prezentei legi, caracter de informaţii de interes public.

Totodată, „lucrătorii din Serviciul Român de Informaţii precum şi cei din toate instituţiile emitente, care pun la dispoziţia Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii documente şi declaraţii care au ca temei Hotărârea nr.17/2005 a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, nu răspund penal, disciplinar, administrativ sau financiar pentru acţiunile întreprinse în acest sens”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. De cand e ilegal constituit,CCR si-a luat rolul in serios!A schimbat deodorantul..

    • Moda TITLURILOR INSIDIOAS-INCITANTE a devenit ENDEMICA in nisele de scandal jurnalistice,un fel de „gripa informationala galopanta”!!! Ruptura dintre sensul sugerat de titlu si mesajul din continut, in acest caz faptul ca CCR a propus sa se adopte o Hotarare de Guvern in locul unei legi, nu constituie nicio „lovitura”, ba chiar reprezinta o reala victorie a Coalitiei, adoptarea unei legi putand fi amanata luni de zile de Anticonstitutionalul Suprem!!!
      Problema grava care o constat acum, daca e adevarata ultima fraza din articol ca legea contestata(pe alt criteriu, cel de IMPIEDICARE A DESECRETIZARII), este ca legea prevede aberant DISCULPAREA CRIMINALILOR ANTICONSTITUTIONALI CARE AU INCHEIAT PROTOCOALELE INTRUCAT AR FI APLICAT HOTARAREA NR.17/2005 A CSAT!?!?!?
      Dar cetatenii Romaniei stiu sau ar trebui sa stie ca aceste hotarari nu au putere de lege!!! In consecinta, cei care au gandit si introdus in legea atacata DISCULPAREA CRIMINALILOR SECURISTI DIN INSTITUTIILE DE FORTA se demasca fara drept de apel ca vor sa limiteze responsabilitatile la nivelul membrilor CSAT care au adoptat hotararea nelegala!!!
      O CRIMA LA FEL DE ABOMINABILA CA A MEMBRILOR CSAT,A SEFILOR INSTITUTIILOR DE FORTA CARE LE-AU APLICAT SI A TICALOSILOR CARE AU ATACAT LEGEA PENTRU IMPIEDICAREA DESECRETIZARII!!!
      Pentru ca adevarata neconstitutionalitate a legii consta in limitarea responsabilitatilor…

  2. Foarte bine ca CCR a dat si solutia la legea privin declasificarea protocoalelor.
    As psus ca trebuie Hotarare de Guvern, nu lege data in Parlament.
    Deci … ok … urmeaza Hotarare de Guvern.

  3. Unde-i lovitura? Democrația înțeleasă doar ca majoritate, ca o bătălie cotra opoziției sau o batălie a opoziției contra puterii rezultat al unei majorități obținute prin vot este de în jalnic primitivism. Când puterea are dreptate e corupție, contestată justiție ca politizată etc… Când puterea pierde, ha,ha,ha loviturâ pentru liderii puterii. În ambele cazuri este normaltate. Anormalitate este când Președintele Iohannis declară despre o hotărâre judecătoreasca nefavorabilă care-l vizează persoana și familia “că nu-i convine” sau și mai grav când nu respectă legile țării în demiterea unor funcționari publici sau numirea unor miniștrii ca sâ facă rău cu voia guvernului fiindcă-i Guvernul României și nu “Guvernul MEU”.

    • Articolul este scris de IR o renumita scarta, scarta #rezist pe care Nistorescu o adapa la tata boului ca sa manance si ea o paine alba.

  4. Bai ziaristul lu peshte prajit, unde-i lovitura? Pai daca CCR a aratat o solutie mai facila, unde-i problema? Adica, sa-ti traduc din romana-n romana… in loc ca coalitia de guvernamant sa fi facut acest proiect de lege ar fi fost suficienta doar o hotarare de guvern. Cine te-o mai fi angajat ca ziarist???

    • CCR a constatat , prin decizie , ca legea initiata de dragne si tariceanu , este neconstitutionala ! Adica incalca Constitutia ! Ziaristul a sesizat correct situatia …tu , orbit de ura ( si poate si din interes -militia , securitate , armata , pensie de hot ), te-ai aruncat cu capul in hazna ( 3)…si nu este prima oara !

  5. Din pacate, in nemernicia lor, analfabetii functionali din jurul cuplului Dragnea-Tariceanu pot trece peste Constitutie: pot copia textul respins de CCR si emite o HG sau OUG ! Care isi fac efectele pana la o noua anulare-parsivul ministru de justitie nu se va opune !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.