MAI ne scapă de drumuri pe la autorități

În sfârșit, românii scapă de niște drumuri pe la autorități. Certificatele de naştere, de căsătorie şi de deces vor putea fi obţinute în sistem online, în urma implementării proiectului „Sistem Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă – SIIEASC”.

Potrivit Biroului de presă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), termenul preconizat pentru operaţionalizarea proiectului-pilot este sfârşitul acestui an, urmând ca implementarea să se finalizeze, la nivel naţional, cel mai târziu la data de 24 septembrie 2024.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă informatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru înregistrarea şi eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă, precum şi implementarea suportului necesar dezvoltării şi accesării serviciilor electronice ce au la bază informaţii primare de stare civilă”, a informat, joi, MAI.

Ca urmare, se va reduce timpul de soluţionare a cererilor referitoare la înregistrarea actelor de stare civilă şi eliberarea certificatelor aferente – naştere, căsătorie, divorţ, deces ş.a.

„Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte din România, care a necesitat şi un efort foarte mare. Ca să ne dăm seama de volumul activităţilor, nu mai puţin de 68,5 milioane acte de stare civilă au fost digitalizate, indexate şi acum se constituie într-o bază de date. Nu mă înşel dacă spun, fără precedent, în administraţia românească”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, care a participat, miercuri, la conferinţa de diseminare a rezultatelor în urma implementării proiectului SIIEASC.

Potrivit ministrului, este vorba despre o bază de date digitalizată care acoperă mai bine de 100 de ani de acte de stare civilă emise în România, din 1921 până în 2021, iar tot ceea ce a fost emis după anul 2021 urmează să fie digitalizat prin eforturile proprii ale MAI.

„O să dau un exemplu simplu, constând în emiterea unui act de stare civilă, a unui certificat de naştere, de exemplu. Astăzi, cetăţeanul se adresează unei autorităţi administrative de domiciliu formulând o cerere. Cererea, de regulă, se aşează într-un teanc de cereri şi îşi aşteaptă rândul să fie procesată. După ce este procesată, este trimisă la autoritatea de la locul naşterii unde se aşează într-un alt teanc de cereri aşteptând să fie procesată şi, într-un final, actul de stare civilă, certificatul de naştere, este trimis prin poştă, fiind un act oficial este trimis în format letric, pe hârtie. În urma aplicării acestui program accesarea se face instantaneu. MAI va continua procesul de digitalizare pentru a simplifica accesul cetăţeanului la serviciile publice”, a transmis Predoiu.

Principalele beneficii ale proiectului sunt reducerea numărului de documente prezentate în format hârtie, precum şi a timpului de soluţionare a cererilor prin punerea la dispoziţia instituţiilor statului a unor aplicaţii pentru preluarea informaţiilor în format electronic din sistem, eliminarea necesităţii prezenţei cetăţenilor la structurile de stare civilă pentru a solicita înscrierea modificărilor în statutul civil sau optimizarea soluţionării cererilor de atribuire a CNP-urilor.

De asemenea, se mai doreşte reducerea timpului necesar emiterii unui certificat de stare civilă, prin prelucrarea cu mijloace IT a datelor aferente, tipărirea automată a certificatelor şi reducerea sau eliminarea activităţilor executate manual de către operator referitoare la documentele de stare civilă şi reducerea cheltuielilor solicitantului pentru multiplicarea şi legalizarea documentelor şi a deplasărilor sale la multiple instituţii.

În urma implementării proiectului, se va pune la dispoziţie un portal prin intermediul căruia persoanele interesate vor beneficia, în condiţiile legii, de diverse servicii electronice: intermedierea transferului autentificat al datelor proprii de stare civilă către terţe instituţii, descărcarea formularelor electronice, descărcarea/transmiterea formularelor/cererilor, verificarea datelor personale proprii, transferul unidirecţional/bidirecţional de informaţii, plata online de taxe aferente, programarea online în vederea eliberării documentelor emise de structurile de stare civilă, serviciu de suport.

În această perioadă sunt în stagiu de pregătire ofiţerii de stare civilă, trainingul fiind în desfăşurare la nivelul Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. nu, multumesc. am LIBERTATEA CONSTITUTIONALA DE A ALEGE. ASTA AM DOBANDIT PRIN SACRIFICIU IN 1989!

  2. Daca nu mă înșel, astea se puteau și până acum, e valabil de prin 2020 de când se lucra doar online, de cu covidul mamii lor de mincinoși și hoți. Problema grava e alta, trebuie schimbata legea cu înscrierea actelor straineze de orice fel in Romania, o lege tâmpită prin care umilește definitiv cetatenii români. Legea prevede că ești obligat să deschizi proces la tribunal, și până se termină de adunat și confirmat acte din străinătate, trece un an de zile, tu fiind deposedat de drepturile tale prin lege, fie și a propriului copil căruia nu poți să îi scoți pașaport din motive obiective. Sa aștepți un an pentru finalizarea actelor in Romania, apoi mai trec 30-45-60 zile până le primești, nu mai bine renunți la cetatenie și la umilințele permanent întâlnite? Sa rămână guvernul de escroci singur in tara, nu că până acum contau cetatenii români din Romania! Cu ceva timp in urma, va spuneam că sunt mului cetățeni români din diaspora cu acte în regulă, care au renunțat la cetățenia română, inca mai sunt destui care vor renunța. Motivele obiective sunt destule, și sincer, de ce să își piardă locul de munca, sa vina in tara după acte dar e umilit permanent cetățeanul român? Cunosc familii care anul asta, și-au vândut bunurile din Romania sa nu mai aibă treabă cu lichelele care umilesc cetățeanul român.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.