Astra Asigurări, companie despre care se vorbeşte că are zilele numărate, ar putea primi o gură de oxigen în ceasul al 13-lea de la acţionarul majoritar, Dan Adamescu. Acţionarii majoritari ai Astra Asigurări, The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider, controlate de Adamescu, vor să aducă banii necesari în companie, respectiv suma de 425 milioane lei, în două etape, până în septembrie 2016, şi cer Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) revocarea administrării speciale.
„The Nova Group Investments România S.A şi Epsilon Estate Provider SRL, acţionarii majoritari ai ASTRA S.A consideră că, în contextul limitării activităţii ASTRA conform deciziei ASF nr.999 din dată de 26 mai 2015, era predictibilă închiderea fără succes a Etapei III a majorării de capital a ASTRA adresată investitorilor instituţionali“, se arată într-un comunicat al The Nova Group Investments România.
Săptămâna trecută, când a expirat programul de redresare al Astra Asigurări, KPMG, administratorul special, a atras atenţia că nu a identificat soluţii pentru redresarea firmei. Adamescu nu a adus aportul de capital necesar redresării, adică 425 de milioane de lei. Practic, au fost trei runde în care acţionarii şi investitori terţi trebuiau să facă o subscriere de capital de 425 milioane de lei. KPMG a arătat că primele două etape adresate acţionarilor Astra Asigurări s-au încheiat cu o subscriere de 134.617 lei din tolalul de 424.915.340 lei, adică o contribuţie a acţionarilor Astra de 0,03% din valoarea acţiunilor oferite. Etapa aflată în desfăşurare până în data de 19 august 2015 a fost adresată investitorilor calificaţi şi a avut în vedere subscrierea acţiunilor ce nu au fost subscrise de către acţionarii Astra Asigurări, şi anume 99,97% din capitalul necesar companiei pentru a continua planul de redresare. Nu a avut succes nici această ultimă etapă.
Conform comunicatului menţionat, prima tranşă, de 150 milioane lei, ar urma să fie plătită până la sfârşitul acestui an, iar restul de 275 milioane lei până la 30 septembrie 2016. De asemenea, acţionarii solicită sprijinul instituţional al Autorităţii de Supraveghere Financiară, prin revocarea administrării speciale, respectiv încetarea mandatului KPMG ca administrator special, preluarea AXA Life Insurance S.A. de către Astra, dar şi revocarea Deciziei ASF nr.999 din 26 mai 2015, prin care se limitează activitatea de subscriere de către Astra. „În condiţiile aprobării planului de redresare financiară, acţionarii sunt pregătiţi să susţină nevoile urgenţe ale companiei cu fonduri, ca etapă preliminară şi temporară până la finalizarea demersurilor privind majorarea de capital“, se mai spune în comunicat.
Astra Asigurări se află de aproape un an în administrare financiară iar soarta ei este pe muchie de cuţit în condiţiile în care coeficientul de lichiditate al societăţii se apropie de zero, indicele de solvabilitate este mult sub cerinţele minime iar principalul acţionar, Dan Adamescu, nu a adus aportul de capital necesar redresării, adică 425 de milioane de lei. Adamescu se află în arest la domiciliu după ce în februarie Curtea de Apel l-a condamnat la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare şi trei ani interdicţia unor drepturi, printre care şi dreptul de a fi director şi administrator al unei firme sau de a coordona societăţi comerciale, în ţară sau în străinătate. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată. Omul de afaceri este acuzat de intervenţii pe lângă judecători pentru obţinerea de sentinţe favorabile în dosarele de insolvenţă ale unor societăţi comerciale.
Adamescu controlează peste 90% din capitalul Astra Asugurări prin intermediul firmelor The Nova Group Investments şi Epsilon Estate Provider
Astra este a treia companie de asigurări din România după primele brute subscrise, cu o cotă de piaţă de 9,52%. Asigurările de răspundere civilă auto (RCA) reprezintă principalul obiect de activitate al societăţii, conform Economica.net. Astra este pe locul doi în topul firmelor de asigurări reclamate la ASF, cu peste 3.000 de petiţii înregistrate în anul 2014, adică un sfert din petiţiile totale la nivelul pieţei. Euroins şi Astra acumulează aproape 6 din 10 petiţii către ASF. Până în ianuarie 2014, Astra a deţinut primul loc pe piaţa de asigurări din România, poziţie ocupată ani de zile.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.