Ministru Rafila, dezarmant de sincer. „Noi nu putem acționa”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a deplâns tragedia de la Botoșani. La acest spital o tânără mamă a fost lăsată să moară de către cadrele medicale. A fost lăsată să agonizeze mai bine de 7 ore.

Tragedia a generat revolte în Botoșani. Oamenii  au protestat zile în șir. Cer ca lucrurile să se schimbe pentru a nu se mai repeta o asemenea tragedie.

Se vrea empatic ministrul și susține că nu poate face nimic în acest caz. Spune că spitalul nu aparține de minister, ci de Consiliul Județean.

„Este o situație apăsătoare pentru toată lumea. Aș vrea să vă spun cum este situația. Sunt puține spitale care aparțin Ministerului Sănătății. Cel de la Botoșani aparține autorităților locale. Acest lucru este rezultatul unor decizii politice luate în urmă cu mai mulți ani. Acest lucru a dus la reducerea ajutorului în ceea ce privesc asigurarea serviciilor de sănătate. Noi avem în subordine circa 60 de spitale, iar restul de peste 300 aparțin autorităților locale. Astfel, pârghiile de intervenții ale Ministerului Sănătății sunt reduse”, a declarat  Rafila, pentru Antena 3 CNN.

Nu are la dispoziție nicio pârghie 

„Nu doar că nu i s-a făcut nimic acestei tinere care a murit, dar nici măcar nu a fost vizată de medicul de gardă. Noi nu putem decât să sesizăm Colegiul Medicilor din județul respectiv care a dat aviz de practică acestor oameni. Și așa avem probleme cu deficitul personal. Nu putem suspenda medicii care asigură asistența medicală. Noi trebuie să găsim o metodă prin care să îi determinăm pe acești medici să își facă corect meseria. Vom iniția și finaliza acte normative prin care Ministerul Sănătății să poată controla actele medicale din spitale. O soluție ar putea fi cea prin care medicul care refuză să consulte un pacient să îți piardă dreptul de liberă practică, dar ajungem într-o zonă în care vom suspenda medici și nu va mai avea cine să facă treabă în spitale”, a conchis Rafila.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

23 de Comentarii

  1. Este necesar ca medicii sa aleaga: ori in privat ori la stat. Numai detaliez de ce , dar lacomia acestora este nemarginita.La stat nu ii mai intereseaza de garzi , de implicare intrucat timpul trece , leafa merge …

  2. Pai cine va opreste ba politicieni prosti si corupti sa dati lege de schimbate a sistemului. ” Toate uniratile medicale vor avea conducere sorobata de minister si numsi cu pregatire medicala si vechime experienta. … Cine ba dobitoeditat ???

  3. Pai cine va opreste ba politicieni prosti si corupti sa dati lege de schimbare a sistemului. ” Toate unitatile medicale vor avea conducere aprobata de minister si numsi cu pregatire medicala si vechime experienta. … Cine ba dobeditat ???

  4. Corect, ministerul are parghii de actiune. HG prin care medicii sa aleaga ori la stat ori la privat. Ce naiba, trebuie sa iasa toatatara in strada ca sa se faca asa ceva?!! In Franta, in Germania se poate.

  5. Asta se numeste descentralizare, reforma criminala dovedita cu care s-a laudat si se lauda parlamentul, guvernul si cotrocenistul oricare ar fi fost sau este! Nu ca nu aveti cum, sau nu puteti schimba, NU VRETI SA SCHIMBATI NIMIC, VEZI EXEMPLUL SPITALE ARSI CARE NICI NU SE MAI VORBESTE DE CONSTRUIRE, A TRECUT ZGOMOTUL, A MURIT SI MINCIUNA!

  6. @Dumitrescu @un patriot
    Principial, sunt total de acord cu dvs in ce priveste desfasurarea activitatii medicale doar la stat sau doar la privat. Asa e in multe tari civilizate, care fura (si nu-i un cuvant dur!) multi medici formati in Romania sau alte tari est-europene si isi permit o asemenea reglementare.
    Daca s-ar introduce si la noi asa ceva, spitalele de stat s-ar goli, pentru ca, spre exemplu, un cardiolog ar alege fara niciun regret sa consulte hipertensivi la cabinet si sa scrie cateva retete, in loc sa supravegheze in spital un infarct sau un edem pulmonar, pe bani mult mai putini si cu riscuri infinit mai multe legate de o posibila acuzatie de malpraxis. La fel, in ATI majoritatea ar alege sa dea anestezii in regim privat, la cazuri care nu-s urgente cu risc vital si nu sunt cine stie ce complexe, la persoane cu o sanatate cat-de cat in regula, iar rezolvarea cazurilor complexe de terapie intensiva n-o sa o mai faca nimeni.
    Chirurgii ar alege privatul pentru hernii, apendicite, colecistite etc., urmand ca operatiile laborioase, de inlaturare de tumori si recontructii de organe, cu risc major de deces sa le faca nu stiu cine ar mai fi de gasit prin spitalul de stat.
    Ar urma o perioada de minim 10 ani (ca un specialist nu se formeaza batand din palme!) in care marea majoritate a cetatenilor romani (care nu-si pot permite tarifele de la privati!) va muri pe capete in spitalele de stat, ca nu va mai avea cine sa-i trateze! Ne asumam asta?
    Aveti grija ce va doriti!
    V-a scris unul care face Terapie Intensiva de aproape 30 de ani si care nu va fugi in privat, daca va fi obligat sa aleaga!

    • Multumesc pentru argumente si raspuns. Experienta medicilor tineri si rezidentilor se definitiveaza in spitale publice pentru cei care si au ales aceasta profesie din pasiune si intelegere pentru oameni. Cazuistica este mai bogata. Apoi circa 2/3 din populatie nu are venituri de medicina privata, mai ales operatii dificile. Clasa de mijloc la noi este subtire, cei cu bani se duc in alte tari. Din pacate, la noi nu exista niste limite. Personal as impune ca fiecare medic din sistemul public sa lucreze in privat doar 4 ore pe saptamana. Cunosc medici care lucreaza la un spital public si inca la altul privat si la inca un cabinet privat. Atunci, va rog, sa imi spuneti care mai este calitatea actului medical, puterea de concentrare si analiza si reusita unui diagnostic corect?!!!

  7. Fiecare spital trebuie să aibă un laborator pentru analize urgente. La Pitești, Spitalul de Pediatrie are unul și o simplă analiză de sânge de circa 15 minute micuții pacienți au un rezultat al analizelor după care se prescriu medicamentele în fct. de diagnostic. Și în cazul gravidei de la spit. din Tg. Jiu, la fel trebuia procedat. Întâi, analize de sânge care să confirme o sarcină, apoi ecografie abdominală și în niciun caz radiografie pentru că copilul e posibil să fi fost radiat. Poate mama era grasă și a cezut că acele pastile anticoncepționale o pot proteja. Fals! Sunt suficiente studii clinice și scrie și pe prospectulul lor că nu asigură protecție 100/.Dar,neștiința poate acum să o coste sănătatea copilului ei, a acelei fetițe minunate care în timp, datorită radiaților la care a fost expusă poate provoca cancer. Continuați cu tipurile de cancer la copii.

  8. ” O soluție ar putea fi cea prin care medicul care refuză să consulte un pacient să îți piardă dreptul de liberă practică, dar ajungem într-o zonă în care vom suspenda medici și nu va mai avea cine să facă treabă în spitale”, a conchis Rafila.”
    Totusi, ia incearca si apoi discutam !

  9. Ministru peste 60 de spitale?…ăsta da sistem de sănătate publică!…ați lăsat briciul pe mâna maimuței!…
    Asa au ajuns manageri de spitale, tractoristi, mecanici, șoferi, amante, interlopi politici…

  10. ACTUL MEDICAL ȚINE DOAR DE MINISTERUL SANATATII. ASTA E CEL MAI IMPORTANT.
    ACTUL MEDICAL CARE IN ACEASTA TRAGICA SITUATIE NU S-A FACUT. PERSONALUL MEDICAL NU SI-A FACUT DATORIA.DE CE MAI EXISTA MINISTERUL SANATATII ATUNCI?

  11. Ce jeg! Şi, doamnă Liliana Vornicu, unde este”empatia” la acest individ? Dvs. aveți proprietatea cuvintelor pe care le folosiți?

    „Administrarea” unor spitale de către consiliile locale înseamnă că cheltuielile administrative (utilități, reparații etc) se plătesc din bugetele locale ale unor localități. Atât, şi nimic mai mult. Şmecheria asta s-a adoptat pentru a degreva bugetul Ministerului Sănătății de o parte din cheltuieli şi a le arunca în cârca bugetelor locale, ca să pară că cheltuielile guvernamentale sunt mai mici. Dar actul medical în sine nu are nicio legătură cu ce vrea primarul sau consilierii locali! Însă dl. Rafila, ca de obicei, este alunecos, crează confuzie şi este expert în a se eschiva când vine vorba de răspundere.

    Şcoala OMS îşi spune cuvântul!

  12. Ce ar fi putut sa zica puiul de tortionar boslevic, el insusi unealta a depopularii planetei prin masuri de otravire fortata (zisa vaccinare) promovata de OMS? OMS este o organizatie criminala care promoveaza depopularea rapida a plantei si unde Rafila a lucrat si continua sa o slujeasca? Rafila este ingerul mortii OMS din Romania, orice mort ii aduce lui drepturi de „autor” al crimei in conturi. Nu este nici o exagerare, asta este adevarul, asta este Rafila, ministrul criptomarxistilor (progresistilor) denumiti PSD. Va rog sa nu pierdeti din vedere cine a fost Karl Marx, un preot satanist! Toate teoriile marxiste sunt indreptate impotriva omenirii si a vietii pe Pamant.

  13. „Radiațiile pot provoca mai mute tipuri de cancer pentru micuții pacienți”.

  14. Tortionar Jr Rafila are probleme in dragoste,nu mai are timp de minister, e focusat ca un ratoi cu repetitie pe sefa de cabinet

  15. Are dreptate Rafila !
    Cand e sa sifonam banii spitalelor, le mutam la autoritatile locale ca de acolo se fura mai usor, iar cand se intampla ceva cu spitalele respective, sarim la gatul ministerului, si neaparat la al lui Rafila, pt ca e ordin de zi pe unitate. Cand au ars oamenii de vii prin spitale pe timplul lui „Vladut-fatalaul u-srist”, gascha care latra acum era muta.

  16. „Astfel, pârghiile de intervenții ale Ministerului Sănătății sunt reduse”
    -cacaciosul minte
    omite institutia Prefectului.

  17. Ce manipulare. Clădirile aparțin autorităților locale. Medici si restul personalului sunt angajați ai Ministerului Sănătății. Minte Rafila.

  18. daca cri m i na lul este liber este evident in ce „tara” traim. noi nu mai avem tara. de 33 de ani.

  19. Radiatii sau e hrana modificata genetic la care se adauga tratamentul oral+ care put a moarte lenta si sigura? Organismul indura mizeriile inghitite dar rezistenta in timp scade spre pamant. Inclusiv aerul pe care il respiram e intoxicat du fumul transportat de curentii de aer din zonelede razboi e toxic pentru organism si poreclitii de politicieni ca eroi in halate in perioafa covid ca incuiau cetatenii in saloane, ii umileau, ii bagau dezbracati in saci negri de gunoi, dar purtatorii de halate albe, pentru politicieni,erau eroi!, ca umileau cetatenii!

  20. Dar inspectori nu are ministerul? Sau au inerzis in spitalele consiliilor judetene? Daca-i asa este simplu: schimbati legea!

  21. Inocent e puțin spus; naiv, nu e cazul (individul nu e prost de loc). Mai degrabă,tupeist. Rafila ne crede pe noi naivi/prosti când încearcă să ne sperie spunând că dacă suspenda medici care nu-și fac treaba spitalul respectiv rămâne fără cadre. Serios! Pe bune! Adică, chiar daca nu-și fac treaba trebuie să-i păstrăm doar că să aibă spitalul cadre? Haide, mai Rafila, că nu s-au terminat prostii unde credeți voi…!

  22. Cum puteti trece cu vederea faptul ca se dau la tv reclame cu termeni gresiti..ala cu ochii,zice SALAZION la ORGELET!!!chiar atat de prosti sunt aceia care conduc sandramaua???Rusine..bre ochiosan, guresti tampenii..Orgelet,bre, salazion e in interiorul ochiului,pe sclerotica… .pe albul ochiului, nu pe pleoapa..In Ro ii zice”urcior?…la voi cum e?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.