Ministrul Energiei se laudă la Bruxelles

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord politic privind propunerea de prelungire a Regulamentului pentru acţiuni coordonate de reducere voluntară a consumului de gaze, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu, subliniind că, în perioada de aplicare a regulamentului, România a realizat economii voluntare de 21,2%, peste media UE. Anunțul, care amintește de unele raportări de dinainte de Revoluție, a fost făcut cu ocazia participării ministrului Energiei la Bruxelles, la şedinţa Consiliului Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie.
„Statele Membre au ajuns la un acord politic privind propunerea de prelungire a aplicabilităţii Regulamentului Consiliului pentru acţiuni coordonate de reducere voluntară a consumului de gaze naturale, adoptat la data de 26 iulie 2022. Extinderea perioadei de aplicare a acestui regulament (măsurile de reducere a consumului de gaze naturale expiră la 31 martie 2023) a fost propusă de Comisia Europeană pentru a asigura volumele necesare de gaz natural pentru îndeplinirea obligaţiilor de înmagazinare (90% până la 31 octombrie 2023) pentru iarna 2023-2024, la preţuri rezonabile. În contextul implementării regulamentului actual, în perioada august 2022-ianuarie 2023 România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media realizată la nivelul UE, de 19%”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.
Statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord marţi să prelungească cu un an, până în martie 2024, reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%, pentru a ajuta la pregătirea unei alte ierni cu livrări scăzute de energie din Rusia.
Bruxelles-ul consideră că, dacă se va continua cu încercarea de reducere a consumului de gaze cu o medie de 15% faţă de nivelurile normale, asta va ajuta atât la garantarea securităţii energetice, cât şi la diminuarea volatilităţii preţurilor.
Măsurile voluntare de reducere cu 15% a consumului de gaze naturale au fost introduse de UE a fost în luna august a anului trecut, ca răspuns la reducerea livrărilor de gaze naturale din Rusia către Europa.
2022 a fost anul de după 1989 cu cel mai mic consum de gaze al României de după Revoluție. Țara noastră a căzut sub 9 miliarde de metri cubi consum, o scădere cu 16% sub 2021, această contracție a consumul fiind anunțată chiar de directorul Romgaz, Răzavan Popescu, cel mai mare producător local. „Din punct de vedere al pieţei gazelor… a fost o schimbare mare de paradigmă în ceea ce priveşte atât siguranţa în aprovizionare cât şi volatilitatea excesivă a preţurilor. În acest moment, ne uităm că pe parcursul anului trecut în România consumul de gaze naturale a scăzut cu 16%”, a spus Popescu, săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de profil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1085 Articole
Author

9 Comentarii

  1. Politica si politicienii=99% minciuni si mincinosi. Muncinosii se accepta si se inteleg intre ei. In acest caz, e minciuni crase, pentru ca:
    1. Consumatorul a restrans caldura si energia electrica cava fost pret urias,
    2. Iarna calda fara de alte ierni geroase si inzapezite. Minciuna are picioare scurte, sa vedem cat tine si minciunile acestui nemernic.

  2. Cata ipocrizie,cat tupeu,cata nesimtire,poate sa existe in acest specimen,ca om nu se poate numi. Se lauda pe de o parte cu magistrale de gaze,care cred ca in nici un caz ,nu sunt de interes national si pe de alta parte se lauda ,cu consumul mic de gaze,si cu promisiunea ca in mod voluntar vom face economie de gaze.Adica nu suntem fortati de nimeni,dar o sa facem ,din cauza preturilor exagerate. Pentru el este o fala ,ca ne g cocoseaza cu preturile la gaze si energie electrica,chiar este mandru de ceea ce face.
    1] Iarna a fost mai blanda, si chiar asa factura pentru 2 camere a fost de 800 roni.
    2] Oamenii in varsta,din cauza pensiilor mici,au stat in frig,sau au bagat in sobe fel si fel de lucruri ,deseuri,pantofi ,combustibil CLU, orice sa se incalzeasca,chiar daca aveau gaze.
    Asta este demonstrata si cu poluarea mare din orase si sate
    3] A inchis termocentrala Mintia
    4] S-au inchis multe SRL din cauza pretului exagerat la gaze
    5]Halele de productie,de reparat masinii etc se incalesc iarna pe centrale de ulei uzat
    Acest om ar trebui judecat in piata publica

  3. Asta da realizare!are cu ce sa se laude lingaul tradator de tara in fata stapanilor sai!

  4. Ei, ei cum n-a pica odată nimurugu ăsta în drevele românilor să-l scarpine pă spinare, că pute locul unde şade de câtă prostie şi fală încape în el. Pesedeilor numa voi sunteți vinovați că ați intrat la guvernare şi ați legitimat pe toți nerozii şi scârbavnicii, i-ați făcut zilele ușoare mutălăului şi ne-ați umplut şi pe noi de multă scârbă pentru voi toți. Atârne-vă de gât, că mari trădători şi neiubitori de țara voastră sunteți cu toții! Nu vă iertăm, nu vă votăm!

  5. Bineee…Virgin Popescu este un gunoi ordinar:escroc, trădător, incult, hoț…

  6. Penibil, a distrus industria românească, sistemul energetic, a îmbogățit cu miliarde de euro firmele din energie ale gakbejite, i se datorează inflația , e săgeata OMV Austria pritena rusiei

  7. Un nemernic aservit intereselor straine. Energia trebuie nationalizata, ca nu a inventat nimeni gazul , carbunele , petrolul si soarele. Trebuie copiat modelul Norvegiei.

  8. A distrus Romania economic si a saracit exemplar poporul roman, cate daca vor vota din nou aceasta varianta criminala, isi merita soarta si viata mizera pe deplin.

  9. Industrie kanci , romanii pe cale de disparitie si atunci iti faci planul la economii si poti raporta depășiri de plan. Da dar la comunisti totul era cu plus la Popescu Sumpescu totul este cu minus , iar plusurile sunt doar la preturi si profituri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.