Ministrul Justiției își traduce declarația

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat luni că nu le-a sugerat procurorului general, Augustin Lazăr, și șefei DNA Laura Codruța Kovesi să îşi dea demisia, ci a invocat o „instituţie” care există în Codul Muncii.

„Nu am sugerat să-și dea. Am spus și am rugat să nu se speculeze pe tema aceasta și am evocat o instituție care există în Codul muncii. Oricine poate să-și dea demisia, nimeni nu e obligat să muncească ceva împotriva voinței lui. Nu am spus că trebuie, am invocat o instituție din Dreptul muncii”, a afirmat Tudorel Toader, la Ministerul Justiției.

Ministrul a adăugat că, după evaluarea pe care o va face, sub aspect profesional și managerial, va stabili care este procedura de urmat.

În ceea ce privește ancheta în cazul OUG 13, Toader a explicat: „Nelegalitatea unui act nu o stabilește ministrul Justiției, nelegalitatea unui act se stabilește prin contencios administrativ de către judecător, după cum neconstituționalitatea se stabilește de către Curtea Constituțională și nu e în sarcina mea să fac această apreciere”.

Întrebat dacă în decizia de a demara evaluarea au fost presiuni politice, ministrul Justiției a spus: „Nu, vă asigur că nu am avut și nu am nicio presiune. Vă asigur că mă bucur de deplina independență în a decide bunul mers în activitățile pe care le are de desfășurat Ministerul Justiției, vă asigur de acest fapt și în numirea secretarilor de stat și în structura organizatorică”.

Ce a declarat Toader la Antena 3

Ministrul Justiției a precizat, duminică seara la Antena 3, răspunzând unei întrebări, că nu exclude posibilitatea ca Augustin Lazăr și Laura Codruța Kovesi să demisioneze.

„Sigur, eu nu exclud ca în lipsa unei proceduri declanșate de mine să aibă dânșii inițiativa unei proceduri lăuntrice, individuale, privind modul în care s-au poziționat, repet, la dispoziții legale, constituționale și chiar în dezbaterile din spațiul public, într-o perioadă atât de sensibilă, când lumea are o trăire deosebită, pentru că are o așteptare deosebită, în 2017, în care ne aflăm”, a spus Toader. (Detalii aici)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.