Ministrul Prună: Nu i s-au conferit SRI competențe în plus față de cele pe care le avea înaintea deciziei CCR

Ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat marți, în Comisia juridică a Senatului, că OUG privind interceptările reprezintă o soluție de etapă, deoarece Guvernul nu-și permitea să creeze o „sincopă”.

„Nu-mi face plăcere ca ministru să trebuiască să promovez o ordonanță care modifică legi organice, dar spun cu toată tăria și în fața comisiei (…) că nu aveam altă soluție. Guvernul a spus, în momentul adoptării acestei ordonanțe, că ceea ce face este să dea o soluție de etapă, deci să se asigure că România, care a investit mult în aducerea sistemului judiciar la un nivel în care urmărirea penală este una eficientă, Guvernul deci nu-și permitea să creeze o sincopă, pe de o parte. Pe de altă parte, nu se putea găsi de pe o zi pe alta nicio altă soluție”, a afirmat Prună.

Potrivit ministrului, acest subiect urmează să facă obiectul unor dezbateri ample, pentru a fi găsită o soluție „cuvenită”. „Plecând de la decizia Curții Constituționale, Guvernul nu avea altă opțiune decât să adopte un act care să pună repede în acord textul de lege cu cerințele Curții”, a explicat Prună.

Ministrul Justiției a arătat că, prin această ordonanță, nu i s-au conferit SRI competențe în plus față de cele pe care le avea înaintea deciziei CCR și nu aduce atingere drepturilor fundamentale.

„Ceea ce face ordonanța este că, plecând de la constatarea Guvernului că o agendă europeană ne obligă să vedem că sunt infracțiuni grave, cum sunt terorismul și titlul 10 din Codul penal, avem nevoie ca un personal instruit special să poată pune în executare mandatele și acest personal instruit special este la SRI. Din acest motiv am definit SRI ca organ de cercetare specială, dar asta nu înseamnă nici că i s-au oferit competențe noi, nici că se aduce vreo atingere drepturilor fundamentale. Dimpotrivă, ordonanța nu face decât să restrângă accesul resursei umane a SRI la punerea în executare a tuturor mandatelor. Aveau vocație de la lege să facă acest lucru pentru toate mandatele”, a susținut Prună, potrivit Agerpres.

Ministrul Justiției a mai spus că mandatele de punere sub supraveghere sunt toate date de un judecător, pe o perioadă determinată și nu privesc numai infracțiunile de corupție, ci și cele de drept comun — violul, omorul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.