Modelul Singapore

Lee Kuan Yew a fost prim-ministru în orașul-stat Singapore din 1959 până în 1990. El a făcut din această comunitate asiatică al cincilea exportator global de tehnologie înaltă. În cei 31 de ani de guvernare, Lee Kuan Yew și-a ridicat comunitatea spre civilizație ca nimeni altul. Secretul? Investiții masive în educație și în dezvoltarea competențelor de format științific.

Michio Kaku, fizician american cu mare notorietate, numește capitalism intelectual ceea ce a dus la miracolul Singapore.

Lee Kuan Yew a relatat la o conferință că, la un moment dat, Singapore a vrut să înțeleagă de ce oamenii de știință din alte țări nu vor să-și stabilească reședința în acest oraș, deși erau plătiți mai bine decât în SUA. Nu aveam suficiente ispite culturale de calitate înaltă, a spus Yew.

Problema a fost rezolvată și învățământul științific din Singapore a cunoscut o nouă înflorire.

În condiții capitaliste, Lee Kuan Yew a pus în practică ideea lui Platon din dialogul Republica: mințile cele mai înțelepte să conducă statul. În lumea așa-zis capitalistă, aceste minți nu puteau fi decât cele ale creatorilor de tehnologii înalte, dat fiind că marele succes istoric al capitalismului este fructul tehno-științelor dezvoltate după 1500. Este și rezultatul jocului liber al cererii și ofertei, dar numai în plan secund. Iată esența ideii lui Yew.

Primele rezultate ale strategiei de dezvoltare din Singapore au devenit palpabile la începutul anilor 1970. Așadar, după zece ani de investiții. În cele din urmă, Yew a constatat că, în fapt, creativitatea savanților din Singapore nu o întrecea pe aceea din SUA. În finalul carierei sale a cerut educatorilor să promoveze creativitatea rebelă mai insistent decât toceala.

Yew n-a trebuit să adopte tactici dictatoriale pentru a-și impune strategia. La noi – cred că putem fi de acord – ar fi nevoie de un Yew dictatorial pentru ca un asemenea program de investiții să poată fi susținut pe termen lung.

Întrebarea „De ce?” are răspunsuri cunoscute. În esență, ele țin de modalitățile profund corupte în care la noi este servit interesul. Portul Constanța, dacă ar fi dezvoltat, ar putea aduce venituri nu cu mult mai mici decât portul Singapore. Dar portul nostru nu poate fi dezvoltat în absența unei rețele naționale de autostrăzi. Ce facem noi în privința autostrăzilor este o crimă în serie: o crimă care este o continuă trădare colectivă a interesului național.

În primii zece ani de după 1990, am fi putut construi rețelele de autostrăzi dacă am fi avut un Yew cu mână de fier. Mai apoi ar fi fost necesar un Yew pe care populația l-ar fi respins: un dictator. Prin 2020, adică în condițiile actuale, s-ar prea putea ca modelul Singapore să găsească o majoritate a românilor care să-l înțeleagă și să-l susțină. Dar de unde să-l luăm pe Yew?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Nu iesiti la vot (la referendumul care va urma ) pt modificarea Constitutiei . . Aduceti-va aminte ca NU SE TINE CONT DE VOTUL VOSTRU . Prin NEPREZENTAREA LA VOT , le veti da un semnal celor care s-au lepadat de Hristos . Intreaga lume , o sa stie ca : Romanii , nu au votat schimbarea Constitutiei . Indiferent ce vor vota , cei care vor merge la vot ( maxim 15%) , satanistii vor spune ca populatia Romaniei , a votat pt schimbarea Constitutiei si vor schimba Constitutia .

  2. Cind eram mic , ma punea mama sa stau la coada la aprozar , sa cumpar alimente pe cartela.
    Hrana ,era rationalizata .Nu aveai voie sa cumperi decit ceea ce iti permitea cartela ……..Cam asa suna Dictatura .
    Astazi ,in anul 2021 , s-a inventat Carbon Credit Card .
    Carbon Credit Card , este o carte de credit care urmareste amprenta de carbon a cumparaturilor pe care le faci . Carbon Credit Card ,vine insotit de o aplicatie care iti sugereaza ceea ce poti cumpara pentru a neutraliza emisiile de carbon.
    Spre deosebire de cardurile de credit obisnuite , Carbon Credit Card , poate sa-ti ofere un raport din care sa reiasa amprenta de carbon a cumparaturilor tale .Acest card , calculeaza emisiile de carbon in urma fiecarei tranzactii pe care o faci.Calculul se face folosind un index al impactului climatic dintr-un Cloud , care o sa-ti arate cantitatea de CO2 ,emisa de tine in raport cu LIMITA NATIONALA DE CONSUM CO2.

  3. Aveti dreptate maestre, Ceausescu a fost asasinat prematur de banda gorbaciovisto-KGBista a lui Gypsy Iliescu !Trebuia lasat la conducere inca 10 ani,cel putin, azi depaseam Singapore,pe dreapta
    Dar din rahat nu poti face bici si sa si plezneasca

  4. „modelul singapore”?!
    -pai sa vb. de „oecumena asiatica”,de chibutzimi,atunci!

  5. Un dictator care a fost prim-ministru 40 de ani și a continuat să conducă din umbră statul și după ce s-a retras oficial de la putere. Un Fidel „pozitiv”. Un Orban Viktor asiatic ? Nu prea cred că ar merge soluția asta în România, ar fi deranj la Bruxelles…

  6. Intrebați la SRI cine-i voie să fie Yew? Când a vizitat Singapore dictatorul Yew la plimbat cu vaporul prin port pe dictatorul
    Ceaușescu care a ramas marcat de măreția orașului. Când a fost președintele RFG în România, dictatorul Ceaușescu l-a plimbat cu vaporul pe Dunăre care era un paradis pentru mintea mercenar ticăloșită anti România a ONG-uri actuale. Președintele Germaniei a rămas stupefiat de faptul că la pe asemnea fluviu nu sunt mari orașe industriale ci sălcii, bălți și trestii, și i-a răspuns la vizită cu coazieră a lui Ceeaușescu cu vaporul pe Rin. Și Ceaușecu pus poporul român să facă Constanța al 10 port ca mărime din lume, a facut Combinate de Utilaj Greu și Șantiere navlale la tote orașele de pe Dunăre, a facut desecări, orezării și irigații, canal Siret ialomița, canal Moștiștea Dunăre București, CUG București, Fabrică de Diamante, IPRS Băneasa, Institut de cercetări cu simulator de baraje, Istitut de seismologie cu dotări de exepție etc… UNDE-S, UNDE-S??? Și știți de ce? Pentru că “modelul Singapore” are cele mai drastice legi din lume. Pedeapsa cu mortea fiind curentă. Și dacă pierzi ceva acolo va fi și mâine. Cu ce a început democrația post 1990? Amnistie când nu mai aveai Constituție și Milția și procurorii au fost în media facuți vinovați de comunism. Și așa acum nu mai avem nimic, tară pustie de industrie și pustiită de tineri. Mai existăm ca țară fiindcă suntem în UE.

  7. Oare ce rost au aceste articole care propun modele de parca ar fi de ales ceva? Oamenii aleg deja sa coopereze cu Hegemonia Globala si vedem depopulare prin genocid lent, apoi vom vedea foamete, razboi si pene de curent care vor cataliza alte serii de evenimente s.a.m.d Printre astea valuri multiple de pandemii si carantine tot mai stricte. Va faceti iluzii, in loc sa va interesati ce aveti nevoie pentru a supravietui in forma in care v-ati nascut. pana in 2030

  8. Arunca un chistoc pe strada, scuipa sau o guma de mestecat si ai privilegiul sa fii amendat pe loc. Incerca sa agati o femeie pe strada si ajungi la bulau. Astia, in 93 eliminasera hartiile din justitie, invatamantul era pe calculator.

  9. Modele, modele, peste tot fadim modele de tari, numai Romania este geniul gol din castana. Fiecare tara are propriul plan care este model, Romania ce model propriu de viitor are daca clampaii de lux.ro sug ciorapii infecti cu de toate ai clanurilor globale, dand exemplu tocmai ce nu trebuie pentru Romania si natiune!

  10. In Singapore este acelasi partid la putere de 60 de ani.Deci nu este o democratie.Asta este un model fezabil ?

  11. In Romania nu merge nimic,nici un fel de exemplu de tip Singapore,german,englez,nordic,etc.Noi avem securitatea seereista cacaciosa,vorba lui Cristoiu.Cind v-a dispare aceasta plaga,atunci se poate discuta despre oportunitati.Pina atunci comentam despre scenarii si actori dirijati din case conspirativedespre disparitia Romaniei ca stat,tara,populatie.

  12. Lee Kwan Yew a raposat in varsta de peste 90 de ani shi acum conduce Singapore fi-su Nicu Kwan Yew.

  13. @Vlad
    -in 1990 in Singapore amenda pentru scuipat guma de mestecat pe strada era de $400 singaporeji…..asiaticii darq,de ce mai vindeau „ciunga”(„mestica”,pronuntzat ca „mieshtica”,prin alte zone).

  14. E lung drumul până departe site pot manca sfinții apărători ai statutului propriu. Mistheaux avea mare dreptate! Port, hidrocentrale, aerogel? Numic. Doar of-Shore. Ok. Mergem mai departe.

  15. Dar degeaba, Singapore a intrat pe mana ocultei. In maxim 20 de ani v-a deveni ca Romania lui Iohanis.

  16. Sunt o sluga umila platita de USRPLUS sa-mi dau cu parerea pentru a creea diversiune.

  17. Lee Kwan Yew a raposat la peste 90 de ani shi acum conduce Singapore fi-su Lee Nicu. Curat democratic !

  18. A CURATA tARA DE HOTI, TRADATORI SI CRIMINALI NU INSEAMNA DICTATURA. Inseamna aplicarea corecta a legislatiei, daca aceasta este corecta si simplu de inteles fara a da loc „interpretarilor”. Ori cand legea este facuta „politic” pentru a ca dulaii sa sara peste ceea ce vedem astazi este urmare. in Singapore est crancen. este o dictatura asemenea chinei. cam toate tarile asiatice au aceasta forma de dictatura „blanda”. ceea ce nu spuneti este ca la nivelul „elitelor” lor este coruptie maxima. deci, concluzia este una singura – LEGEA ESTE FACUTA DOAR PENTRU „PROSTII” CARE CRED IN EA SI VOR SA O RESPECTE. DULAII/LUPII/HIENELE VOR SARI INTOTDEAUNA PESTE.

  19. Singapore, „civilizatia” de stup, modelul omenirii…
    Ai vazut Nietzsche?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.