Ne încălzim cu cârpeli

Investiţiile făcute la Elceni pentru a asigura un nivel de confort cât de cât ridicat în casele din Bucureşti sunt cârpeli şi sper să trecem iarna aceasta cu bine, a declarat directorul general adjunct al companiei, Adrian Tudora. „Eu sper să trecem iarna aceasta cu bine. Din păcate, investiţiile pe care le-am făcut, sunt dur, dar aş putea spune că sunt cârpeli, astfel încât să putem să continuăm activitatea ELCEN şi să menţinem cât de cât un nivel ridicat de confort şi în casele din Bucureşti şi, de ce nu, să avem şi un aport la Sistemul Energetic Naţional”, a spus Claudiu Creţu, la conferinţa „Investim şi acţionăm responsabil în energie”, organizată de InvestEnergy.

Elcen își propune să păstreze un nivel tehnic care să asigure continuitatea activităţii. Totodată, prin schimbarea cerinţelor de mediu, compania ar trebui să facă investiţii în modernizarea cazanelor de apă pe care le are în toate centralele sale, astfel încât, în prezent, sunt cazane care funcţionează în limitele impuse de mediu.

„Totodată, am pus în funcţiune, în prima parte a perioadei de insolvenţă, 200 de gigacalorii în două cazane de apă fierbinte şi vreau să anunţ pe această cale că în acest sezon o să avem în plus 400 de gigacalorii, o să avem punerea în funcţiune a patru cazane de apă fierbinte în centralele noastre. A fost o provocare mare, fiindcă toată perioada de insolvenţă nu am avut acces la finanţare. Dar provocarea mai mare începe de acum încolo şi anume este nevoie de înlocuirea tuturor capacităţilor, mai puţin la CET Vest, unde avem o centrală modernă în cogenerare de înaltă eficienţă, ciclu combinat. În schimb, în celelalte centrale va trebui să schimbăm toate instalaţiile şi toate echipamentele cu unele noi, moderne. Aici sunt câteva aspecte pe care trebuie să le avem în vedere şi anume finanţarea nerambursabilă, fiindcă din păcate sunt sume şi valori foarte mari. Totodată, trebuie să avem în vedere faptul că la nivelul Bucureştiului avem nevoie de capacităţi foarte mari, vorbim de sute de gigacalorii, megawaţi termici şi megawaţi electrici. De aceea, provocarea este imensă”, a spus Creţu.

Acesta a spus că Elcen „şi-a făcut într-o oarecare măsură temele” şi, în perspectiva ieşirii din insolvenţă, a început şi a contractat, a şi elaborat studii de fezabilitate pentru capacităţi în cogenerare de înaltă eficienţă, în ciclu combinat la CET Sud şi la CET Grozăveşti. De asemenea, are în vedere implementarea unor motoare termice la CET Progresu, care să confere un pic de flexibilitate în funcţionare.

„La Progresu acum avem echipamente în contrapresiune, unde funcţionarea lor este dictată de răspunsul din reţeaua de termoficare. Deci, acolo ne trebuie un pic de flexibilitate. Ştim că ELCEN are tradiţie în zona de producere de energie electrică şi termică, de aceea e poate şi puţin conservatorism la nivelul ELCEN. De asemenea, şi eu mi-am început activitatea de multă vreme în cadrul companiei şi probabil am fost infestat de acest microb. De aceea, consider că tranziţia trebuie să aibă în vedere gazul natural, având în vedere că avem resurse. Eu zic că tranziţia, cel puţin la nivelul Bucureştiului, trebuie făcută cu gaz natural, prin tehnologii mature pe care ştim să le exploatăm, ştim să le stăpânim şi ştim cât de cât să le şi implementăm, deşi, din păcate, n-au mai fost implementate de foarte mulţi ani proiecte de acest gen”, a mai declarat directorul ELCEN.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Bai Boss de la Elcen daca ai facut carpeli dati demisia. Centralele termice trebuiau sa functioneze pe cartiere pentru a se evita multe pierderi. Vreti contracte mari ca sa aveti de unde fura. Din cele mici nu se poate ca se vede repede.

  2. Lasă că se interzic centralele de apartament, ce atâta căldură și apă caldă la orice ora lavjeremul oilor Apropo, cum stați cu paturile?

  3. Modelul asta de „incalzire” este depasit si trebuie pur si simplu inchis. Solutia este prezenta prin centrale de bloc sau apartament . Se arunca bani pe fereastra cu nemiluita si nu se rezolva in veci acest lucru . Stie cineva cat va costa (in bani si timp) inlocuirea totala a tevilor , avem vre-o estimare ? NU cred ca stie nimeni , nu au cum pentru ca acest „joc” va fi unul continuu, dar trebuie continuat „controlul” paparudelor birocratiei asupra populatiei. Nu mai asteptati solutii de la politicieni pentru ca nu le au, nu au capacitatea si nici vointa de a propune sisteme care functioneaza , ori acest mamut de tevi ingropate nu mai functioneaza de mult, doar tine la butoane niste primari si acolitii lor care mimeaza „reparatiile” si invart banii cu lopata.

  4. Iei carpeala, o bagi in soba si-i dai foc. Putere calorica foarte mare, moncher!
    Sper sa fie stocul mare, ca sa trecem iarna……[Rumburak]

  5. Trece neamțul pe cărbune,treci și tu pe cărbune!ba,voi sunteți demenți!

  6. „echipamente în contrapresiune, unde funcţionarea lor este dictată de răspunsul din reţeaua de termoficare.”

    -adica populatia nu deschide robinetu de apa calda:
    mare jigodie directorul ELCEN
    (greu de spus care e ala,
    din text nu aflam daca cand intra in baie se spala la c’oaie)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.