Nemții care distribuie gaze, suspecți de matrapazlâcuri

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Delgaz Grid SA, companie membră a grupului E.ON România, firmă cu capital german, manifestat prin aplicarea unui tratament diferenţiat în relaţia cu operatorii autorizaţi să efectueze verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale. Delgaz Grid deţine, prin efectul legislaţiei specifice, o poziţie dominantă (un monopol) pe piaţa distribuţiei de gaze naturale aferentă zonelor geografice pentru care deţine licenţă de distribuţie. Potrivit reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), distribuitorul de gaze naturale are obligaţia de a realiza o bază de date cu verificările/reviziile tehnice ale instalaţiei de utilizare efectuate de operatorii economici autorizaţi.

Activităţile de verificare şi revizie tehnică ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează în condiţii concurenţiale de către operatori economici autorizaţi de ANRE şi selectaţi de clientul final. Tarifele practicate de către operatorii autorizaţi pentru efectuarea serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale sunt stabilite în condiţii de piaţă, pe baza cererii şi ofertei.

Autoritatea de concurenţă suspectează că distribuitorul Delgaz Grid ar acorda un tratament preferenţial unei alte companii din cadrul grupului E.ON România, ceea ce poate avea ca efect creşterea costurilor pentru consumatorii finali, prin reducerea posibilităţii acestora de a alege societăţile autorizate pentru efectuarea de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de gaze naturale.

În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a desfăşurat inspecţii inopinate la sediul central al Delgaz Grid SA şi la punctele de lucru din municipiul Iaşi, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigaţie. De asemenea, pentru asigurarea posibilităţii Consiliului Concurenţei de a obţine dovezi privind posibila încălcare a Legii Concurenţei, s-au desfăşurat inspecţii inopinate şi la sediile altor companii care nu sunt vizate de investigaţie.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, compania implicată riscă o amendă de până la 10% din cifra de afaceri.

Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a procedurii de investigaţie, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii Concurenţei. Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate.

Autoritatea de Concurenţă are în derulare mai multe investigaţii privind posibile abuzuri de poziţie dominantă în domenii conexe distribuţiei de gaze (ex. servicii de avizare tehnică a proiectelor, recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale) săvârşite de Distrigaz Sud Reţele SRL, Gaz Sud, SC Megaconstruct SRL. De asemenea, Consiliul Concurenţei a sancţionat Wirom, distribuitor de gaze naturale, şi 9 executanţi de lucrări în domeniu cu amenzi în valoare totală de 920.069 lei (aproximativ 207.690 euro) pentru stabilirea unui preţ unic pentru instalaţiile standard de utilizare. Otto Gas Otopeni a fost sancţionat cu 379.000 lei pentru abuz de poziţie dominantă manifestat prin impunerea unor tarife mai mari clienţilor care apelau la alte companii, faţă de tarifele pe care le percepea în situaţia în care era avizatorul şi realizatorul proiectului de utilizare a gazelor. Otto Gas s-a angajat să despăgubească consumatorii care au apelat la alte companii şi au plătit mai mult, respectiv să le restituie tariful încasat suplimentar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Cosmin Pam Matei 4612 Articole
Author

5 Comentarii

  1. Postacii nu mai comenteaza?Suntem o tara colonizata cu acceptul politicienilor si acceptul tacit al populatiei ,[spalata pe creier de televiziuni]]care a ajuns la nivelul de a se bucura de o oferta la mall sau sansa de a atinge o moaste.Restul ,ca bogatiile tarii ,nu ne mai apartin ,ca au ajuns sa fie date de straini cand vor si cum vor ,la ce preturi, vor populatie,nu-i mai intereseaza.Toti zic,,asta e,,.Deja cei care au gaze la case baga in centrale,cauciucuri,plastice,ulei uzat de motor etc.Suntem o tara cu gaze care nu ne mai permitem sa utilizam gazele.

  2. Ditribuitorii de gaze trebuie sa faca verificările ei, pe cheltuiala lor si nicidecum firme private (ale sefilor din firma de distribuție) care, pentru 30 de secunde cât durează verificarea cu aparatul de detectie, a aragazului sau centralei, încaseaza 150 lei. Cei de la Consiliul Concurenței chiar sunt duşi cu capul când vorbesc de libera concurență, sau sunt chiar ei prin aceste firme care jegmănesc cetațeanul român.

  3. Daca se plange careva de costul unei vericari cu acel aparat, normal ar fi sa ne plangem de oxigenul pe care unii dintre fostii directorasi stiu la mica intelegere sa il pompeze si ingenios sa imparta pe sestache banii negri. Cum ne-am prins? Pai stiu cat stau sa fac o mamaliguta pt acelasi nr de persoane, nu va spun ca si hidratez minim o jumate de ora faina inainte ca sa stau 5 minute la foc apoi frecand. N umai ca intr-o iarna nu mi se mai face mamaliguta nici dpa 12 minute in loc de 5. Ma mir eu ce e si cum sunt intr-un egregor al vecinilor se prinde unul, se cearta cu dl ex-direftor si iar cand fac mamaliguta trec doar 5 minute. Pan` in anul urmator cand fu inclus si vecinul la ciolan. Sa avem cumva un aparat ce sa masoare cat gaz si cat oxigen ne intra pe retea e o minune, nu e asa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.