Noul tip de erudiție

Deschiderea informațională actuală, unică, nu se dovedește întotdeauna benefică unor standarde intelectuale în forma presupusă de scara istoriei. Capcana libertății de expresie, benefică în planul dezinvolturii sociale, are vicii și riscuri care se pot regăsi în anarhie și lipsa conceptuală. Este surprinzător cum noul tip de erudiție nu reușește să înlocuiască clișeele unor epoci încă active sub aspectul dogmelor, acum diversificate. Dimpotrivă, asistăm la o restabilizare dramatică a discursului public, în sensul pe care îl consideram cu toții întrerupt defintiv in anii ‘90.

Reformele din educație au urmărit aceleași scheme prin care s-a urmărit crearea unui “ om nou” în contradicție cu paradigma fundamentală. Punctele centrale ale vieții intelectuale au fost asimilate forțat unor interese administrative, discreditând efortul și dedicarea. Locul intelectualului a fost luat de substitutele politico-sociale, în continuă expansiune. Rețeta de acum, dacă ar fi benefică și aplicabilă, ar produce valorile în serie precum produsele de lux. Or, nici valorile și nici societatea nu își mai regăsesc un sprijin sau iluziile atât de necesare.

Funcționarul perfect din prezent, nu este apt să aibă nici inițiative, nici opoziție, nici să producă o revoluție în domeniu. Mediul intelectual s-a uniformizat până la o simplă replicare a unor proceduri din care este incapabil să evolueze cumva. Deși aparent libertatea ar fi construit o amplitudine și o informație de o acuratețe perfecte, dispare esențialul. Acest tip de presupusă reformă dezintegrează formele minții în favoarea unor modele fără ecou în conștiință.

Erudiția, altfel decât sub forma unui paradis al capacității creatoare, ruptă de esența tradiției culturale verificată de toate răspântiile istoriei, este deja o consecință. Reformatorii din educație nu mai pot fi cei produși de lumea politică și nici cei care să corespundă idealurilor acestora.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioan Vieru 1337 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Asta pentru ca lumea politica este controlata strict de lumea banului.
    Iar slujitorii banului nu pot fi, in esenta, decat niste contabili, niste functionari, niste masini de numarat.

  2. „E un punct de vedere”(Ilie Moromete in filmul Morometii(1987))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.