Noutăți despre vaccinare! Cum acționezi în următoarele situații

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a făcut vineri precizări în ceea ce privește vaccinarea în situații speciale. Este vorba de cazurile în care o persoană face infecția între cele două doze sau apar reacții anafilactice.

”În cazul în care o persoană dezvoltă infecţie cu SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără  reluarea primei doze de vaccin”, a transmis, vineri, CNCAV.

Potrivit autorităţilor, intervalul maxim de administrare între doza 1 şi doza 2 este următorul:

  • pentru vaccinul Pfizer BioNTech – până la 42 de zile;
  • pentru vaccinul Moderna – până la 42 de zile;
  • pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – până la 12 săptămâni.

”Important! În situaţia depăşirii intervalelor menţionate anterior, beneficiarul se va putea prezenta direct în centrul de vaccinare, fără programare prealabilă, pentru administrarea celei de a doua doze”, a transmis CANCAV.

Autorităţile precizează că devansarea dozei a doua este permisă doar în situaţii speciale, justificate medical, respectiv:

  • pentru vaccinul Pfizer BioNTech – intervalul minim între cele două doze este de 19 zile;
  • pentru vaccinul Moderna – intervalul minim între cele două doze este de 25 de zile;
  • pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) – intervalul minim între cele două doze este de 28 de zile.

”Atunci când o persoană prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze, schema  de vaccinare va fi continuată, la cel puţin 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat după o  tehnologie diferită. Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu acelaşi tip de  vaccin, însă în situaţii speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită”, a mai transmis CANCAV

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:

• Şoc anafilactic;

• Miocardită/pericardităGUVERNUL ROMÂNIEI

Pentru vaccinul Moderna:

• Şoc anafilactic;

• Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) :

• Şoc anafilactic;

• Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);

• Sindrom de extravazare capilară

”Situaţiile sus menţionate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare şi solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel. Atât în cazul persoanelor care prezintă reacţie anafilactică după administrarea primei doze, cât şi în cazurile menţionate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Acesta trebuie să deţină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacţiile survenite după prima doză”, au mai precizat autorităţile.

Acestea precizează că, după predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare şi analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menţionând acest lucru şi pe formularul de consimţământ al persoanei, cu semnătură şi parafă.

”Situaţiile menţionate anterior sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depăşească riscurile lor, având în vedere potenţialul crescut de boală COVID-19 şi complicaţiile asociate acesteia, precum şi dovezile ştiinţifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele şi spitalizările cauzate de infecţia cu SARS-CoV-2”, a mai transmis CNCAV.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

6 Comentarii

  1. Știți care este diferența dintre mine și voi ? Eu postez pe bani, nu o fac degeaba ca voi…

  2. De ce imi tot furi numele si postezi minciuni, nu intelegi ca ma calomniezi?

  3. ?! Mihnea, ți-a furat cineva numele? O fi un efect secundar al vaccinării, când faci soc anafilactic numele își pierde cunoștința și poate fi luat!

  4. Tampitii dracului! Mai curand e cancer-coro pe otopeni si henri coanda! Fratilor, ajungi cu avionul cu 5-10 minute inainte de ora progranata, si, ce sa vezi, avionul cu care ai venit a si plecat dupa o ora dar tu astepti 2 ore la banda programata sa primesti bagajele! Idi primesc bagajele spaniolii, italienii care au aterizat cu 15-20 min mai tarziu decat suwiss! Da, astazi la 15,15 minute, aeroportul plin de cetateni, nu aveai unfe sa arunci n ac si vorbesc de zona acte intrare la in tara! Bai tampitilor, asta e organizare logica intrun aeroport cu care va mandriti ca e international? Ati scuipat muncitorii si ati dublat/triplat borfasii de lux in birouri?! Ce scarbe! Va doriti sa umiliti cetatenii? Nu o sa reusiti asa usor, ganditi-va ca inca mai avem logica obiectiva in analiza! In plus, am platit pentru un serviciu, aitomat trebuie finalizat de incasatori, sa fie clar! Eu nu platesc un serviciu care nu exista, gen plata pentru lene, aroganta, lacomie, acaparari sau umilinta! Cu cat iti doresti sa umilesti, cu atat vei primi mai mult si puternic retur!

  5. Bre,. Sunteți aiurea in tramvai. Nu știți nimic și nu aveți caracter, inițiativă, responsabilitate, ci doar teamă. Nu vezi nici acum că vaccinurile sunt ceva, ceva care poate rău nu fac, dar nici prea mult bine.. Deci vaccinatul e purtător și răspândește virusul exact ca un nevaccinat. Ce faci in astfel de cazuri ?? Evident preferi izlolarea, masca, igiena, distanțarea. Deci,.. faci un control sever la granițe. Nu permiți aglomerări urbane. Izolezi din start localitățile, zonele, unde s-a depista și doar un singur caz de varianta Delta.. E la mintea prostului bre. De ce nu le faci și scapi de mare parte din griji ??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.