O lungă înlănțuire de evenimente

După războaiele napoleoniene, Europa a avut parte de un lung interval de pace: 1815-1914. Intervalul a fost spart cu război în 1870 de militarismul Germaniei, care a luat două regiuni din estul Franței și a anunțat un viitor mai puțin pașnic.

Nimeni nu știe dacă Primul Război Mondial a avut cauze reale ori doar scopuri. Nu sunt puțini cei care spun că doar scopurile au fost cauzatoare ale acelui război, în principal slăbirea militarismului german și a puterii Imperiului Țarist, dat fiind că, aliate, aceste două puteri ar fi putut concura Imperiul Britanic.

Conferința de pace de după Primul Război Mondial a plantat semințele unei umiliri a Germaniei care nu avea cum să rămână fără răzbunare. Răzbunarea a venit după 20 de ani, iar la capătul noului război mondial, surpriză: Imperiul Britanic iese slăbit și lasă locul unui nou imperiu (SUA).

Câțiva istorici spun că o asemenea concluzie ar fi înșelătoare pentru că adevăratul imperiu nou creat nu ar fi SUA, ci globalismul, iar semințele globalizării ar fi fost plantate chiar de britanici.

După Al Doilea Război Mondial, Germania era prinsă în cleștii NATO, iar Imperiul Țarist, acum bolșevic, fostul partener al Occidentului în bătălia cu Hitler, era declarat inamicul strategic al NATO. Război Rece s-a chemat intervalul acestei inamiciții care părea a servi interesele strategice ale SUA, dar, spun unii, servea mai degrabă interesele globalismului economic.

În intervalul 1989-1991, Războiul Rece s-a încheiat și o dovadă că nu a fost o victorie a SUA, ci a globaliștilor, a constat în lipsa unei conferințe de pace. Pe cine să fi trimis globaliștii la conferință, pe care din familiile oligarhiei globaliste?

Iată, însă că lipsa acelei conferințe, care ar fi trasat noile sfere de influență, este acuzată azi de conducerea Federației Ruse. Putin și ai săi acuză NATO că a făcut promisiuni orale pe care, după 1997, nu le-a mai respectat. E un fel de a spune că lipsa acelei conferințe de pace a fost o cale prin care sfera de influență a globalismului urma să prindă în cleștii săi interesele Rusiei. Care nu poate avea forța economică a globalizării. În absența puterii economice, Rusia lui Putin încearcă azi o reglare militară a sferelor de influență.

Cel mai plauzibil rezultat? Prăbușirea puterii economice modeste a Rusiei și deschiderea porților către o eră dominată doar de SUA și China. Nu are a fi un globalism mai democratic, ci unul mai autoritarist. Reducerea dimensiunilor democratice are a fi justificată prin necesitatea de a ține Rusia slăbită.

Altfel spus, China și SUA se folosesc de nevoia Rusiei de a-și regla sfera de influență pentru a-și regla propria lor coabitare.

UE? Puterea UE de a juca în acest viitor oligarhic al lumii este slăbită deja de faptul că aici, în Europa, corporațiile politice (partide etc.) au rămas mai importante decât cele financiar-economice.

Din păcate, Rusia nu mai are decât o șansă pentru a fi respectată la tratativele care ar reface harta sferelor de influență: să convingă că are determinarea de a folosi armele nucleare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

3 Comentarii

  1. O analiza de doi bani.
    China realizeaza ca singura are o pozitie nesustenabila, de next target; si ca in majoritatea domeniilor dpdpv militar e sensibil in urma rusiei.
    Am mizat (impotriva lui severin) ca beijingul nu va cauta avantaje profitand de izolarea rusiei – si am avut dreptate: in ianuarie beijingul a propus chiar comandament militar comun.
    SUA n-a putut coabita nici cu imp britanic, pe care l-a demantelat sistematic, favorizand clar urss-ul daca era cazul – oare cum ar accepta sa coabiteze cu china?
    Nu exista solutie pentru ea deocamdata decat DECUPLAREA, atat a rusiei (repetitia energetica din vara/toamna, cu austria – prietena moscovei – cea mai informata!) cat si, mai ales, a CHINEI (la a 2-a baza in africa si DECLARATIE DE SPRIJIN A ARGENTINEI IN CHESTIUNEA MALVINELOR: inseamna ca e decisa sa-si asume un rol global).
    Id est america nu poate sa joace nici sah, daramite go! Nici nu vrea, n-are timp de subtilitati, nu poate sa astepte!
    Pentru ea miza enorma e INTERNA – dedolarizare inseamna dezastru si inflatia trebuie motivata cumva. Oricum e pe productie de razboi de la clinton incoace, pentru ea conflictul inseamna, paradoxal, creearea si de ec civila, decuplarea de china va aduce re-industrializare.
    Inflatie cu doua cifre = reducerea datoriei la bond-uri! Desigur si saracirea populatiei (mda, ea va plati dobanzi ajustate!) dar … a la guerre comme a la guerre, bine ca scapam cu viata.
    In plus, cu cei doi in carantina, five eyes poate sa dizolve disidente precum mexic, brazilia, india, turcia.
    Si ce sa mai zicem de neo-marxism, in 2-3 ani ‘securizarea’ societatii va fi un succes (romania – un experiment de generalizat), sa vezi atunci dna-uri si jurnalisti ‘pro-rusi’ haituiti. Bietul dan diaconescu VA PRIMI INTERDICTIE PE VIATA!
    Singura problema e ca cercetarea ruso-chineza va fi izolata, de capul ei si greu de spionat – cine stie ce balauri dezgroapa …

  2. Unul cate unul analistii convocati la Cotidianul cad ca popicele in capcana soaptelor sirenelor specializate incantati
    ca pot astfel inarmati, la fel ca pe vremuri cand cu directivele inestimabile, pot comite incursiuni in Istoria Universala
    plini de avant…contrarevolutionar! La fel ca pe vremuri nu spunem ce gandim direct preferand sa facem trimiteri la altii
    pe care-i nominalizam sau nu, precum la o mica barfa cu mastile la indemana ca sa nu ne arda la buzunar Stapanirea. Ce zic
    unii si ce zic altii devine astfel o analiza geopolitica solida, cu pretentii universaliste…Determinismul istoric atat de indragit de majoritatea dintre noi si hulit de cativa mai chitibusari traieste o noua era, superioara calitativ, astfel
    toate evenimentele istorice majore sunt interpretate ca fiind supuse unor legitati comparabile cu acelea ale fizicii si nu
    mai sunt rezultatul actiunilor umane, chiar privite intr-o ciocnire browniana, dar gandite7planificate… Daca stam bine sa ne gandim coborand adanc in istorie, „globalismul” i-a stat in fire „omului” de cand a hotarat sa coboare din baobab cu intentia unor incursiuni in directia unor baobabi vecini, mereu mai indepartati, ca sa folosesc instrumentul ateilor celor
    mai fanatizati ideologic gen „doru popescu fara Dumnezeu si fara Patrie”! Ma refer la „oligarhiile gentilice”…Un lucru nu inteleg si pace, ca de razboi nu poate sa fie vorba conform teoriei rasputinist-oligarhice, cum poate evolua istoria determinist daca e la mana „oligarhiilor globaliste”?

  3. In 1941 tara avea un rege neamt in fruntea ei si un maresal ca PM. In anul 2022 tara e condusa de un neamt corcit si are un general ca PM. Deci atacarea Rusiei a fost pusa la cale de mult timp si odata cu alegerea sasiului ca Presedinte acesta a aplicat pas cu pas mutarile venite in plic de la americani ca sa se ajunga fix ca un neamt fie el si corcit si un militar sa ocupe functiile de decizie cele mai inalte din statul roman. Tocmai ca Romania sa intre in razboi contra rusilor. Ieri trupele ruse in Donbas au gasit intr-o cazarma parasita a nationalistilor ucrainieni un laptop NATO, inscriptionat cu numar de inventar si alte insemne al organizatie militare. Si-n memoria lui se aflau stocate harti cu pozitionarea trupelor si a depozitelor de armamente rusesti din zona rusa a granitei cu Donbasul. Si documentele gasite s-a aflat si ordinul de a ataca regiunea separatista in data de 8 Martie 2022.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.