Ludovic Orban: „Curtea Constituțională s-a compromis”

Curtea Constituțională trebuie să își recunoască vina „atât în mod declarativ, cât și în mod formal”, spune Ludovic Orban după decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi.

„Avem confirmarea de la nivelul Curții Europene a Drepturilor Omului a faptului că în Curtea Constituțională a României deciziile luate au avut alte considerente decât cele care ar trebui să privească legea fundamentală. Decizia de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi a fost luată de CCR pe baza unor „umori și raportări subiective, dominate de influența de la acel moment a lui Liviu Dragnea și a PSD”, a declarat Ludovic Orban.

A existat la nivel politic un subiect tabu legat de punerea în discuție a deciziilor Curții Constituționale, în sensul de a nu aduce atingere credibilitatea unei instituții fundamentale în statul român, fiind obligați la respectarea deciziilor chiar și atunci când le-am considerat nedrepte, susține Orban.

„Iată că însăși Curtea Constituțională s-a compromis, prin propriile decizii luate care încalcă Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Acest fapt afectează grav credibilitatea uneia dintre cele mai importante instituții ale statului român, iar de acest lucru se fac responsabili judecătorii CCR care au hotărât că pot decide în locul Președintelui României. Din păcate, nu a fost singura decizie discutabilă, contaminată de influența nefastă a PSD, a lui Liviu Dragnea și a acoliților săi care încă populează politica românească. Reamintesc numai episodul legat de modificarea Legilor justiției și refuzul de a sesiza și apoi de a ține cont de punctele de vedere ale Comisiei de la Veneția”, afirmă Ludovic Orban.

Orban consideră „imperativ” ca judecătorii CCR să reanalizeze și să revizuiască decizia referitoare la obligarea președintelui României de a emite un decret întocmai cum consideră Curtea Constituțională, întrucât aceasta reprezintă o intruziune de neacceptat în atribuțiile șefului statului.

„Consider imperativ ca din partea Curții Constituționale să existe o recunoaștere a culpei atât în mod declarativ, cât și în mod formal. România are nevoie de o Curte Constituțională credibilă, nu de un număr de indivizi care se află în permanentă complicitate cu PSD. În același timp, PSD se face vinovat de condamnarea României la CEDO, de punerea la colț într-un mod complet nedrept. Toți aceia din PSD care au pledat cauza lui Liviu Dragnea, au militat împotriva statului de drept și a independenței justiției, astăzi trebuie să părăsească scena politică, întrucât acum este dincolo de orice dubiu faptul că au prejudiciat grav imaginea României și nu au nicio legătură cu interesele cetățenilor acestei țări”, arată Orban.
Acesta adaugă că nu vrea să se uite scenele din Parlamentul European, unde reprezentanții PSD „făceau România de râs, atunci când PNL milita pentru preluarea de către Laura Codruța Kovesi a poziției de procuror-șef european”.
„PNL nu a fost doar în situația de a susține un candidat român pentru o poziție extrem de importantă la nivel european, dar în același timp a trebuit să combată și să demonteze dezinformările grosiere ale PSD și acoliților săi orientate împotriva unui român”, adaugă liderul liberal.

În opinia acestuia, decizia CEDO arată clar necesitatea unei reanalizări a modului în care se compune și funcționează Curtea Constituțională, astfel încât derapajele să fie evitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Orban este un tractorist in materie de legislatie de orice fel. Ca este un lingau si nesimtit o stiu toti romanii, dar acum s-au convins si cei naivi ca plodul de securist executa permanent ordine.

  2. In prima faza, sa isi prezinte toti din CCR al PSD, DEMISIA !Mai vedem ce e cu aceasta curte de tras-impinsi!

  3. Cat de ipocrita este ue și asta se vede acum din ce in ce mai limpede.orban se gudura precum o potaiechiar el penalul dovedit și scos din latrina politicii de pletele unse cu ulei de pnl.Cand a dat molima in ue toate capetele tari s-au băgat precum strutul in nisip si si-au apărat exclusiv propriii cetățeni conaționali nu pe italienii sau spaniolii loviți mai tare de corona.Si tot interesele germanofranceze le apara și vede când o lauda pe portocala protocoalelor secrete din romania și acuză o persoană competenta ca atare incomoda. Tudorel Toader a avut dreptate cand a dovedit și documentat cat de incompetenta si slab pregatita managerial era și ramane baschetbalista lui base. Dosarele deschise de luluta și păstrate la șantaj pentru mii de magistrati nu îngrijorează cedo?? Cumva nu de aceea au adus-o mai aproape nu asta își doresc? Niste slugi incompetente vândute pe câteva mii de euro ? Asa are ue grija de cetățeni, cu minciuni și gogoși umflate de duble și triple standarde pe care le și recunosc …Rusine ue ! Nici protecție la pandemie nici justitie independenta nu da ue moca. Totul e pe bani de dat nu de luat.coruptii din ue ne dau noua lectii de moralitate…ce greață ma prinde.

  4. pe asta il au procurorii la mina… si l-au ghicit bine ca pus marioneta in frunte va cinta cum vor ei..
    Un individ lipsit de personalitate si pres pentru Johannis care face ce vrea cu el. Nu merita luat in seammna si nici nu conteaza !

  5. Unde este reactia PSD la atacul lui Orban? Dle Robert Cazanciuc, dna. Mona Pivnicieru, asociatiile magistratilor de ce lasati sa se lanseze asemenea atacuri, clar cu scop electoral, asupra unei institutii fundamentale a statului, Curtea Constitutionala a Romaniei???

  6. Fiul de sekorist orban loveste in CCR pentru a permite un amestec mai mare al finantelor internationale in si asa vai de capul ei tara. Sa-i dam un brânci acestei nulitati…

  7. Subinginerul orban judeca ccr ? S-a trezit din beție și vorbește pe lîngă.Butonul a fost apăsat.

  8. Nu trebuie sa ne miram, catana batrana a primit zicerea in plic. Ca si stapanul sau Iohanis.

  9. Si ce-l costa sa introduca un proiect de lege in Parlament, astfel incat membrii Curtii Constitutionale sa fie votati doar de catre colegii lor judecatori, astfel incat ei sa nu mai fie numiti politic? Ca sunt clar doar niste politruci care voteaza dupa cum li se da ordin, ca altfel nu inteleg de ce unii voteaza CEA iar altii INVERS, caz doar CONSTITUTIA aia nu are decat cateva pagini amarate pe care le intelege si un elev de clasa a cincea. Ar fi corect si de respectat de toata lumea. La fel in cazul Consiliului Superior al Magistraturii. Nimeni n-ar mai avea de comentat. Presupunem ca judecatorii din Romania si-ar alege superiorii in cunostinta de cauza. Apoi vor trebui sa respecta deciziile lor. „E atat de simplu incat devine de neinteles”, vorba lui Nichita.

  10. Dai in CC, dai in Constitutie. Nu va place CC, eliminati din Constitutie Curtea Constituțională. Bruxelles-ul a cerut prerogative puternice pentru CC care s-au votat in 2003 la referendum pentru modificarea Constitutiei.
    Cand CC a invalidat referendumul prin care a fost demis Basescu va parut bine, nu-i așa?

  11. Astia nici ei nu stiu ce vor (eu cred ca stiu, dar se fac ca nu stiu): alegerile si numirile sa se faca numai de catre CSM – nu e bine, zice CSM-ul; alegerile si numirile sa le faca ministrul si presedintele – iarasi nu e bine, ca ministrul e politic; alegerile si numirile sa le faca doar presedintele – mmm, parca ar fi de acord, doar e ‘apolitic’, nu? Intrebare: daca, ipotetic vorbind, presedintele ar fi de ‘stanga’, alegerile si numirile le-ar face doar el sau va fi considerat ‘politic’ si trebuie schimbata modificarea?

  12. Ce ușor pot scoate unii pe goarnă ,gogoși contaminate.E greu de găsit un creier lucios ,alunecos care nu ”realizează” ce gureste.Din ”fericire”la ei nu e numai unul…cei ce gurănesc/media sunt vreo 10…cât un batalion de cinstiți(care nu guresc), muncesc.Lumea pe dos, vorbeste ..din dos…foarte periculos..

  13. Întotdeauna când auzi/vezi o ”măgărie”, te uiți la cine ”rage”.Lege.Apoi, bine.

  14. a devenit limpede… chiar şi pentru senator… că militarii luaseră puterea ca s-o păstreze, nu pentru a guverna pe mâna politicienilor de dreapta care facilitaseră puciul. Erau o rasă aparte, se considerau fraţi, vorbeau o limbă diferită de a civililor, cu ei orice conversaţie era un dialog al surzilor şi cea mai mică disidenţă era considerată o trădare în codul lor rigid al onoarei….. a înţeles că aveau planuri mesianice în care politicienii nu-şi găseau locul….. îi părea rău că acţiunea militarilor, al cărei scop fusese să scape de pericolul unei dictaturi marxiste, condamnase ţara la dictatură mult mai severă şi, după toate semnele, menită să dureze un secol. Pentru prima dată în viaţă, senatorul… a admis că se înşelase….. Nu plângea pentru că pierduse puterea, plângea pentru patrie.: Isabel Allende: „Casa spiritelor”, Editura Humanitas, 2007 ISBN 978-973-50-1540-4

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.