Orice nouă exploatare de țiței, gaze și cărbune ar putea fi interzisă

Centralele Mintia şi Paroşeni riscă să rămână fără cărbune
O sută de europarlamentari, deputați francezi și primari au trimis o scrisoare Comisiei Europene cerându-i să interzică ferm companiilor petroliere să demareze noi proiecte din domeniul combustibililor fosili, potrivit Asociated Press. Sunt vizate exploatările petroliere, de gaze și de cărbune. România este și ea direct vizată, urmărind ca, anul acesta, să înceapă extracția de gaze din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, deținut în parteneriat de Petrom și Romgaz.
Uniunea Europeană trebuie să treacă la o viteză superioară şi să oblige prin lege firmele multinaţionale din domeniul combustibililor fosili precum şi firmele din sectorul financiar să renunţe la orice noi proiecte în domeniul cărbunelui, petrolului şi gazelor naturale”, solicită semnatarii scrisorii. Aceştia cer „preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să propună de urgenţă o legislaţie europeană care să împiedice orice nouă exploatare de combustibili fosili de către companii europene precum ‘TotalEnergies sau Shell.”
Iniţiativa a fost lansată de eurodeputaţii Raphaël Glucksmann (S&D) şi Karima Delli (Verzi), precum şi de primarul oraşului Charleroi, Paul Magnette. Scrisoarea a fost semnată şi de eurodeputatul Yannick Jadot (Verzi), Olivier Faure, prim-secretarul Partidului socialist francez, Delphine Batho (Verzi) precum şi de primarii oraşelor Strasbourg, Jeanne Barseghian şi Grenoble, Eric Piolle.
Toţi aceştia solicită de asemenea o legislaţie care „să împiedice sectorul financiar european să furnizeze servicii financiare pentru acest tip de proiecte precum şi companiilor care nu renunţă rapid să dezvolte acest tip de proiecte cu efecte dăunătoare asupra climei”. „Cerem de asemenea Ursulei von der Leyen să susţină în mod public ideea unui tratat de non-proliferare a energiilor fosile”, precizează aleşii.
„Acum este momentul să acţionăm, până nu va fi prea târziu”, adaugă cei 100 de semnatari ai scrisorii, care va fi prezentată marţi după-amiaza la un eveniment organizat la Bruxelles şi intitulat „stop superprofiturilor pe spinarea planetei”.
Acest apel intervine după ce grupul petrolier britanic Shell a anunţat că în 2022 a înregistrat cel mai mare profit anual din istoria companiei, 42,3 miliarde de dolari. La rândul său, grupul petrolier francez TotalEnergies ar urma să publice miercuri rezultatele sale financiare pe anul 2022, după ce în trimestrul al treilea al anului trecut a realizat un profit net record de 6,6 miliarde de dolari, graţie în principal exploziei cotaţiilor la gaze după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1083 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Eu sustin cu fermitate sa se interzica intai doar la semnatari.ca si program pilot.daca dupa cativa ani e totul minunat,sa se interzica si la restul.

  2. Avem de toate si nimic in Romania noastra. Avem politicieni si capi bogati peste limita suportabilitatii si mentinuti in saracie, cat cuprinde prostia omeneasca lacoma financiar.ro. Avem o tara, a cui mai este, ca a romanilor, nu?! Cine e proprietar total sau care sunt proprietarii halcilor din tara vanduta pe bucati? Daca nu se inteleg proprietarii in afaceri pe Romania, sufera cetatenii din Romania si se blocheaza sau interzice totul, dar, complicitatea politica din Romania e pionul actiunilor.

  3. Tot asa ,se va pune un impozit pe aerul respirat, calculat dupa capacitatea pulmonara a fiecarui cetatean european (propunere a gruparii ecologice din PE)

  4. Sa spunem si noi la UE sa interzica energia rezultata din reactoare nucleare,ca stiam ca astia aveau cca.44 de reactoare!!!jigodij!!!!

  5. Bre ciumete,..Atunci când ai dat miliardul la american pentru forări, atunci când redeschizi minele, păi de ce puii mei astea nu le știai, doar i-a mai făcut aluzii europarlamentarii și nu doar ei, ticsiți cu comuniști verzi, de ceea ce vor, și sunt cam majoritari in UE..

  6. Pune-te bre pe plantat păduri și cânepă.. sunt singurele filtre de aer și resurse de energie,.. gaz in câțiva ani nu vei avea,. poți pe urmă plânge de dușmani și de soartă rea , de ți-ai furat de fapt singur căciula.

  7. Da de acord .dar sa fie interzis si in toata europa alimentare cu gaze petrol cărbune.daca tara lor nu are ce sa exploateze.de ce sa mai ecxplotam noi sa deveni un puternic exportator de gaze.pai fac infarct.cum romania da romania .afara din țară Omv.si toate marile corporații.aduce mari corporații din Asia.daca europa nu ne vor.afara din europa.

  8. O sută de europarlamentari, deputați francezi și primari, in frunte cu Raphaël Glucksmann (os de european botezat cu briciu`) sa se duca DRACULUI! Trebuie modernizate exploatarile de petrol, gaze si carbune si repornite TOATE capacitatile de productie a energiei. Resursele naturale ale Romaniei trebuie redobandite, iar profitorii straini alungati. ALtfel, ne pasc saracia, frigul, foamea si bolile.

  9. Planeta asta are TOATE RESURSELE pt ca noi, oamenii, sa traim bine si in pace. E o mana de nebuni ce vor sa ne tina infometati, bolnavi, stressati, fara caldura, sa platim si aerul si apa ce ne sunt date gratis de bunul Dumnezeu. VOR SA CREEZE …CRIZE. Sa vina ei sa ne ‘salveze’. Sa ne spuna ca nu este buna carnea de pui, miel, vita ce a fost consumata decat lumea. E mai buna omida, paianjenul, larvele, ramele. Si nici alea natutale…ne fabrica ei ceva in laborator, carne buna pt noi, multimea.
    Cand Quatarul ne spune ca are rezerve de gaz pe 400 de ani, de ce sa nu ne incalzim casele? Cand in pamantul Romanesc avem rezerve de petrol si gaze iar populatia tarii are nevoie de ele, de ce sa nu le folosim? Noi milioanele asteptam ca acei enumerati in articol sa isi bata joc de noi?
    Rezervele de apa ale ROMANIEI sunt vaste, Hidro e ceva ce putine tari au…tara noastra, lumea intreaba sta pe rezerve imense ce faciliteaza viata. E NEBUNIA DIABOLICA A UNOR OAMENI CE VOR CONTROLUL RESURSELOR SI IMPLICIT AL NOSTRU.

  10. Pai daca ati semnat si votat ca niste cretini in PE si CE ca va angajati la Agenda 2030 si NetZero55, populatia si statul in sine o sa sufere… respectivii ar trebui sa raspunda pentru tradarea intereselor nationale

  11. astia ar trebui declarati extremisti sau nebuni de legat.
    ajungem ca pe vremea lui Ceasca la frig si foamete.
    stanga si verzii creeaza numai probleme

  12. interddictia exploatarii hidrocarburilor in
    motoarele cu combustie interne sau externa(adica avioane,in ultimu caz)

  13. Cand eu va spun ca astia din vest care ne conduc acum sunt psihopati care pe ce puna mana distrug! Este exact ce ne mai trebuia in criza asta de energie, sanctiuni si inflatie.

  14. Probabil legea va interzice expoatarile de combustibili fosili in tarile colonii din estul Europei gen Romania, companiile din vest vor avea derogare si vor vinde cu profituri imense coloniilor din UE. In asemenea conditii Romania trebuie sa iasa din UE pentru a-si apara interesele nationale. Asta nu mai e UE e nebunie, e dictatura sinistra. Nu mai poti sa contruiesti hidrocentrale, nu mai poti sa scoti carbune din propria tara, nu mai poti sa iti vinzi graul ca esti obligat sa-l vinzi pe al ucrainienilor deci avem de-a face cu subminarea economiei nationale si distrugerea tarii din exterior.

  15. Se poate o listă a acestor demenți din parlamentul european? Sunt si de pe la noi susținători ai distrugerii Europei (mai ales a coloniilor mărunte?).

  16. O să ne încălzim cu cartoane și o să mergem cu preșul mâncând gândaci…. Ăsta e viitorul.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.