Noi detalii și anchete despre atacul armat din Noua Zeelandă. Ce mai plănuia atacatorul

Brenton Harrison Tarrant, un australian în vârstă de 28 de ani, a fost acuzat de crimă după atacul său armat asupra a două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, soldat cu moartea a 49 de persoane, scrie The Guardian. Principalul suspect în cazul celui mai groaznic atac armat în masă pe timp de pace din Noua Zeelandă intenţiona să continue masacrul dacă n-ar fi fost prins de poliţie.

Tarrant a apărut la tribunalul din Christchurch sâmbătă dimineaţa. El este acuzat că a ucis un bărbat, al cărui nume nu a fost identificat de judecătorul Paul Kellar. Nu a fost depusă o cerere pentru eliberare pe cauţiune. Tarrant va rămâne în detenţie în Christchurch până pe 5 aprilie. El a apărut la tribunal îmbrăcat în haine de închisoare, legat cu cătuşe şi fără încălţăminte. Tarrant nu a vorbit însă a părut să afişeze un semn al rasismului cu mâinile.

După ce Tarrant a părăsit tribunalul, judecătorul a comunicat că „deşi există un singur cap de acuzare acum, este rezonabil să presupunem că vor mai exista altele”.
Mai devreme, comisarul Mike Bush a declarat că Tarrant a fost acuzat de o singură crimă, însă altele vor urma. „Vreau să asigur pe toţi neozeelandezii că facem tot ce putem pentru a răspunde la acest atac şi punem la dispoziţie toate resursele disponibile în comunităţile din Noua Zeelandă”, a afirmat Bush.
Tarrant, care a crescut în oraşul australian Grafton din statul New South Wales, locuia în oraşul Dunedin, situat la 360 de kilometri de Christchurch. Poliţia din Noua Zeelandă a închis tribunalul pentru public, însă presa a avut acces.  Poliţia din Australia investighează legăturile lui Tarrant în Grafton.
„Pot spune că nu era cunoscut autorităţilor de aici”, a afirmat comisarul adjunct Mick Willing.

Principalul suspect în cazul celui mai groaznic atac armat în masă pe timp de pace din Noua Zeelandă intenţiona să continue masacrul dacă n-ar fi fost prins de poliţie, a declarat sâmbătă premierul neo-zeelandez Jacinda Ardern, informează Reuters citat de Agerpres.

„Infractorul era în mişcare, iar în vehiculul în care era au fost găsite alte două arme de foc şi în mod absolut intenţia sa era aceea de a continua atacul” a declarat Ardern reporterilor din Christchurch. Suspectul, identificat drept Brenton Harrison Tarrant, un cetăţean australian în vârstă de 28 de ani, a fost acuzat sâmbătă de crimă, într-o primă apariţie în faţa instanţei, deşi este posibil să i se aducă şi alte acuzaţii.

„Nu pot dezvălui complet în acest moment informaţiile, dar este clar că în acest atac teribil au fost prinşi copii mici”, a declarat Ardern referitor la victimele atacului.

În plus, autorităţile bulgare au anunţat, vineri, deschiderea unei anchete în legătură cu motivele unei călătorii făcute în Bulgaria, în noiembrie 2018, de către autorul atentatului din Noua Zeelandă. Din Bulgaria, acesta ar fi călători şi România, de unde urma să plece spre Ungaria.

Autorul atacului la două moschei din Christchurch, un australian în vârstă de 28 de ani, a călătorit în Bulgaria, din 9 în 15 noiembrie 2018, a precizat procurorul general de la Sofia, Sotir Ţaţarov, citat de AFP.

Autorităţile bulgare au deschis o anchetă pentru a stabili dacă versiunea sa, conform căreia „dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă avea alte obiective”, a mai spus procurorul general într-o conferinţă de presă.

Ministrul de Interne, Mladen Marinov, a adăugat că ancheta vizează elucidarea „motivelor” călătoriei bărbatului şi eventuale „contacte cu alte persoane”.

Din primele elemente pe care le au autorităţile bulgare nu rezultă totuşi „date ale unor activităţi teoriste şi contacte ale aceste persoane în Bulgaria”, a precizat procurorul general. Autorităţile bulgare au însă informaţii precise în privinţa itinerariului acestuia: a sosit la Sofia din Dubai, la 9 noiembrie, a închiriat o maşină în 10 noiembrie şi „ a vizitat situri istorice” în zece localităţi bulgare.

Bărbatul a părăsit Bulgaria în 15 noiembrie cu un zbor spre Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge în Ungaria, a mai declarat procurorul general. Se pare că acesta a mai fost în sud-estul Europei, într-o scurtă călătorie în Balcani, în 28-20 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croatia, Muntenegru şi Bosnia-Herţegovina.

 

Sursă foto: Reporter NTV

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Acum, toata lumea cauta motive savante. E simplu, a actionat legea actiunii si reactiunii. Atat si nimic mai mult.

    • CIA este bulversata: ei erau dirijati sa formeze numai musulmani teroristi, ca sa-si creeze alibiuri de ai ataca pe arabi, si acum apare prapaditul asta care le strica jocul!
      De-aia a sarit ca fript Trump cu compasiunile!
      De ce nu-i compatimeste pe Venezueleni?
      Simplu ,fiindca ei sunt cei care ii terorizeaza!

  2. O crima ramine o crima, indiferent daca este comisa de un arab sau de un „caucazian”, indiferent daca victimele nevinovate sint francezi, americani sau musulmani. Ceea ce ar trebui sa fie subiect de reflectie (si de multe ori nediscutat) este „motivatia” pentru care acesti criminali (la urma urmei) decid intr-o „buna” (?) zi sa puna mina pe arme si sa faca masacru. Oare o clasa politica imbecila si criminala, care face sa se ajunga la asemenea situatii prin miscari masive de populatii si de etnii intre care, s-a vazut, se ajunge frecvent la conflicte majore, in loc sa incerce sa remedieze mizeria si saracia acolo unde sint, nu are nici o vina ? … (ps : intreb si eu ca prostu’, deci am inteles ca „baiatu'” asta era australian iar crimele s-au produs in NZ : cum mama dracu’ a reusit sa aiba, la Chistchurch, un arsenal de kalashnikoave mai ceva ca Armata a 14-a in Transnistria ?!?)

    • Ai dreptate,dar-se pare-unele sunt „mai crime”decat altele (sau,poate,unele vieti sunt mai importante decat altele )-si asta,nu de azi,de ieri;istoria(chiar si cea recenta)este generoasa in exemple…

    • – E clar ca in unele din „siturile” alea bulgaresti erau de gasit arme si intelegeri…

  3. Curioasă acuzare! Parcă sunt anunțați până în prezent 49 morți și neprecizați numărul de răniți.

  4. Cand musulmanii omoara prin UE locuitorii strabuni ai continentului sau pun cate o bomba in biserici ortodoxe in Egipt si mor peste 49 de crestini nu plange nimeni din SUA,Canada si UE!Ce mare pierdere doliu planetar au fost omorati numai 49 de musulmani! crestinii din SUA,Canada si UE plang dupa ei cu lacrimi neomarxiste,cum li se cere de catre iubiti conducatori…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.