Pensiile speciale şi jalonul din PNRR: Anunțul lui Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că a primit în cursul dimineţii de luni raportul de la Banca Mondială cu cerinţele din PNRR, conform contractului cu această instituţie, pensiile militare fiind cuprinse într-un jalon.

„După cum ştiţi, avem un contract în derulare cu Banca Mondială pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. Unele dintre ele mi se par extrem de absurde, dacă vorbim de acel procent. Dar astăzi dimineaţă am primit, aşa cum scrie în contractul de asistenţă cu Banca Mondială, un raport care conţine măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ, astfel încât trebuie să implementăm PNRR, un PNRR care, după cum bine ştiţi, a fost scris de Raluca Turcan, dacă vorbim de Muncă, semnat şi asumat de Florn Cîţu în calitate de premier, de ministrul Fondurilor Europene de atunci, domnul Ghinea. Avem recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să putem respecta jalonul, măsuri care să vină îndeplinirea celor cinci cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa zis speciale”, a declarat Budăi, la Parlament.

Potrivit ministrului, „din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon”.

„Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. Toate aceste propuneri, pentru a îndeplini jalonul, se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul prim-ministrului, aşa cum este normal. (…) În PNRR scrie că trebuie să avem o consultare. Reamintesc că erau prevăzuţi 4 milioane de euro pentru a-i cheltui pentru această consultanţă, am reuşit şi am negociat cu colegii de la MM şi cheltuim doar 1,5 milioane de euro, 2,5 rămân la dispoziţia statului român. Aştept cu nerăbdare acea convocare a domnului prim ministru pentru a discuta pe marginea acestui material, dar miniştrii de resort, specialiştii din domeniu trebuie să spună care sunt paşii de urmat, în conformitate cu propunerile Băncii Mondiale, care sunt în conformitate cu ceea ce s-a scris în PNRR”, a afirmat Marius Budăi.

El consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, dar aşa au fost menţionate „de alţii” în PNRR.

„Din cauza acelei interpretări a unui termen inexistent juridic s-a spus foarte clar că şi pensiile militare intră acolo, aşa este interpretarea Comisiei Europene. Noi am spus că pensiile militare, în concepţia noastră, nu sunt pensii speciale. Avem foarte mulţi rezervişti din Romania care s-au încadrat, din păcate, în acele măsuri de sprijin pe care le-am avut în decursul acestui an”, a explicat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a mai anunţat că, în urma discuţiei recente cu comisarul european pentru Locuri de Muncă, în urma altor discuţii avute de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu lideri ai familiei social-democrate europene, „aproape sigur procentul de 9,4 – acea măsură anti-românească şi acel 2070 ales aleatoriu pe care nici Comisia Europeană nu îl înţelege, cu siguranţă va fi scos din PNRR (plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile – n.r)”, „procent pentru pensii care nu există în niciun PNRR din statele membre ale UE”.

„Deci noi eram singurii care ne condamnam la sărăcie – actualii seniori ai României, dar şi viitoarele generaţii de seniori. Nu cred că este un lucru normal, nu cred că printr-un program care ar trebui să fie relansare şi rezilienţă trebuie să condamnăm cetăţenii României la sărăcie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

25 de Comentarii

  1. PNRR este cea mai mare Teapa data Romanilor de Parazitul Globalist Klaus Iohannis si Regimul Fanariot.
    Primesc 2,4 Miliarde de Euro pentru a Garanta Opulenta Tradatorilor de Neam si Patrie prin Pensii Speciale iar Mujicii trec pe Opait si Coceni de Import pentru a Garanta Returnarea a 24 de Miliarde Dobinda pe An.
    PARAZITUL E HAPPY !
    Pe cuvint…

  2. „(plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile – n.r)”, „procent pentru pensii care nu există în niciun PNRR din statele membre ale UE”
    Partidul, oligarhii sai, si partenerii strategici au nevoie de banii pensionarilor (pomanagiilor). Obrazul subtire al comandantului Mioristanului cu multa cheltuiala se tine. Clar ?!

  3. dam in continuare miliarde, miliarde… Si pentru ca nu avem bani, ne imprumutam. Da-ii in editat, copiii si nepotii sa plateasca!!

  4. Am coleg de armata de 46 de ani ieșit la pensie. Pe bune? Omul e bun de munca, da prin absurd, sa zicem ca nu ar mai fi bun de munca, ca a ajuns la epuizare etc, dreptul la pensie este. Dar el ia pensie de contribuție Mao ia și o pensie de serviciu și în 80% din cazuri pleacă la munca ca pana la 60 de ani este încă în forma. Prostii sa stea pana la 65 de ani, poate 67-68 cu vreun viitor PNRR și o pensie de 1800 de lei după 45 de ani de munca.

  5. BUDAI CU APA TULBURE SI MULT MÎL , pensii speciale nu exista pe globul pamantesc. PENSII MILITARE EXISTA IN TOATA LUMEA CIVILIZATA CU O SINGURA DAR CU O SINGURA FORMULA DE CALCUL NU CU MAI MULTE FORMULE ,daca stii cum arata o formula ….??? NICI INTR-UN CAZA CA O RAMNĂ……SAU CA UN COVRIG……din mintea ta…

  6. Toți sunt niste profitori sustinuti de judecătorii CCR ale căror venituri cumulate depășesc 80.000 de lei pe lună ,să speram că ne ajută UE sa eliminăm aceste venituri nesimțite .

  7. Este foarte Complicat PNRR , l-am vazut anul trecut pe PDF , dar sa faca Modificari in PNRR , sa dea un procent mai mare si la Pensionari .

  8. Alooo! Trebuie ca pensionarii din Romania, sa mituiasca pe parazitul ala ce apare pe sticla TV langa Bobby Paunescu, sef la Secretariatul cu „Revolutionarii”, pt ca toti pensionarii sa primeasca patalamua pe baza de „eu te recunosc pe tine, tu ma recunosti pe mine”, insotita de PENSIE NECONTRIBUTIVA DELOC, si de gratuitati la tot, plus imobile, teren. Magariile astea sunt cuprinse in PNRR, sau, pe Ghinea si ai lui, i-a lovit amnezia la chestia cu „rivolutionarii”? S-au impuiat ca paduchii in 32 ani, azi sunt cca. 3 milioane de escroci cu patalamale de „rivolutionari”.

  9. Vaca cu chiloți de tablă!…cam asta e programul de guvernare!…

  10. Toti spun ca nu se poate renunta la pensiile speciale DAR – de ce nu se diminueaza acestea proprtional cu varsta la care se iese la pensie asa cum se face cu pesia celui care munceste cinstit si caruia i se impune MINIM 35 de ani de COTIZARE ca sa poata iesi cu 5 ani mai devreme adica la 60 de ani si nu i se ia in calcul nici armata la care statul l-a luat cu arcanul? Sa se dea pensia speciala intreaga de la 65 de ani de exemplu. Pensia speciala maxima sa fie limitata la valoarea unei pensii medii ale unui contribuabil de rand! Sau sa o primeasca numai cei care au MINIM 35 de ani de armata si cotizare! Sunt solutii MUUULTE si LEGALE dar se ocolesc!

  11. Întreb ca un prost ce sunt daca și magistrații vor primi pensie maxim 65% din media salariilor lunare din ultimile 12 luni precum militarii?

  12. Alt episod cu nesimtitele pensii aprobate prin lege cu dedicatie de guvernul mieu! Daca erati umani si in stare, ba nesimtitilor mincinosi, macar indexati pentru cresterea anuala prevazuta prin lege in prima luna a anului in curs, indexarea pentru anul 2020 cam 6% si 2021 cam 8-8,5% si in ianuarie 2023 indexare cu cel putin 15-16% coeficientul inflatiei pentru anul 2022! Va dati smecheri, mincinosilor, cand de fapt, escrocheria si minciunile sunt practica politica prin lege de 32 ani de cand va infruptati din plin din bugetul statului!

  13. Adica daca le schimbam denumirea,gata,hocus-pocus,au disparuuut…?!Viata intrece orice imaginatie!

  14. Buna poanta!
    V-ati mai linistit contributivilor?!

  15. Pensiile speciale sunt cele acordate mișelește prin legi speciale unor categorii profesionale influente ,aservite puterii,inclusiv cele militare ,culmea este că aceștia nici nu au contribuit la bugetul de pensii și sunt plătite din acest buget !!!!

  16. Are dreptate, pensiile militarilor NU sunt pensii speciale.Pensiile militarilor au fost bagate la oala cu pensiile parazitilor din justitie si servicii pentru a-i salva pe acestia de la oprobiul public. Militarii isi merita pensiile care oricum sunt mult reduse comparativ cu ale magistratilor si celor din servicii (de-a dreptul nesimtite) care nu sunt justificate.

  17. Romanii sunt impartiti in doua categorii, de filozofia guvernantilor nostri, romanii „speciali” producatori de vorbe si nonvalori si restul , in a doua categorie intrand cei ce produc bunuri mateiale si valori! Tot in a doua categorie intra si profesori , medici, politia ! Cei din prima categorie au salarii „speciale” (si ce salarii!), iar pentru pensionare (si ce pensii!) nu au nevoie sa contribuie la fondul de pensii , nu au nevoie de vechime in munca ! Si atunci te intrebi , de unde bani pentru pensiile „specialilor” ? Pai , de la buget , adica din banii celor ce produc bunuri si valori materiale, cei din a doua categorie ! Sa dispara pensiile speciale uriase ? Niciodata ! Ajuta-ma Doamne sa ajung „special” , adica „muncitor” cu gura , pentru ca „specialii” sunt viitorul si speranta patriei! Hi,hi,hi!

  18. Toți civilii dau in militari ca primesc pensii nesimțite de 3000 lei/luna iar când sa se inroleze in armata își rup mâinile, ca rușii!

  19. Cică pensiile militare nu sunt speciale, da ce sunt măi nea Budăi, când ei nu au contribuit cu nimic la fondul de pensii din care iau 80% din ultima leafă ?Iar apoi trebuie spus că în pensiile militare intra și militia, securiștii de tip vechi și cel nou….

  20. Cei care vor pensii speciale au posibilitatea să se inroleze in MAPN,au destule locuri.

  21. Chiar ca esti Nae daca nu cumva puradel de magistrat. Dar magistratii cu ce-au contribuit? Au avut salarii de 15 mii si au pensii de 30 de mii iar militarii au pensii de 4-5 mii.

  22. Nae, înainte sā-ti dai cu pārerea, INFORMEAZĀ-TE!
    Într-adevār, militarii nu au contribuit la bugetul de pensii care este doar pentru civili, ci au contribuit direct la Bugetul de stat.
    Pensiile militare sunt plātite din procentul de 2% alocat de la Bugetul de Stat Bugetului Apārārii, prin Casa de Pensii Sectorialā a MApN.
    Pe întelesul tuturor, PENSIILE MILITARE NU SUNT PLĀTITE DIN BUGETUL ALOCAT PENTRU PENSIILE CIVILILOR! Atât!
    Toate cele bune!

  23. Jeane si la bugetul ala de care spui cine contribuie? nu cumva tot prostimea care munceste pana la 65 de ani? adica daca am facut armata 16 luni OBLIGATORIU 24 de ore din 24 nu se ia in considerare decat la 65 de ani, iar astia de azi ies la pensie dupa 15 ani cu toate prvilegiile, ca nu pot sa mai traga cu arma la 60 de ani ca le tremura mana de atata bautura! Problema mare e si varsta de pensionare nu numai pensia speciala in sine !

  24. PENSIILE „RIVOLUTIONARILOR” TOATE NECONTRIBUTIVE SI DATE PE MOCCA, astea unde se incadreaza in PNRR ?! De 32 ani, Bugetul este secat – si nu se mai termina, de PENSIILE „RIVOLUTIONARILOR” TOATE NECONTRIBUTIVE 2-3 MILIOANE buc., despre frauda asta imensa, MUCLES !

  25. $ 4,500 ar fi trebuit sa fie pensia (salariul mediu) dacă nu s-ar fi furat timp de 33 de ani mii și mii de miliarde de dolari din bugetul public! Medicina pentru bătrâni e neglijata pentru ca aceștia sa poată fi exterminați mai ușor (vezi pandemia). Nu se știe dacă vor fi cu adevărat mărite pensiile! Pentru ca prădătorii bugetului de stat sunt fără număr! Toți cei care vorbesc pe la TV de pensii au venituri de 80,000-100,000 de RON pe luna, din banii bugetului de stat! De obicei, quantumul pensiei e de 80-100% din salariul cel mai mare din ultimii 5 ani! Ar fi bune și 4 zile de munca pe săptămâna! Pentru ca asuprirea oamenilor de companiile private și de bănci sa nu existe! Nu se știe dacă se va ajunge ca in Cehia! Orice e posibil!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.