Pianista Sînziana Mircea lansează o piesă nouă

nziana Mircea, pianista cu renume mondial, lansează astăzi videoclipului piesei „Time reflection„, la ora 19.00. Această piesă este compusă și interpretată la pian de Sînziana Mircea, pentru a marca împlinirea a 120 de ani de la nașterea marelui compozitor român Theodor Rogalski, acesta fiind compozitorul care a inspirat-o în cele mai recente creații muzicale.

Muzica lui Theodor Rogalski m-a fascinat dintotdeauna prin felul în care suprinde esența muzicală a spiritului românesc. Așadar, mi-am dorit să o pot include și în repertoriul pianistic. Astfel, s-au născut piesele „Home” și „Time reflection”, variațiuni inspirate din cele „Trei dansuri românești”, prezentate de această dată în cheia secolului XXI. Prin piesa „Time reflection” mi-am propus să transform sonoritățile românești, astfel încât să descriu prin muzică trecerea timpului, inspirată fiind și de versurile marelui nostru poet și filozof Lucian Blaga, care spunea: ”Eu cred că veşnicia s-a născut la sat./ Aici orice gând e mai încet,/şi inima-ţi zvâcneşte mai rar.” Videoclipul pentru piesa „Time reflection” prezintă scurgerea timpului de la un anotimp la altul, schimbările ce se petrec sub ochii noștri atunci când iarna se transformă în primăvara, atunci când natura reînvie, marcând mereu un nou început”, a declarat pianista și compozitoarea Sînziana Mircea, dorind să marcheze un omagiu adus compozitorului Theodor Rogalski.

Astfel, ”Time Reflection” completează seria de videoclipuri realizate împreuna cu Dan Gherghiceanu, video maker, cu ocazia lansării albumului „Fortuna – Piano Sensation” la casa de discuri Electrecord în decembrie 2020. Videoclipul ”Time reflection” -https://youtu.be/iYryTVY0QSU – va fi disponibil de astăzi, de la ora 19, pe canalul de YouTube al Sînzianei Mircea, la care vă invităm să vă abonați pentru a urmări și viitoarele lansări.

Născut la 11 aprilie 1901 la Bucureşti, Theodor Rogalski s-a format ca artist în trei centre muzicale: Bucureşti, Leipzig, Paris. A început să studieze compoziţia cu Alfonso Castaldi la Conservatorul din Bucureşti (1919-1920), a dirijat orchestra Leipziger Konservatorium trei ani (din 1920) şi şi-a desăvârşit studiile la Schola Cantorum din Paris (1924-1926), la clasa de orchestraţie a lui Maurice Ravel.

Întors în ţară, a devenit pentru scurt timp corepetitor la Opera Română din Bucureşti; apoi a dirijat orchestra simfonică a Societăţii de Radiodifuziune, între 1930-1951. La Radiodifuziune a fost director din 1939 până în 1944 când a fost dat afară – şi reprimit după un an -, de noua administraţie comunistă. Totuşi arta sa era apreciată de vreme ce, în anii ’50, Theodor Rogalski a dirijat orchestra Filarmonicii „George Enescu”.

Mai multe detalii despre compozitorul român de origine poloneză, Theodor Rogalski, aflați de la link: https://ro.wikipedia.org/wiki/Theodor_Rogalski

Sînziana este câștigătoare a premiului Van Cliburn Foundation & TCU Scholarship Award (2014), precum și câștigător al Academiei Internaționale de Piano din Miami (2016). Sînziana a primit titlul de Young Steinway Artist în 2017, desemnând cei mai promițători pianiști din întreaga lume.

Aflați mai multe despre Sînziana Mircea la: www.sinziana-mircea.com

YouTube: https://www.youtube.com/user/sanzianamircea

Facebook: https://www.facebook.com/sanziana.mircea

Instagram: https://www.instagram.com/sinziana.mircea/

###

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.