Opinia unui economist Pisicuțul Europei scrie pe noi

bani-moneda-romania-inflatie
Perspectivă sumbră asupra economiei. De la așa-zisul tigru al Europei, riscăm să fim pisicuțul Europei. Avertismentul vine de la economistul Bogdan Glăvan.
„Uaau, dar ce tare s-a dezvoltat România, ce mult au crescut veniturile, ia uite, ne consideră Banca Mondială țară cu venituri mari, nu ca pe bulgari.”
Da, s-a dezvoltat pe datorie. Explicită și implicită. Codul fiscal a fost făcut praf. Acum un deceniu presiunea fiscală era mai mare, ea a tot scăzut. Dar acum vine nota de plată. Pensiile vor crește cu 1% din PIB la începutul anului viitor. Zbang! 1% din PIB înseamnă toate scutirile de impozit pe venit, din IT + construcții + agricultură, adică pentru peste 1 milion de salariați. Lor le-au crescut salariile.
Dar acum intrăm în curbă cu viteză maximă. Asta a tigrului Europei. S-au mai văzut tigri care au căzut de pe cracă.
De unde face statul rost de bani ca să crească pensiile și, simultan, să reducă deficitul bugetar cu CÂTEVA puncte procentuale?
Păi nu au fost bulgarii mai deștepți că au stat în banca lor și au avut echilibru bugetar pe termen lung? Da, știu, săracii bulgari nu au mașini ca ale noastre, nici turnuri de birouri ca ale noastre. Dar noi le-am construit pe datorie, nu sunt ale noastre, de fapt.
Să vezi acum ritm de creștere: pisicuțul Europei scrie pe noi, a notat Glăvan pe pagina sa de Facebook.
Soluții ar fi, în opinia sa.
Soluția optimă, pe care toată lumea o știe, este flexibilizarea și eficientizarea statului. Reducerea numărului de primării, de agenții. Valorificarea activelor statului prin privatizare și listare pe bursă. Controlul bugetar, adică de calitate, asupra subvențiilor cheltuiți, indiferent că se duc la azile sau la marile corporații: unde nu există argument științific că ele promovează un BUN public, trebuie tăiate.
Dar nu vom avea parte de soluția optimă. Vor fi din ce în ce mai puțini români pe-acilișea și din ce în ce mai mulți indieni. Statul feudal e greu de reformat„, a conchis economistul.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

12 Comentarii

  1. Glavan a fost consilierul de incredere al lui Ludovik Orban pe cand se faceau amandoi ca guverneaza tara. Impreuna au bagat-o in rahat. Mai repede ne spunea ca pe UE scrie pisicutul Mapamondului. Kolhozul european va iesi cel mai rau din actualul context mondial. Deja a luat-o la vale pe tobogan.

  2. Puteti sa nu mai postati ce spune acest ‘economist’, pana acum toate previziunile lui nu s-au adeverit, asa ca nu are sens sa il ascultam pentru ca nu stie ce vorbeste

  3. Și uite-așa doctorii în economie ajung felceri în economie. Capitalismul îl pune pe fiecare acolo unde îi este locul.

  4. Un banc de pe net.-Ai sa mori in mizerie.Sarac si prost../-Nu am inteles.Ce ati spus ? /-Am spus.Creditul dumneavoastra a fost aprobat )))

  5. Postacii habar nu au de ce scriu. Datele statistice corecte arata ca avem un deficit bugetar de peste 5%, o balanta comerciala deficitara, msi mult import decat export, datorie publica de fix 50%, imprumuturi de zeci de milioane de euro, in 2023 au disparut 2500 de firme mici, 30% din populatie la limita saraciei si BM arata fals ca avem o economie brici.

  6. @Valah spune:
    19 iulie 2023 la 9:18

    „Puteti sa nu mai postati ce spune acest ‘economist’, pana acum toate previziunile lui nu s-au adeverit”
    Pai in privinta pensiilor are dreptate. De si inflatia oficiala in 2022 a fost de 16,4% punctul de pensie a crescut cu doar 12,5%. (DE mentionat ca salariatilor, care au potential de santaj/proteste, salariul minim a fost majorat cu 17,5%) Puterea de cumparare a pensionarului a SCAZUT, este platitor net a ticalosiei romanesti.
    De acuma deja se flutura perspectiva unei noi jecmaniri a pensionarilor.

  7. Da, omul are dreptate cand spune ca Romania e una din tarile bogate financiar, e concluzia bancii mondiale in urma minciunilor verbale si falsului in acte facute de politicieni si numitii politic in functii! Ce nu spune acest economist, e, ca, politicienii si politica din tara e facuta si declarata la capii financiari globali pe productie, adica pe PIB! De ce omul nu se axeaza pe practica interna, care prevede angajari politice contra productive, afica, pe nemunca dar platiti gras? Acesti luxosi angajati care nu aduc productivitate in pib-ul tarii, sunt cei care incarca bogatia apasatoare in calculul bogatiei pe cap de locuitor, in fapt, sunt peste 55% din cetatenii din Romania care sunt mentinuti in saracie, dar politicienii si lingaii practica verbal minciuni gen Romania are majoritatea sau cel putin 90% cetateni bogati pentru diferite intetese, gen: fac prin voi saracii, pentru noi bogatii!

  8. Am fost „tigrii Europei” când ascultam ce ne dictau Banca Mondială, FMI şi alți asasini economici, respectiv să vindem tot şi să împrumutăm cât mai mult. Şi aşa creştea şi PIB-ul, ca Făt-Frumos…

    Acum, dacă nu prea mai avem ce vinde iar împrumuturi luăm mai uşurel, deoarece cămătarii internaționali îți dau doar dacă pui ceva serios pe masă pe care să ți-l ia peste câțiva ani, normal că nu mai suntem „tigri”! (apropo, Hidroelectrica, CEC şi cele câteva rămăşițe de avuție națională sunt demult promise, în contul unor datorii mai vechi şi au deja proprietari, dar neoficiali, de aceea nu au fost „privatizate” până acum. Deci nu vă faceți iluzii că ar mai aparține României).

    Ludovic Orban şi Câțu au fost maeştri în astfel de manevre şi şi-au dovedit din plin slugărnicia, având în spate „economişti” precum Glăvan.

    Şi, apropo, dacă tot sunt aşa de mari „specialişti” şmecherii care lucrează prin firmele internaționale de consultanță şi câştigă salarii anuale cu 6-7 cifre, pot să explice de ce nu reduc ratingul de țară al SUA, în condițiile în care datoria publică este nesustenabilă iar situația economică a SUA este riscantă şi se degradează?

  9. Am înțeles, suntem pisoiul. Dar cine e mâța care l-a fătat? Cred că e urss, care e acum moartă și îngropată.

  10. Slugărnicia pro-occidentală scoate la iveală caractere grotești, în măsură a afirma că prăbușirea României de după 1989 este din vina URSS!
    Vestul și cozile lui de topor n-au nimic de-a face cu involuția postedecembristă, nu-i așa?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.