Plânsul nu e fără scop. Ce conțin lacrimile

Curioși să afle mai în detaliu rostul plânsului și ce conțin lcrimile, cercetătorii s-au aplecat asupra ”problemei”, iar rezultatele studiului au relevat impactul acestora asupra agresivității.

„Reducerea agresivităţii a fost impresionantă pentru noi, pare reală”, a declarat Noam Sobel, profesor de neurobiologie la Weizmann Institute of Science din Israel. „Indiferent ce se află în lacrimi, reduce efectiv agresivitatea”, a explicat acesta.

Puţin probabil ca substanţele chimice din lacrimi să aibă totuși un impact semnificativ asupra interacţiunilor sociale ale adulţilor,  Sobel speculează  spunând că este posibil ca această compoziţie a lacrimilor să fi evoluat pentru a proteja bebeluşii vulnerabili.

Cercetătorii mai  cred că picăturile ar fi putut evolua de-a lungul timpului și asta pentru a proteja bebeluşii care plâng când li se face un rău, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

În cadrul experimentelor au fost implicaţi 31 de bărbaţi care au mirosit fie soluţie salină, fie lacrimi de femeie.

Pe buza superioară le-au fost aplicate tampoane cu picături, apoi au jucat pe computer ceva ce le-a provocat un comportament agresiv  prin inducerea unui ”tratament” nedrept.

Comportamentul agresiv,  răzbunător, a fost cu 43,7% mai mic atunci când bărbaţii au adulmecat lacrimi de femeie faţă de soluţie salină, scriu cercetătorii în Plos Biology.

Testele suplimentare efectuate într-un scaner cerebral au arătat, de asemenea,  că cei care adulmecau lacrimi aveau mai multă conectivitate funcţională între regiunile responsabile în creier  de mirosuri şi agresivitate, concomitent cu o activitate  în reţelele cerebrale pentru agresivitate  mai scăzută.

„Această substanţă chimică pare să orchestreze răspunsul creierului la agresiune”, a conchis Sobel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

3 Comentarii

  1. Corect, plansul reduce agresivitatea…. Copilul e un bobocel de floare…. Nu un inger cum se zice crestineste si fals, ingerul nu are sex…Ingerul sperie omul.

  2. Nu cred ca lacrimile contin o substanta care reduce agresivitatea celor aflati langa cel care plange. Daca e asa, care anume e substanta (formula chimica), si cum de se raspandeste ea atat de repede de la lacrimile celui care plange la persoanele din jur? Mai degraba actiunea de a plange induioseaza, inmoaie inima celor din jur.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.