Premieră vizând termocentralele

Cele două termocentrale ale Complexului Energetic Hunedoara, Mintia și Paroșeni, au fost oprite weekend-ul ce a trecut pe motiv că au rămas fără cărbune, consemnând astfel o premieră istorică. Unitățile energetice, deși se află la foartă mică distanță de minele de huilă din Valea Jiului, administrate de CEH, societate deținută de Ministerul Energiei, se văd în ipostaza de a cumpăra de ani buni cărbune din import. Numai că acum, conducerea administrativă a Complexului a refuzat să aducă în curtea termocentralelor cărbune din import sau alte surse din ţară, pentru a suplinii producţia de cărbune, chiar dacă există contractată o cantitate de aproximativ 60.000 tone, aflată în portul Constanţa. Drept consecință, la finele săptămânii trecute, municipiul Deva a rămas fără apă caldă. Decizia conducerii de a apela la cărbunele din import vine în condițiile în care în ultimele zile pe piața autohtonă avem parte de un preț record al ultimului an la energia electrică, de aproape 100 euro/MWh.

„Trăim vremuri istorice, altele decât cele legate de Centenarul Marii Uniri. Independenţa Energetică a unui stat nu poate fi negociată de cei aflaţi vremelnic la guvernare, viitorul generaţiilor următoare nu poate fi scris de un ministru lipsit de profesionalism, fie el şi Ministrul Energiei. Atât cei de la ALDE care acum conduc Ministerul Energiei, cât şi cei din PSD care girează acest eşec răsunător al ministrului energiei în gestionarea unui sector vital pentru ţară, trebuie să conştientizeze că România mai are nevoie de capacităţi de producţie pe bază de cărbune mulţi ani de acum încolo, până va fi capabilă să îşi înlocuiască tehnologia veche dar încă de folos, cu o alta bazată pe competitivitate, şi care poate sta la baza relansării economice a ţării. Nici un guvern, fie el ALDE sau PSD, nu poate condamna România la dependenţa de import la energia electrică, nici cei din PSD, nici cei din ALDE nu au mandat de la cetăţeni, pentru a legifera împotriva Interesului Naţional. Se vede tot mai clar că lipsa cărbunelui la cele două termocentrale este premeditată de cei care conduc destinele energeticii româneşti, iar următorul record va fi realizat cel mai probabil în această iarnă, când cetăţenii Devei, fie ei şi europeni, au şanse mari să tremure de frig în case. Apelul nostru este adresat Guvernului României, singurul care poate lua deciziile necesare pentru a nu ajunge ruşinea Europei, având un popor congelat la propriu”a declarat Cristian Iştoc preşedinte Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, citat de Hunedoara Suntem Noi.

Complexul Energetic Hunedoara, producător de cărbune, cumpără huilă din străinătate. Într-un document al CEH se arată că societatea a importat în 2017 de la casa de comerț elvețiană Vitol 57.714 tone metrice de cărbune pentru care s-au plăt 4,36 milioane de dolari. Potrivit lui Stancu, cărbunele adus prin intermediul Vitol este mult mai ieftin decât cel produs în minele din Valea Jiului. “Cărbunele pe care l-am cumpărat este de 56,6 – 59 lei/ Gcal, dar asta mai implică niște costuri cu transportul, vamă, ajungem la 62-63 de lei în termocentrala la Mintia, iar cărbunele nostru intern depinde de fiecare unitate minieră, variază între 80 lei și 130 lei/Gcal”, a spus Stancu, în luna septembrie a anului trecut. Pentru acest an sunt pregătite 12 milioane de dolari pentru o nouă achiziție de cărbune de la Vitol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4636 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Aceste secaturi securiste din conducerea unitatilor de stat din Romania au un singur scop;distrugerea economiei romanesti!
    Au reusit in proportie de peste 99%!
    In 1989 cei de la Timisoara cind strigau:fara comunisti si fara securisti ,mare dreptate aveau!

  2. Importul din 2017 s-a bazat pe un contract facut de guvernul Ciolos in anul 2016. Un adevar spus pe jumatate devine o manipulare jegoasa.

  3. Sabotajul a fost in anul 2000 cand sa reorganizat sectorul de productie al energiei electrice si termice pe surse de producere respectiv carbune, hirdo,hidrocarburi si nucleara.Suntem singura din lume cu un astefel de sistem de producere,probabil nu intamplator, iar necazurile vor fi din ce in ce mai mari.Dar nu va faceti probleme EUROPA are energie electrica si e gata sa ne livreze pentru inceput la 150 euro/MWh.Felicit ANRE pentru organizarea celei mai concurentiale piete a energiei electrice din lume care ne va duce in intuneric.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.