Premierul polonez: Istoria ne-a demonstrat că prezența forțelor NATO reduce riscul unui conflict

Premierul polonez Donald Tusk a declarat joi, la Bratislava, că nu îi înțelege pe cei care susțin că o prezență mare a forțelor NATO în Polonia va spori șansele unui conflict cu Rusia, transmite agenția TASR, citată de Agerpres.

„Când cineva în Europa îți spune astăzi că o prezență mare a NATO în Polonia este pe cale să sporească riscul unui conflict cu Rusia, eu nu îl înțeleg. Nu are niciun sens”, a spus Tusk, în timpul discuțiilor cu omologii săi din Cehia, Ungaria și Slovacia, în cadrul unei conferințe pe probleme de securitate organizate la Bratislava.

Conform premierului polonez, aceste declarații „denotă fie o interpretare greșită, fie motivații care au survenit ulterior sau rea voință”. „Întreaga istorie recentă dovedește că o prezență a NATO întotdeauna reduce riscul unui conflict și nu invers”, a apreciat premierul polonez.

Tusk a adăugat că nu crede că regiunea Europei Centrale ar fi mai pregătită în privința stării de apărare dacă toate statele din Grupul de la Vișegrad (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) ar atinge ținta unui buget militar de 2% din PIB. ”În orice caz, o problemă strategică mai importantă pentru noi este, totuși, să fim gata pentru o prezență sporită a NATO în țările central și est-europene”, a încheiat șeful executivului polonez.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.