Primim bani de la UE ca să scăpăm de energia rușilor

România va avea acces la 1,39 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice, conform europarlamentarului Dan Motreanu. Acesta spune că a votat, în Parlamentul European, planul REPowerEU de reducere a dependenței energetice față de Rusia.

Fondurile nerambursabile se vor adăuga sumei pe care România o primește deja prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – 29,2 miliarde de euro.

REPowerEU va fi implementat de către statele UE prin introducerea unui nou capitol în Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, partea de granturi din Mecanismul UE de Redresare și Reziliență (MRR) va fi majorată cu 20 miliarde de euro.

Este prevăzută finanțarea retroactivă a investițiilor din domeniul energetic începând cu februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina.

Statele membre vor primi o prefinanțare de 20% din momentul în care Comisia Europeană și Consiliul UE vor aproba pilonul care le revine din REPowerEU.

Se vor finanța măsuri pentru creșterea producției de energie regenerabilă, investiții în sectorul gazelor naturale, eficiența energetică, dar și finanțare pentru sprijinul pentru gospodăriilor, IMM-urilor și microîntreprinderilor vulnerabile. În grupul PPE, am reușit să introducem în posibilitățile de finanțare și sectorul energiei nucleare, un sector care se va dezvolta semnificativ în țară noastră până în 2030.

Statele membre vor elabora planurile pentru folosirea acestor bani cu implicarea autorităților locale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

15 Comentarii

  1. gargara de la congresul UE….daca nu ai productie liniara,cu productia din regenerabile nu faci industrie….acum e peste o ora nu mai e…se înnoreaza ba nu mai bate vantul…

  2. Dacă doar jumătate din sumă se duce pe STUDII DE FEZABILITATE și CONSULTANȚĂ, e bine.?

  3. Banii ăștia „produși” in tiparnițe sau adăugând zerouri la sume din calculatoare bancare se reflectă in preturi și statistici financiar-bancare gonflate continuu.
    Produse și servicii comparabile (nu din cele care au trecut prin îmbunătățiri – perfecționări calitative !) au ajuns la preturi … astronomice fata de trecut.
    Sistemul e putred și scârțâie rău.

  4. U.E. e fabrica de euroi….Romania mai extrage 2…3 milioane de tone de petrol pe an…. In zone cu mare traditie petroliera am vazut cum se inchid pe capete sonde de extractie petrol….OMV Petrom va vinde in 6 luni toate sondele de extractie din Muntenia. Am fost informat pentru ca am 2 sonde pe terenul meu….
    Rusia, Arabia Saudita, Venezuela detin petrolul mondial…. SUA extrage petrol de sist…in 25 de ani e PA!…..Panourile fotovoltaice si echipamentele electronice aferente le produce China in proportie mondiala de 85 la suta.

  5. Doar un idiot cheltuie mai multi bani pentru a obtine energie mai scumpa. Desteptarea ! Motreanu este specialist de dat cu gura.

  6. Avem gaz, avem carbune, avem minereu de uraniu, daca mai avem deschise mine. Astea sunt vorbe de claca…iar ca si licuricii mei din gradina daca este nor nu se incarca si nu lumineaza…la vel si cu eolienele daca nu bate vantul nu se misca…curentul in banda se obtine din surse clasice, hidro, gaz, carbune uramiu…

  7. UE shi lumea intreaga depind de Rusia in domeniul energiei nucleare. Germania, Ungaria, Cehia, etc. au nevoie de uraniu imbogatzit pe care il importa din Rusia. Frantza shi SUA refuza sa le vanda uraniu imbogatzit iar ei inshishi nu il pot prepara caci le interzice asta tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Toata lumea inclusiv Romania shi SUA depind de Rusia pentru reciclarea desheurilor nucleare care deocamdata se poate face doar in Rusia. In Romania se construieshte reactorul ALFRED care cand va fi gata va putea shi el sa recicleze desheurile nucleare cum fac asta acum reactorele BN-800 shi BN-600 din Rusia.

  8. Nu scapat de energia rusilor, scapat de nevoia de a importa energie, fapt ce implica existenta unor alternative 24/24, 7/7, asigurarea furnizarii de energie indiferent de conditiile meteo sau factori externi razboaie sau crize mondia sau anotimpul cald sau rece.

  9. „Primim…”
    -iar ne-a luat marcowitz asta la per tu colectiv…..

    (primiti,mah
    primiti si muriti
    ca data trecuta!)

  10. Primim pe naiba, s-a închis caldura in apartamentele din sectorul 4.ce mizerie de articol, minciuni nesuferite de la nesuferiții cocoțați pe viata copiilor.lesa ue nu tine de frig nici de foame.

  11. distrugerea pamantului, distrugerea agriculturii, moartea vietuitoarelor. BANI INTRU SATANA. CORPORATIILE SI SECURICII VOR BANI DIN ORICE NENOROCIRE. ROMANIA ARE PAMANT BOGAT. AVEM POSIBILITATEA DE A FACE AGRICULTURA. AVEM ANIMALE. PASARI. APA CURATA SI VINDECATOARE. NU MAI PUNETI BOTNITZA PROGRESISTO SATANICA LA DISTRUGEREA ROMANIEI! ASTEA SUNT NISTE NENOROCIRI PENTRU NATURA! TREZITI-VA ODATA BHAI!
    **Suma ce trebuie investită într-o astfel de instalație e foarte mare.
    Pentru o centrală de 1 MW e nevoie de circa 1 milion de dolari.
    Teritoriul acoperit cu instalații eoliene este destul de mare. Și din acest motiv, distanța de la o centrală până la consumator poate presupune cheltuieli suplimentare de transportare.
    Păstrarea excesului de energie produsă de turbinele eoliene necesită soluții suplimentare: procurarea unor baterii sau convertoare în care să o stocați.
    Unii cercetători susțin că turbinele eoliene sunt vinovate de faptul că unele specii de păsări își schimbă rutele de migrație.
    Turbinele eoliene produc zgomot comparabil cu sunetul unui vehicul care se deplasează cu o viteză de 70 kilometri pe oră, ceea ce creează disconfort pentru oameni ce locuiesc prin preajmă și sperie păsările și animalele.
    Paletele rotative ale turbinelor sunt o amenințare pentru unele specii de organisme vii. Potrivit statisticilor, ele provoacă moartea a cel puțin 4 specii de păsări pe an.
    turbina poate interfera negativ și afecta undele radio și de televiziune.**

  12. Economie de piață la pătrat! Nuuu, nu e vorba de interveționism, e vorba de politici UE. Atunci cum rămâne cu tăiatul oricărui ajutor către orice intreprindere, din orice domeniu, în anii 1990? Cum nu le crapă obrazul de rușine cînd dau 5-10 mii de euro, de la buget, din banii tuturor, celor ce profită, adică profitorilor, ce-și cumpără o bulectrică?
    PS În afară de gaze, ce nici asta nu-i sigur, ciudat, întotdeauna cam 10% oricît ar fi fost producția (37 miliarde m3 în anii 1980, 8 miliarde m3 azi), ce energie importăm din Rusia? Nu vă e rușine să mințiți și să furați în halul ăsta?
    Altceva ciudat, din 1989 încoace producția de gaze a scăzut liniar adică PLANIFICAT! Doar n-o să credem că rezervele scad liniar, după o linie trasă cu rigla.

  13. La halit kkat cu pofta unii sunt specialisti
    Asa se intampla cand lasi strainii sa faca legea la tine in curte
    Singura solutie,emigrarea.

  14. singura solutie este sa ne indreptam de coloana si sa spunem NU. cine vrea „o tara ca afara” este invitat sa plece.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.