Probleme la tranzacția Exxon–Petrom. Cotidianul.ro a avertizat deja

Transgaz

Tranzacția dintre Exxon și Romgaz, prin care compania românească trebuie să cumpere, pentru 1 miliard de dolari, partea americană în afacerea gazelor din Marea Neagră nu este încă realizată, mai trebuie să aștepte. Romgaz a transmis că mai sunt anumite elemente care nu sunt încă întrunite până la semnarea contractului.

Compania a reacționat la anumite informații apărute în presă precum cărora tranzacția nu poate fi încă încheiată pentru că există circumspecție guvernamentală cu privire la obiectul tranzacției. Astfel, intrarea Romgaz în afacerea de 120 de miliarde de metri cubi a Mării Negre se poate face doar prin achiziția ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care este o firmă înregistrată în paradisul fiscal Bahamas. Să cumperi o firmă dintr-un paradis fiscal comport anumite riscuri, cum ar fi situația incertă a pasivului societății, după cum Cotidianul.ro relata încă de acum câteva luni.

Spicuim câteva întrebări legitime pe care publicația noastră le-a ridicat:

· Cum s-a ajuns la suma de 1 miliard? Ce reprezintă acest 1 miliard, lucrări efectuate de Exxon până acum și concesiunea?

· Dat fiind faptul că Romgaz va cumpăra Exxon Bahamas, compania înregistrată într-un paradis fiscal a companiei “mamă” din Irving Texas, și că o achiziție reprezintă preluarea activului, dar și a pasivului, cum arată bilanțul acestui vehicul investiționar? Are datorii semnificatrive Exxon Bahamas, și dacă da, cum aflăm? Aici, ministrul Energiei Virgil Popescu spune că totul e este în regulă, compania este “curată”

· De ce , dacă Romgaz tot cumpără Exxon Bahamas, care încă este operator al proiectului Neptun Deep, de ce cedează operarea proiectului partenerului OMV Petrom? Operatorul este cel care angajează contractantul general și care supraveghează cap-coadă toate lucrările. În fond, și Petrom, ca și Romgaz, au aceeași expertiză în forajele de apă adâncă, adică nu prea mare.

· Care este efortul investițional pe care și-l asumă Romgaz odată cu perfectarea acestei tranzacții. Forajul în apă adâncă este cel mai scump, mai trebuie aduse plarforme de foraj, trase utilități, construit conductă din larg la țărm

Raportul

“Având în vedere apariţia unor articole în presă în legătură cu contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, facem următoarele precizări: Prin raportul curent din 26 octombrie 2021 S.N.G.N Romgaz S.A. a estimat că tranzacţia va fi finalizată în primul trimestru din anul 2022. Semnarea contractului de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited încă nu a avut loc, motivat de necesitatea de a clarifica anumite detalii de implementare. Vom continua să informăm piaţa şi investitorii pe măsură ce noi informaţii vor deveni disponibile”, se arată într-un raport publicat, luni, de Bursa de Valori .

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Romgaz a aprobat în data de 10 decembrie, la a doua convocare, preluarea participaţiei de 50% deţinută de ExxonMobil la proiectul de gaze de mare adâncime Neptun Deep, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

În Marea Neagră se derulează în ultimii ani trei proiecte majore. În perimetrul Neptun Deep din platoul continental românesc al Mării Negre, OMV Petrom și ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 120 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva la 11-13 miliarde de metri cubi. Americanii de la Black Sea Oil & Gas SRL (BSOG) împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL („Petro Ventures”) şi Gas Plus International B.V. („Gas Plus”) au primit aprobarea din partea Guvernului României, prin Agenția Națională pentru Resurse Minerale, pentru Studiile de evaluare a resurselor geologice și rezervelor de gaze libere aferente zăcămintelor comerciale Ana și Doina, care fac obiectul Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (“Proiectul MGD”). Toate acestea au înghițit miliarde de euro și până în prezent nu s-a scos nicio moleculă de gaz din perimetrul câștigat de România în urma procesului de la Haga de delimitare a platoului continental şi a zonelor economice exclusive. Rușii de la Lukoil nu sunt mulțumiți de căutările de la Trident, iar OMV Petrom ține statul român în șah invocând legislația offshore neprietenoasă. Singurii care mișcă pe frontul perimetrelor atacate în ultimii ani din Marea Neagră sunt americanii de la Black Sea Oil & Gas, societate deținută de fondul de investiții The Carlyle. Recent, partenerii lor, Grupul Servicii Petroliere, societate controlată de românul Gabriel Comănescu, a început etapa de instalare a conductei de peste 120 de km, care va aduce gaze în România din platoul continental al Mării Negre.

Exxon a anunțat de câțiva ani că pleacă din Marea Neagră pentru că vor să se concentreze pe alte zone din lume unde pare că există potențial mai mare. Atunci, autoritățile române au avansat ideea ca în locul americanilor să vină cei de la Romgaz, companie deținută de stat. Doar că Romgazul nu are experiențe în largul mării. De asemenea, a apărut vestea că rușii de la Lukoil vor să plece, nefiind mulțumiți de potențialul perimetrului Trident. La fel a și în cazul Neptun Deep, Romgaz s-a arătat interesată de afacere, cerând mai întâ acces la camera de date pentru a vedea dacă merită să cumpere partea rușilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1073 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Oare ii va duce cineva la Targoviste pe cei care au instrainat resursele tarii? Imi doresc din toata inima sa vad cum cei ce au vandut Petrom, Bancorex, Romgaz,Renel, etc vor fi aliniati impreuna cu neamurile lor (ca sa li le dispara stirpea blestemata) langa zidul Targovistei. Va raspunde cineva ca romanii au ajuns sclavii, saracii, zdrentarosii fara dinti in gura ai Europei?

  2. Tzeapa de zile Mari
    Tranzactia asta duce la falimentul romgaz.
    Oricum Tara e in faliment
    Speculatorii si jucatorii la bursa pariaza pe Asta de Mai bine de 1 an
    Bafta eroilor

  3. Cum a ajuns un papagal ca Sterian să trateze afaceri de 1 miliard de coco, la o firmă ce nu-i în proprietatea lui, ci e proprietatea Statului, deci lucrează CU BANII NOȘTRI?

  4. E ca in bancul ala cand pentru un carnat trebuie sa iei tot porcul. Pai de ce nu se cumpara de la Excon Bahamas doar drepturile de exploatare, sau ce o mai fi necesar? De ce trebuie neaparat cumparata toata firma? Sa mai zic ca de fapt drepturile alea au apartinut Romaniei si ca prin niste tradatori au ajuns la straini pe doi bani de spaga, si ca mai corecta ar fi recuperarea lor prin nationalizare?

  5. Foarte grav , extrem de grav – nu avem specialisti in domeniul acesta , adica oameni cu pregatire si inteligenta tehnica capabili sa gestioneze tehnologia necesara ! Avem in schimb HOTI , HOTI PROSTI CU CARU’ si un un plavan idiot , un fel de prostu satului pus parca la mishto sa conduca ….

  6. Bai, s-o fi auzit clinchet de catuse de vazura „reprezentantii nostri ” chestiile alea insirate in italice bolduite , pe care si un novice le observa la prima vedere ?
    Nu cumva cumparea drepturilor Exxon e un targ precum cumpararea F16 la mana a 3-a sau Bechtel , sau fegatele britanice candva ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.