Profituri cum n-au mai fost în energia românească

Hidroelectrica a anunțat un profit net în urcare în 2022. La fel și Romgaz, Transgaz și Transelectrica. OMV Petrom a realizat un câștig nemaintâlnit până acum în economia românească. Nuclearelectrica nu și- anunțat încă rezultatele pe 2022, dar la nouă luni avea profituri mai mari decât aceeași perioadă din anul precedent. Până și CE Oltenia și-a propus să câștige mai mult anul trecut. Practic, energia românească s-a scăldat în 2022 în câștiguri superioare, beneficiind de ținerea sus a prețului la energie și gaze. Iar marele câștigător este statul român, proprietarul celor mai multe companii mari din energie.

Perla energiei românești, Hidroelectrica, a realizat a realizat un profit de 4 miliarde lei, în 2022, în urcare cu 32,7%, potrivit raportului anual al Fondului Proprietatea, care deține 20% din producătorul de energie. Veniturile companiei au fost de 9,1 miliade lei, în creștere cu 40,3%. Profitul de 4 miliarde de lei este cu un miliard (sau 33%) mai mare decât rezultatul net al anului 2021, și a fost obținut în condițiile unei producții de energie electrică mai reduse: 13 TWh, față de 16 TWh anul precedent, vânzări din producția proprie. Ce înseamnă profit mai mare la o producție mai mică? Prețuri mai ridicate la energie! Cine le-a ținut sus? Pandemia, războiul, deciziile luat de politicieni în favoare companiilor energetice, și în defavoarea cetățenilor. E nevoie de mai mulți bani la buget și una din metodele de a încasa sume importante este ținerea prețurilor sus la producătorii de curent și gaze astfel încât să le crească încasările și profiturile. Cum majoritatea acestor societăți sunt de stat, profitul mărit ajunge la buget.

Compania Naţională de transport al energiei electrice Transelectrica a raportat anul trecut un profit net de 529 milioane lei, în creştere cu 1.175 de ori comparativ cu 450.000 de lei în 2021, arată raportul transmis de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB). ”Veniturile totale operaţionale realizate în intervalul ianuarie-decembrie 2022 au înregistrat o creştere semnificativă în procent de 67% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior (6,286 miliarde lei în 2022 faţă de 3,756 miliarde lei în 2021). Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizare) au înregistrat o creştere în procent de 51% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent (5,662 miliarde lei în 2022 faţă de 3,745 miliarde lei în 2021)”, se arată în raportul companiei.

Cantitatea tarifată de energie electrică a fost de 52,18 TWh, în scădere cu 7% faţă de 56,35 TWh în 2021.Pe zona principală a activităţilor de bază s-a înregistrat o apreciere cu 77% a veniturilor (care a depăşit creşterea de 29% a cheltuielilor operaţionale inclusiv amortizarea) comparativ cu anul precedent. Creşterea a fost determinată în principal de veniturile din transport, înregistrarea de venituri mai mari din alocarea capacităţiii din interconexiune, concomitent cu aplicarea noilor reglementări cu privire la acoperirea costurilor nete cu CPT, pe fondul creşterii preţului unitar al energiei electrice cât şi a deficitului de energie electrică existent în toată Uniunea Europeană.

Grupul OMV Petrom, controlat de compania austriacă OMV, a înregistrat în 2022 un profit net de 10,3 miliarde lei, cu 260% mai mare comparativ cu cel din anul anterior, conform rezultatelor financiare neauditate transmise Bursei de Valori Bucureşti. Este cel mai mare profit obținut vreodată de o companie din România. Vânzările companiei au atins și ele valoarea record de 61 de miliarde de lei, fiind de 2,3 ori mai mari decât cele din 2021.

„Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate. Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuţia la economia României şi la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuţia la bugetul de stat, prin taxe şi dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creşterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele şi contribuţiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei.

Producătorul de gaze de stat Romgaz a raportat pentru 2022 un profit brut de 3,14 miliarde de lei, în creștere cu 45% față de nivelul in 2021, potrivit datelor pezentate de companie. Profitul net a fost de 2,54 miliarde de lei.

Romgaz și-a crescut profitul brut în 2022, cu doar 45%, la 3,14 miliarde de lei, raportând un profit net de 2,54 miliarde de lei, plus 33%, pe fondul unor afaceri și venituri mai mult decât duble. Astfel, cifra de afaceri a fost de 13,4 miliard de lei (128% peste cifra din 2021), iar veniturile de 13,7 miliarde (122% peste rezultatul din 2021).

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă și unul dintre marii producători de energie ai țării, controlat de stat, a raportat un profit net de trei ori mai mare după primele nouă luni ale anului, în condițiile unei ușoare scăderi a producției de energie. Compania a avut un profit net de 1,94 miliarde de lei la nouă luni, în condițiile în care, în perioada echivalentă a lui 2021 acesta a fost de 640 de milioane de lei. Producția de energgie electrică a fost cu 2,1% mai mică, de 7,4 TWh, dar veniturile din vânzarea energiei au crescut de două ori și jumătate, de la 2,1 la 4,9 miliarde de lei, conform datelor companiei.

“Profitul operational (EBITDA) a crescut cu 126% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii veniturilor din exploatare cu 124,6%, influentate de cresterea cu 128,4% a veniturilor din vanzarea energiei electrice. Cresterea veniturilor a fost partial diminuata de cresterea cheltuielilor din exploatare, ca urmare a aparitiei cheltuielii cu impozitul pe venitul suplimentar incepand cu luna ianuarie 2022”, arată compania.

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2022, față de perioada similară a anului 2021, societatea a vândut o cantitate totală de energie electrică mai mică cu 4,1%, pe seama unei producții de energie electrică mai mică cu 2,1%. În anul 2022 a avut loc oprirea planificată a Unității 1, cu o durată mai lungă decat oprirea planificată a Unității 2 din anul 2021, ceea ce a deteterminat scăderea producției.

Profitul brut al CE Oltenia pentru 2022 este estimat la 215,8 milioane de lei, în creștere de la 3,9 miliarde de lei. Compania a prognozat creșterea veniturilor totale cu 31,20% față de bugetul inițial și reducerea cheltuielilor totale cu 12,4%. CE Oltenia deține cele mai mari termocentrale pe cărbune din țară și are concesionate minele de lignit în bazinul carbonifer Oltenia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4582 Articole
Author

16 Comentarii

  1. E o oglindă a societății românești. Profit istoric piata de energie, profit istoric bănci, inflație, sărăcire istorică populație și economie. PUNCT Parlamentul și guvernul doarme, KWI e mulțumit, UE mulțumită, serviciile mulțumite. Ghinion!

  2. Parcă zicea un oficial că s-a scumpit energia că s-a scumpit energia.
    E vorba dor de sărăcira oamenilor ce se face din cînd în cînd prin devalorizarea banilor, războaie, revoluții, scumpiri s.a. Războiul pare cel mai profitabil pt cei ce conduc: arme, muniție, stricăciuni, rechiziții, reconstrucție, plată despăgubiri s.a. Partea bună, cumva, este că de al doilea război mondial înclusiv nu omoară atîția oameni cîți zic, a se vedea teatrul de război din Ucraina, dar ne fac bine din vorbe.

  3. Daca prostii platesc si nimeni nu zice nimic!Stat esuat si hot.

  4. Hidro sa puna mana sa faca centrala de la Izlaz, „planuita” inca din perioada Basel Scaraoschi-Boc!!

  5. Dar nici specula si jecmaneala ca pana acum, n-a mai fost in Rromanistanul nostru democratic……[Rumburak]

  6. se spune”perla economiei romanesti”cu referire la Hidroelectrica ! dar cine a creat aceasta perla?! de ce in 34 de ani nu s-a mai”slefuit”nimica?! a fost o perioada in care s-a trait mai greu,dar s-a facut ceva in tara..
    ar fi multe de spus:persista o nelamurire: cum au reusit unii sa lege magarul de gard ?!

  7. este un profit facut din marirea productiei, este din marirea artificiala a pretului.
    Facut in defavoarea romanului, pron saracirea romanului! Votati FSN!!

  8. Jenant ! Cum sunt posibile asemenea profituri ? Prin jaful populatiei de rand ,jaf institutializat ! Este efectul razboiului, dus de guvernanti impotriva poporului !

  9. Parca era criza energetica,parca crestea pretul energiei la bursa,parca era seceta si era mic debitul Dunarii,parca nu putea functiona Hidrocentrala la capacitate, parca eram nevoiti sa cumparam de la altii energie, parca era de vina razboiul , parca de vina era Putin si rusii, parca trebuia sa facem economie la consum [restrictii]parca,parca… si toate aceste erau cauzele [ cu care eram mintiti] ca determinau cresterea pretului catre consumatorii casnici si cresterea preturilor la toate produsele. De cine eram mintiti,de guvernanti,de distribuitori,de jurnalisti? Toata situatia creata este de a obtine profit pe spinarea consumatorului casnic si a firmelor romanesti.Sunt convinsa ca multinationalele au contract la cu totul alt pret la energie. Cine a construit hidrocentralele,Nuclear electrica,magistralele de gaz, termocentralele,pe baza carora fac toti acum profit? Cei pe care voi acum ii jecmaniti. Daca nu erau construite inainte de 1989 ,cu ce profit va mai laudati voi acum?Daca noi le-am construit,nu mai suntem in stare[capabili] sa ne vindem noi, energia noastra , noua ,trebuie sa vina strainii sa ne-o vanda

  10. Tot ce vedeti scris acolo a fost cladit de generatia comunista in frunte cu un cizmar ce stiut sa conduca o tara si sa o dezvolte ca sa aveti profit astazi. Dar profitul merge in buzunarele altora si nu in ale voastre cum era atunci. Astazi platiti asigurari pt sanatate ca altii trimit profitul la austriac sa nu plateasca el pt sanatate. Daca vrei o operatie trebuie sa mergi la austriac.
    Ba mai mult, vor sa va ia si ce a mai ramas de atunci in posesia statului Roman. Hidro, nuclearo, le vor pt ei strainii de tara.
    CNSAS intre timp, urmareste sa extermine generatia aia care a construit cu truda toata avutia ce va produce profit acum. Va dati seama acum care sunt tradatorii? Aia ce au cladit o tara sau cnsasistii astia ce o jefuiesc moral, economic si spiritual.

  11. NU, ce treaba are FSN? ia vezi tu atent ca PNL-USR a marit, pardon liberalizat preturile la gaze si energie. Ati uitat cand laudati OMV-ul ca a facut profit dupa ca a cumparat petromul? Ei uite ca marirea preturilor a dus la profit, la toata, la ciment, la masini dacia, etc!

  12. Profituri uriase ? Pe spatele cui? Mai are cineva grije , in tara asta, ca poporul roman sa nu fie exploatat, jefuit si umilit! Cucu!

  13. Nu am mai votat că nu aveam cu cine, dar acum iar vin alegerile. Cu cine dracu sa votezi sa nu mai fie atât de râu, că de bine nici nu se mai pune problema…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.