Proiectul minier Rovina, oprit în instanță

Rețeaua Mining Watch a obținut în instanță blocarea proiectului minier de la Rovina, într-un proces deschis de Declic la Tribunalul Cluj. Magistrații au decis anularea avizului de mediu pentru planul urbanistic. Decizia instanței oprește, astfel, întreg proiectul minier. Fără acest aviz, compania canadiană Euro Sun Mining, prin subsidiara Samax România, nu poate obține legal autorizațiile de construcție pentru începerea proiectului minier.

„Am reușit să oprim în instanță un dezastru iminent. Judecătorii au confirmat un întreg șir de nereguli care a stat la baza emiterii inițiale a acestui aviz: nu a existat un studiu de impact, nu au fost consultați specialiști atestați, nu a făcut nimeni nicio evaluare reală a impactului pentru mediu. Toate acestea, pentru ca o companie controversată, cu tot felul de subsidiare în paradisuri fiscale, să distrugă un munte întreg, iar mii de oameni să fie nevoiți să se mute din casele lor din Apuseni”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, fondator Mining Watch România.

„Tribunalul Cluj, în mod judicios, a admis acțiunea și a dispus anularea deciziei de emitere a avizului de mediu și a avizului de mediu. Cazul a fost unul deosebit de complex, fiind puse în discuție numeroase aspecte de procedură și de drept substanțial. Efortul nostru a fost semnificativ, dar a fost încununat de succes. Salutăm hotărârea Tribunalului Cluj ce confirmă conștientizarea de către instanță a importanței respectării riguroase a legislației de mediu.” a declarat Roxana Mândruțiu, avocat la SCA Revnic Cristian & Asociații.

Proiectul Valea Rovinei constă în exploatarea a trei zăcăminte de aur-cupru, pe o suprafață de 2,768 ha, în județul Hunedoara. Samax România, subsidiară a companiei canadiene Euro Sun Mining, deține integral proiectul minier.

Mare parte dintre localnici și societatea civilă au avertizat încă din prima clipă că, în forma propusă, proiectul minier va duce la distrugeri ireversibile în munții Apuseni. Din această exploatare a două cariere de suprafață imense, ar fi rezultat sute de mii de tone de deșeuri miniere, ce ar fi fost depozitate în zonă. Toate acestea ar fi distrus un munte întreg și ar fi făcut imposibil traiul oamenilor din Rovina.

„Acasă e acum în siguranță”, a declarat Adriana Maucher, unul dintre proprietarii de terenuri aflate pe amprenta proiectului minier. „E o victorie importantă, dar voi rămâne implicată în această luptă până când vom reuși să oprim definitiv distrugerile”, a completat Maucher.

Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4592 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Bravi judecători, mercenari anti români ONG-ști de mediu, SRI, guvernanți nu vă lăsați până când ajunge exploatarea de aur și cupru pe mâna unei companii din Ungaria. Continuați să țineți prizonieri statutul localnicilor din Apuseni – Rovina în blestemul “munții noștri aur poartă noi cerșim la sparanghel, căpșuni, batante”. Deficitul prin și importul de cuprul, zinc, plumb se mărește cu fiecare robinet și calorifer montat în România, iar datoria externă se plătește, cât se plătește, nu cu produse industriale ci cu ce produce agricultura și pădurile ca materii prime. Bratislava, Viena, Budapesta Seghed, Debrețin s-au construit pe aurul din Munții Apuseni. Localitățile din zonă Abrud, Brad, Vața, Câmpeni, Roșia sărăcie dreasă ceva de democrația populară. După 1990 în câțiva ani prin haita de renegați și ticăloși ce ne conduc s-a ajuns din nou:
    “ Io,
    Pătru
    Opincă, țăran fără țarină, plugar fără plug, ciurdar fără-o vită, îmi duc viața năcăjită fără strâmbătăți și vicleșug și brusul de mucedă pită.
    Io,
    Pătru
    Opincă
    ce-ntre-atâtea moșii n-am doar o șirincă, înfrunt strâmbele legi și năpasta și-n răzmerița
    ce-n mine crește, sudui vârtos, mocănește, și SCUIP pe toată rânduiala asta!”
    “ Ai noștri sunt acești munți
    pietroși, mănosi, cărunți.
    Căci noi ne-am cățărat pe ei spre Cer.
    Noi ne-am deschis adâncurile de aur și de fier
    și-am suferit cu ei prin ploi și ger…
    Noi le-am spintecat uriașele pântece,
    noi le-am proslăvit frumuseți și cântece
    Și le-am cunoscut sufletul și furtunile
    mai bine ca oricine.” ( Aron Cotruș)

  2. Emile si Ghro doi slugoi ai Euro Sun Mining. Doi vanzatori de tara.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.