Propunerea lui Ponta pentru premier interimar

Într-o declaraţie făcută în faţa presei înainte de ultima şedinţă a guvernului pe care îl conduce, premierul demisionar Victor Ponta a anunţat că îi va propune preşedintelui Klaus Iohannis să îl numească pe Mircea Duşa, actualul ministru al Apărării, în funcţia de premier interimar.

Mircea Duşa spune că aşteaptă să vadă dacă preşedintele Klaus Iohannis va fi de acord cu această nominalizare.

„Am avut în cursul acestei dimineţi o discuţie cu preşedintele partidului domnul Dragnea şi cu primul ministru legat de gestionarea ca premier interimar. Să vedem dacă domnul preşedinte va accepta. Aştept să văd dacă domnul preşedinte va fi de acord cu nominalizarea mea ca premier interimar”, a spus Duşa, după ce Ponta a declarat că îl va nominaliza drept interimar.

El a adăugat că un premier interimar gestionează doar problemele curente până la desemnarea unui nou premier.

Constituția României prevede ca președintele să desemneze un premier interimar și, după consultări cu partidele, un candidat pentru funcția de prim-ministru.

Conform articolului 106 al Constituției României, ”funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege”.

La articolul 107, alineatul (3), se prevede că ”dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitate de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor, încetează dacă primul-ministru își reia activitatea în Guvern”. Conform legii fundamentale, aceste prevederi ”se aplică în mod corespunzător și celorlalți membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile”, se precizează la aliniatul (4) al aceluiași articol.

Constituția României prevede, la articolul 103, alineatul (1), că pentru învestitura unui guvern ”Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

La același articol se stipulează: ”Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului”. Alineatul 3 precizează că ”Programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.