Răcelile și gripa, o afacere de miliarde!

Răcelile și gripa, o afacere de miliarde! Farmaciile anunță rezultate record în 2023 arată un studiu realizat de compania de consultanță Frames și dedicat companiilor din sectorul comerțului cu amănuntul al produselor farmaceutice în magazine specializate (cod CAEN 4773).

Epidemia nedeclarată de gripă, formele tot agresive de răceli și efectele COVID, cu noua sa formă extrem de virulentă – Flurona, generează o afacere spectaculoasă pentru producătorii și comercianții de medicamente. Dincolo de fabricile de medicamente, farmaciile au ajuns să reprezinte unul dintre cele mai profitabile business-uri, cu o cifră de afaceri care ar putea trece în acest an de granița de 30 de miliarde de lei, un rezultat istoric, mai arată analiza Frames.

Într-o țară în care automedicația este un fenomen larg răspândit, farmacia este locul în care mulți dintre români caută soluțiile pentru problemele de sănătate pe care le au.

În loc să meargă la medicul de familie, să își facă analize periodic, să încerce să prevină problemele de sănătate, mulți dintre români aleg să se trateze cu tot felul de medicamente și suplimente, multe dintre ele alese pe baza reclamelor de la tv.

Dincolo de semnalele de alarmă trase de medici în privința pericolelor tratamentelor luate ,,după ureche”, cert este că farmaciile profită din plin de acest fenomen.

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanță Frames, afacerile celor peste 3800 de firme specializate în comercializarea cu amănuntul al produselor farmaceutice, în magazine specializate ( CAEN 4773), ar putea trece în acest an de nivelul de 30 de miliarde de lei.

Firmele respective au încheiat anul 2021 cu afaceri de 24,2 miliarde de lei, iar estimările Frames arată că anul 2022 a fost unul și mai spectaculos din prisma încasărilor.

,,Creșterea puternică a preţurilor din 2022 și avansul semnificativ al consumului de astfel de produse au făcut ca 2022, din datele preliminarii, să reprezinte cel mai bun din istorie pentru farmaciile din România, cu o cifra de afaceri de peste 27 miliarde de lei și un profit estimat la 2 miliarde de lei, în creștere cu 800 milioane de lei faţă de nivelul din 2021″, arată analiza Frames.

Față de 2010, afacerile farmaciilor au crescut de aproape 3 ori, de la 8,7 miliarde lei la 24,2 miliarde lei în 2021, iar profitul net s-a dublat, de la 464,4 milioane lei la 1,18 miliarde lei.

În toți acești ani, tot mai mulți investitori au intuit potențialul spectaculos al acestui tip de afacere, dovadă că numărul companiilor a crescut de la 3261 în 2010 la 3887 în 2021.

,,2019 și 2020 au fost anii în care sistemul farmaceutic din România s-a consolidat, fiind anii în care au avut loc cele mai multe preluări, fuziuni și transformări de afaceri, dovadă că numărul firmelor a scăzut de la puțin peste 4000 la 3887 în 2021. Acest fenomen a dus la o eficientizare a proceselor economice, dovadă evoluția semnificativă a cifrei de afaceri și mai ales a profitabilității”, a declarat Adrian Negrescu, managerul Frames.

Datele de la Ministerul Finanțelor arată, de exemplu, că valoarea creanțelor a scăzut de la 4,6 miliarde de lei în 2018 la 4,3 mld. lei în 2021, iar capitalurile totale au avansat cu un miliard de lei în acest interval, la 3,5 mld. lei.

Potrivit datelor oficiale, peste 70% dintre firmele din acest sector prezintă un risc scăzut și foarte scăzut de insolvență, o situație foarte rară în economia românească.

În prezent, cele mai multe firme din acest sector (1326) au afaceri între 1-5 milioane de lei, un rezultat remarcabil în contextul în care, în economia românească, cele mai multe afaceri (peste 90%) nu generează cifre de afaceri mai mari de 500.000 lei.

Farmacia de la colțul blocului, business de viitor

Cele mai noi date demografice arată o accentuare a procesului de îmbătrânire a populației.
Recensământul a arătat că numărul persoanelor în vârstă va crește semnificativ în următorii ani, iar acest fenomen se traduce, pentru farmaciști, într-un potenţial de business ridicat.

,,România îmbătrânește pe zi ce trece. În plus, starea de sănătate a populației, mai ales a celei vârstnice, se degradează tot mai mult pe fondul scăderii accentuate a nivelului de trai și a ineficienței sistemului medical românesc.

Sărăcia, din păcate, face ca tot mai mulţi români să se îmbolnăvească, iar farmaciile să devină colacul de salvare pentru tot mai mulţi dintre ei”, spune Adrian Negrescu.

Perspectivele nu sunt deloc încurajatoare. În următorii 10 ani, de exemplu, vor ieși la pensie peste 1,7 milioane de oameni, decrețeii, iar ieșirea din câmpul muncii le va crea probleme de sănătate.
,Sedentarismul, alimentația deficitară, lipsa banilor sunt doar câteva dintre cauzele care vor genera ample probleme de sănătate. Sistemul public, în absența unor investiții masive, nu va putea face față, iar alternativa oferită de sistemul privat reprezintă o soluție inaccesibilă pentru majoritatea populației”, arată analiza.

În aceste condiții, farmaciile se vor afla în prim-plan. Potrivit estimărilor Frames, acest tip de business va crește pe măsură ce sărăcia și problemele de sănătate ale populației se vor accentua.
,,Estimările noastre arată că, în următorii ani, vom asista la intrarea în piața românească a unor noi jucători importanți la nivel internațional, atrași de potențialul de busines din acest segment dar și din cele adiacente, inclusiv din zona caselor pentru bătrâni – centre de îngrijire și tratament”, spun analiștii.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor, în 2021, cel mai mare jucător din piața farmaciilor, din prisma cifrei de afaceri, a fost DR Max SRL, cu un business de 2,3 miliarde de lei și 3195 de angajați.

Locurile următoare au fost ocupate de Helpnet Farma SRL cu afaceri de 1,28 miliarde lei, S.I.E.P.C.O.F.A.R SA (1,12 mld lei), Farmacia Tei SRL (867,8 mil.lei) și Catena (717,6 mil.lei)
În farmaciile din România  lucrau, în 2021, 39.183 de angajați, cu 15.000 mai mulți decât în 2010 (23.584).

Reclamele prind la români

Reclamele la farmacii dar și la tot felul de tratamente de sezon reprezintă o prezență de-a dreptul agresivă în massmedia, mai ales pe televiziuni.

În această perioadă, în care răcelile și gripa fac victime pe bandă rulantă, marile rețele de farmacii investesc agresiv în promovarea medicamentelor și tratamentelor aferente bolilor de sezon.
,,Studiile din zona publicității arată că printre cele mai eficiente reclame difuzate la TV sunt cele la farmacii şi tratamente, pentru că ating direct apetitul românilor pentru automedicație.

E o problemă controversată pentru că acest stimul comercial crează, din punct de vedere al sănătății publice, consecințe dintre cele mai grave.

În loc să meargă la medic, la controalele preventive, românii cred tot mai mult în tratamentele ,,miraculoase” promovate la TV, astfel că ajung la spital, în cele din urmă, în situaţii cronice.

Cred că această afluenţă de reclame ce promovează automedicația ar trebui tratată mai atent, în condițiile în care invazia de reclame la medicamente și tratamente din spectrul media este una dintre cele mai agresive din Europa.

Ministerul Sănătății, pe de o parte – cu o campanie de conștientizare, și CNA, pe de alta, cu o reglementare mai strică a acestui sector de publicitate, ar trebui să intervină”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Analiza Frames a fost realizată pe baza unui studiu de business realizat de compania de consultanță dedicat companiilor din sectorul comerțului cu amănuntul al produselor farmaceutice în magazine specializate (cod CAEN 4773). Datele prelucrate sunt obținute de la Registrul Comerțului și Ministerul Finanțelor pe baza informațiilor publice declarate de companii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

13 Comentarii

  1. Nimic nu-i mai profitabil ca prezicerile, toate babele vor sa-si cunoasca viitorul inaintea trecutului sumbru.

  2. Pandemia a fost, inainte de a reprezenta un urias salt inainte pentru instaurarea unui guvern mondial, si CEL MAI MARE TUN FINANCIAR din istoria omenirii. Pana acum s-au furat mizilicuri, abia plandemia a adus o operatiune desfasurata cap-coada coerent, jefuind nu milioane, ci miliarde de oameni.
    Dar e abia inceputul…
    O societate terorizata renteaza pentru cei din varful piramidei. Asa ca nu se vor opri.

  3. Epidemiile de gripă din deceniile precedente (nu știu cîte, rămîne să aflați voi, acum, sau peste ani!) v-au fost trimise de 3-4 ori pe an de aceeași BigPharma, la fel cum criminalu’ Fauci ne trimite diverze tulpini de CoVid de 3 ani încoa’, semestrial sau trimestrial! Ascultați ce vă zic eu. Epidemiile de gripă induse atunci au fost „preludiul” pentru ce vi se servește acum, pe ascuns s-au făcut studii extinse, de-aia avea javra C.I.A. Bill Gaytes date statistice epidemiologice înainte ca CoVid să fie fătat în public de la Washington, și de-aia haliuzii au făcut filmu’ „Virus”, ca să sondeze reacția populimii la așa un avertisment mediatic. Exact ce a făcutără haliuzii în cazul Viktor Bout, cu filmu’ „Lord of War”: PREGĂTIREA PSIHOLOGICĂ A OPINIEI PUBLICE PENTRU ABUZURI, că asta a fost arestarea lui Bout în Thailanda, fără nici un motiv palpabil, și fără ca sluga Thailanda să aibă tratat de colaborare juridică sau milițienizdă cu S.U.A.! …și bănuiesc că și filmu’ „The Great Dictator” a’ jîdului Chaplin a fost ceva de genu’… Asta, după ce amerlocii de la Washington i-au dat-peste-nas lui Hitler la Olimpiada din 1936 de la Berlin, cu atleții negri amerloci DOPAȚI BINE, cum a fost și yappa Serena în ultimii 20 de ani, sub protecția W.A.D.A.

  4. Farmacia este o afacere …iar farmacovigilența , o dizabilitate !
    De ce să raționalizezi , când poți să amplifici ?
    Decesul ? un fleac !!

  5. Farmaciile au tot mai puțini farmaciști !
    Tânăra generație ,,s-a prins,, că nu sunt rentabile decât pentru proprietarii ,,lanțurilor,, !
    Anul trecut nu s-au ocupat decât jumătate din locurile disponibile de la Facultățile de Farmacie !

    Tineretul preferă să urmeze Medicina …ca medic poți lucra în străinătate pe bani mulți !
    Dacă totuși cineva vrea ,,gaia mațu,, să lucreze în farmacie , atunci face o școală post liceală de ,,asistent,, (de la distanță , evident !) durează doi ani, e axată pe chestiuni concrete, nu trebuie bac, nu trebuie chimie, nu trebuie să ști nici măcar formula bioxidului de carbon ( codoiul !)

  6. „Decesul ? un fleac !!”

    Decesul este scopul vietii, te cheama domnul la el !

  7. Si daca se duce omul la doctor crede cineva ca se rezolva ceva ? Doar o autosugestie poate ca doctorul te poate face bine ,in realitate si cu doctorii exista la fel ca la Loterie. Ai noroc sa gasesti un doctor bine pregatit profesional si corect ,este bine ,nu gasesti ,devii si mai bolnav dupa ce ajungi pe mana unor doctori care nu stiu nimic si din pacate sint peste tot .Cit despre reclamele date la TV cu tot felul de produse care promit si nu fac nimic ,vinovati de asta sint tot institutiile statului roman care permit aceste sarlatanii autorizate.

  8. Ati observat ca 70 sau 80% dintre reclamele tv sunt la medicamente sau la farmacii?

  9. Cifra de afaceri crește, deși multe medicamente lipsesc !

    Totul e pierdut, în afară de încasări !!

  10. Epoca imediat următoare WW2 a văzut o explozie de medicamente și substanțe bioactive multe rezultate din ,,eforturile de război”. În acest mediu de transformări radicale, a fost o chestiune simplă pentru NSA să promoveze utilizări nonconvenționale pentru diferite substanțe care ar avea ca rezultat crearea unui grup de copii cu ,,defecte congenitale”” induse de substanțe teratogene. Unul dintre analogii hormonali sintetici (teratogeni) cei mai prescriși și documentați în acea perioadă a fost DES (dietilstilbestrol).
    Sintetizat în 1938 la Oxford și aprobat de FDA pentru prevenirea avorturilor spontane în 1947, DES a fost fabricat și vândut de Eli Lilly până în 1997 chiar dacă proprietățile documentate teratogene ale DES au fost făcute publice în 1971. Între 1941 și 1971, 5 până la 10 mil. de femei gravide (americane) au luat DES, expunându-și astfel copiii nenăscuți la acest medicament experimental.
    Toate acestea, în ciuda faptului că un studiu double blind din 1953 a constatat că femeile însărcinate cărora li sa administrat DES au avut la fel de multe avorturi spontane și nașteri premature ca și grupul de control.
    Să creadă Mutu’ că FDA a permis utilizarea continuă a unui medicament ineficient (pentru femeile însărcinate) și cu efecte ,,exotice” asupra foetusului, doar de amorul artei timp de 18 ani. Dacă presupunem că doar unii din acești mulți copii (expuși la DES) au dezvoltat abilități extrasenzoriale îmbunătățite, tot ar avea o mică armată de sclavi cu ,,abilități „. DES este tipic pentru inductorii teratogeni de primă generație ai abilităților psihice extrasenzoriale. Oricine a fost vaccinat sau și-a vaccinat copiii se închină (în cea mai mare parte pe ascuns și de multe ori inconștient) unui fals Dumnezeu alopatic.
    Majoritatea celorlalți zei falși sunt detaliați în cartea „Simulations of God, The Science of Belief” de Dr. John Lilly.

  11. #ipohondria imbogateste CRIMELE IMPOTRIVA OMENIRII IN NUMELE „SANATATII” POOLICE. frica proverbiala a romanului „de curent” le umple buzunarele nenorocitilor si criminalilor. medicii NU mai fac medicina ci birocratie, cu sisteme de raportare la cass pe care nu le pot utiliza, care se nlocheaza. toata ziua se chinuiesc cu calculatoarele alea, iar medicatia o dau de pe lista o-me-se, ca asa este ordinul. ABSOLUT TOATE MEDICAMENTELE ADUSE IN ROMANIA SUNT EXPERIMENTALE. ei le spun „inovative”. dupa 2-3 ani sut retrase subit, probabil dupa ce „medicii raporteaza boli si decese dupa utilizarea lor. ROMANII SUNT COBAII BIGPHARMA BHAI! MEDICAMENTELE NOASTRE SUNT RETRASE DIN FARMACII! FACETI MEDICAMENTE! READUCETI INDUSTRIA CHIMICA LA NIVELUL LA CARE ERA! NU SE POATE SA REINVENTATI INSTITUTUL CANTACUZINO DOAR CA SA LIPITI ETICHETE PE OTRAVURILE LOR! SPER SA APUC ZIUA IN CARE PROSTIA, INCOMPETENTA SI INTENTIILE RELE SA VA FACA SA VA TAVALITI DE DURERE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.