Raționalizăm și apa? Ce spune ministrul Mediului!

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a declarat luni, la Sfântu Gheorghe, că în marile lacuri de acumulare rezervele de apă sunt la un nivel satisfăcător, dar seceta continuă şi trebuie să avem grijă de resursele de apă potabilă.

„Raţionalizarea apei încă nu este un termen potrivit pentru această fază, dar restricţii sunt şi apeluri la un consum cumpătat şi responsabil apar din ce în ce mai des. Într-adevăr, sunt 24 de secţiuni, pe Crişuri, Someş, pe Prut, Bârlad sunt fenomene de secare în albiile râurilor, sunt lacuri care au dispărut, din păcate. În paralel, în marile lacuri de acumulare rezervele sunt încă la un nivel satisfăcător, dar seceta continuă, vin câteva zile foarte calde. În continuare, până joi cel puţin, vom avea alertă de cod galben şi portocaliu pe fenomene de secetă. Deci, în continuare trebuie să avem mare grijă de resursa de apă potabilă pentru că vor apărea, din păcate, şi alte localităţi care se vor confrunta cu aceste probleme. (…) Rezervele de apă existente nu pot fi transportate în cantităţi semnificative dintre o regiune în cealaltă, tocmai de aceea sunt foarte multe localităţi concentrate în anumite regiuni, în zona Moldovei, de exemplu, unde restricţiile sunt mai severe. Sunt alte localităţi care au rezerve suficiente pentru a consuma, practic, cât vor, dar mai ales în această perioadă, indiferent de situaţie şi indiferent de rezervele comunităţii respective, apelul este pentru a avea un consum responsabil, doar pentru strictul necesar, astfel încât să avem grijă de rezervele pe care le mai deţinem”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, citat de Agerpres.

Totodată, Tanczos Barna a menţionat că, în ciuda secetei, apa pentru irigarea culturilor agricole poate fi asigurată.

„În majoritatea zonelor unde sunt sisteme de irigaţii se poate asigura resursa de apă pentru irigaţii. Sunt câteva culturi care sunt deja în faza de recoltare, acolo nu mai este nevoie, porumbul şi încă două-trei culturi ar avea nevoie de apă. Acolo unde este nevoie de apă pentru irigaţii încă putem să asigurăm resursa necesară”, a mai spus ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, pentru a reface resursele de apă la nivelul solului ar trebui să plouă câteva luni de zile.

„Resursa de apă la nivelul solului este foarte, foarte mică, la nivel de un metru resursa este la 30-40% faţă de media anuală caracteristică acestei perioade. Sunt zeci de localităţi unde cantităţile de precipitaţii sunt la mai puţin de jumătate faţă de cantităţile caracteristice ultimelor zece luni, de exemplu, din această perioadă. Deci nu a început acum seceta, acum atinge un vârf, dar, practic, a început din septembrie anul trecut, precipitaţiile din timpul iernii au fost foarte mici, primăvara destul de secetoasă, vara fără precipitaţii şi efectele se văd, din păcate, în agricultură mai ales”, a adăugat reprezentantul Guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Vreau sa vad cat mai multi oameni care se identifica ca romani murind de sete.

  2. Dacă vreți să raționalizați apa, astupați-vă cu pământ fântâna din curte și conectați-vă la rețeaua de apă potabilă pentru a fi cât de dependenți vrea guvernul cel mare. N-am auzit să sece fântânile din curte și asta este un motiv de uriașă îngrijorare pentru guvernul cel mare. Faceți-vă baie în casa de chirpici sau paiantă și fosă septică lângă casă dar cu contract de vidanjare pentru că numai așa puteți demonstra că întradevăr aveți fosă septică. Peste un an-doi va trebui să vă faceți obligatoriu și o instalație cu hidranți interiori și rezervă de apă în bazin separat cu motopompe pentru că rezerva numită fântână nu se admite. Guvernul cel mare vrea să vă știe în siguranță. Vă veți simți atât de legați de guvernul cel mare, chiar lipiți strâns încât orice gând de independență personală va dispare din mintea voastră pentru că dragostea dintre voi și guvern va ține loc de orice. Guvernul cel mare vă iubește. Dacă nu aveți bani să faceți toate cele cerute mai înainte înseamnă că sunteți niște oameni de nimic și nu meritați să aveți casa voastră proprietate personală. Stați în chirie.

  3. Pas cu pas ,datorita sanctiunilor aplicate rusilor si acum al acestei perioade de seceta ,populatia va avea foarte mult de suferit ,vine si iarna peste citeva luni ,asa ca guvernul o sa fie asaltat de revolta romanilor .Acum sa vezi viata grea pe mafiotii de politicieni care nu vor mai avea curajul sa iasa in fata oamenilor si sa le explice cu rinjetul lor sfidator ,ce trebue sa faca romanul ca sa treaca cu bine prin aceasta perioada grea.Ma gindesc mereu la acel an 1907 cind romanilor li sa terminat rabdarea si au trecut la a-si face dreptate singuri.

  4. Păi o treabă să va fie clar.. mai ai o lună de foc August,. Mai urmează o toamnă in care nu va ploua,. Deci clar seacă mai tot.. Ce puii mei te faci ?? O să-ți aduni feclalel să faci fripturi ciumete, crezi că mai imporți din Ungaria,. sau mai primești bani imprumut și cu 9 % ?? Vise bre. Vise,.. sau visuri, cum zice românu educat cu manele.

  5. Bai nebunule cu luxul si minciunile in gat, e seceta, da! Dar in afara de pus capacul si sigilat apa, mai stiti altceva? Bai stricaciune politica, daca au secat raurile, de ce nu sapati sa adanciti vadul pentru favorizarea cursurilor raurilor in viitor si in plus, panza freatica ina cu apa este aproape de suprafata! Adamcind vadul raurilor, e posibil sa gasiti apa, bai lenesule de lux plangacios! Fa bai puturosule un experiment, sapati in vadul raurilor sa vedeti ca gasiti, exista apa! Dar lenea si comoditatea sunt caracteristice ale oricarui japita de lux din guvern!

  6. Asa dupa cum li se reduc oamenilor conditiile de viata parca incep sa ma ma gindesc la luna decempbrie cam ce va fi.Vom ramane la fel de calmi si neinteresati de ce ni se intimpla ?

  7. Pana una-alta,Ungaria primeste apa din Romania(in zona Arad),ca sa nu mai vorbim de atatea rauri,”ciumete”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.