Recompensă record pentru un avertizor de integritate

Recompensa record de 279 de milioane de dolari acordată unui avertizor de integritate la începutul acestei luni de către autoritatea de reglementare a pieţelor financiare americane are legătură cu un dosar de mită deschis împotriva companiei suedeze de telecomunicaţii Ericsson, a dezvăluit vineri cotidianul The Wall Street Journal.

Recompensa venită de la Securities and Exchange Commission (SEC) a avut legătură cu o înţelegere în valoare de 1,1 miliarde de dolari încheiată de compania suedeză cu autorităţile americane în 2019, pe fondul acuzaţiilor că a conspirat să facă plăţi ilegale pentru a obţine contracte în cinci ţări, susţin surse din apropierea acestui dosar.

SEC nu a dezvăluit numele avertizorului de integritate şi nici dosarul în legătură cu care a acordat cea mai mare recompensă din istoria sa.

În 2019 Ericsson a acceptat să plătească peste un miliard de dolari pentru a pune capăt unei anchete de corupţie, care includea mituirea unor oficiali guvernamentali în ţări precum China, Vietnam şi Djibouti.

Conform regulilor SEC, un avertizor de integritate poate fi recompensat cu o sumă cuprinsă între 10% şi 30% din amenzile colectate de SEC pe baza acţiunilor în justiţie care rezultă de pe urma unor dezvăluiri făcute de un avertizor de integritate.

Recompensa de 279 milioane de dolari acordată la începutul acestei luni a depăşit precedentul record, de 114 milioane de dolari, recompensă acordată de SEC unui avertizor de integritate în luna octombrie 2020.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. La noi nicio companie străină nu a fost penalizată pentru corupție. S-a incercat ceva cu siemens, dar au fost găsiți țapi ispășitori tot angajați români.

  2. Parca suedezii astia erau fruntea cinstei! Hai sa fim seriosi, banul ramane ochiul dracului peste tot! PS.M-am lamurit de cinstea lor,cind Suedia ne-a cerut , in anii guvernarii CDR, restituirea unui imprumut din 1929, desi contenciosul fusese aprope rezolvat in anii 80 ai guvernarii socialiste de la noi! Trecusera 70 de ani, un razboi devastator, WW2, prescriptii si altele, dar atia, suedezii, au gasit niste tradatori in CDR, care erau gata sa le dea suedezilor Portile de fier I si II, printr-o japita vanduta(avea ceva legaturi cu Suedia), numita Ciumara! A venit apoi guvernul Nastas care a rezolvat conteciosul, dar tot defavorabil Romaniei, aproape de valoarea stabilita in anii 80!!

  3. turnatoria la rang de regina…cand justitia este muta, oarba si surda, penetrata de servicii de spionaj si paiatze, in toate tarile cotropite, aceste metehne bolsevice revin in „profesii”…profesia de turnator de rang inalt…omenirea are exact ce merita…

  4. Si n-a ajuns nimeni la puscarie in America sau Suedia de la compania cu pricina? Evident nu doar Dragnea in Romania a ajuns pentru un prejudiciu de 50 000 lei chit ca nu a fost nicio dovada ca a intervenit pentru angajarea a doua functionare. Ca sa va dati seama cum se lucreaza in marea si minunata „democratie” cu care ne-am captusit!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.