Restricții pentru medicamente

medicamente

„Prin intermediul Internetului mi-am comandat din altă țară medicamente. Mi-am asumat riscul ca atare.“ Așa începe postarea pe Facebook a unui bolnav care nu și-a putut cumpăra medicamentele de care avea nevoie pentru tratament.

Autoritățile din România au decis reguli noi cu privire la vânzarea de medicamente în mediul online. Doar farmaciile și drogheriile autorizate mai au acest drept și fiecare va afișa un semn personalizat care atestă acest lucru. Aceste modificări vin ca urmare a numărului tot mai mare de bolnavi care, în loc să meargă la doctor, își stabilesc singuri tratamentul și își pun în pericol viețile.

Cine poate vinde medicamente fără rețetă

Există un caz cu o doamnă care a urmat tratamentul nesupravegheată de nimeni și a venit la noi abia atunci când, după ce a încheiat tratamentul, a făcut o viremie (prezența unui virus în sânge – n.r.) și a observat că era mai mare decât cea de la începutul tratamentului. Probabil tratamentul era de o calitate îndoielnică“, spune prof. dr. Viorica Aramă, medic infecționist la Institutul „Matei Balș“.

De la un an la altul, tot mai mulţi români ignoră sfatul medicului de a nu cumpăra doctorii de pe Internet de la necunoscuţi. De multe ori, medicamentele comandate pe Internet sunt contrafăcute, iar fabricarea lor se face în condiţii care nu respectă normele de curăţenie sau sterilizare. Aşa se ajunge în situaţia în care viaţa oamenilor să fie pusă în pericol.

Pentru a evita astfel de situaţii, autorităţile au dat o lege care stabileşte că medicamentele pentru care nu e necesară o reţetă pot fi vândute online doar de către farmacii comunitare, drogherii sau farmacii cu circuit închis, după ce acestea au cerut de la Ministerul Sănătăţii o autorizaţie în acest sens. În plus, trebuie să respecte anumite norme.

Când va fi pusă legea în aplicare

Trebuie să aibă un farmacist dedicat care va lua legătura virtual cu pacientul, să aibă un spaţiu de depozitare special, să aibă un contract special pentru transportul medicamentelor în siguranță“⁣, spune Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Potrivit ultimelor rapoarte, în România, medicamentele contrafăcute reprezentau aproximativ 7% din piaţa farmaceutică, adică echivalentul a 100 milioane euro. „De exemplu, unui cetățean i-au rămas medicamente nefolosite și atunci le vinde pe Internet. Toată lumea vinde medicamente pe Internet. Oamenii le iau de pe net fără nicio analiză medicală, fără prescripții medicale“, explică Petru Movilă, deputat PNL, inițiatorul legii care limitează vânzarea de medicamente.

Cei care vor încerca să vândă medicamente pe site-uri neautorizate riscă amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 lei, iar dacă sunt firme, activitatea le este suspendată. Noua lege a fost deja promulgată de preşedinte, iar normele de aplicare, conform ministrului Sănătăţii, vor fi gata până la finalul anului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sonia Teodorescu 274 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Oare cat mai avem pana sa apara un „grijuliu” care, murind de grija noastra va propune ca farmaciile sa nu ne mai vanda nici un fel de medicamente fara o reteta data de un doctor (sau, daca esti un om mai putin norocos, data de un „doctor”) si, in prealabil, aprobata de te miri cine. Vad ca toata lumea – medicala, desigur – este extrem de ingrijorata ca populatia a ajuns sa se trateze singura, fara a mai apela la medici. Oare de ce s-o intampla asta, d-nelor/d-nilor doctori? De ce incep oamenii sa va ocoleasca si ajung la domniile voastre doar cand nu mai au incotro? O cauza trebuie sa existe, nu? Poate ca prestatia pe care o oferiti nu-i cea mai adecvata. Sau poate ca este prea costisitoare pentru buzunarul cuiva, care prefera sa-si cumpere medicamente de pe Internet de banii pe care trebuie sa vi-i dea d-voastra. Acum ati inceput sa actionati ca sa va readuceti turma la usile cabinetelor. Din prea mare grija pentru oitele ratacite, desigur.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.