România a pierdut deja lupta cu criza economică

Administrația românească a pierdut (cel puțin până acum) lupta cu criza economică. Ceea ce ni se prezintă ca fiind o bătălie câștigată este, de fapt, un mare eșec. Și pentru a înțelege cât de mare este eșecul actualului guvern în înfruntarea cu criza economică, nu avem decât să ne comparăm cu celelalte țări din UE.

Pentru că am avut, nu? aceeași criză și același virus. Nu a fost un coronavirus românesc și unul polonez. România a înregistrat a șasea cea mai proastă performanță europeană, la egalitate cu Italia, epicentrul pandemiei pe continent și a rămas mult în urma Poloniei, Cehiei și Slovaciei. Ba chiar a Bulgariei.

Criza indusă de epidemia COVID va schimba dramatic economia europeană. Același virus, aceeași criză va lovi mai mult sau mai puțin diferitele națiuni europene. Cele mai afectate state vor fi cele sudice, mediteraneene, care se vor vedea trântite mult mai jos decât statele nordice sau cele cnetral-europene. Dar astea sunt tendințe globale, parcursuri medii. Fiecare guvern a avut acum șansa de a performa mai bine pentru a-și poziționa națiunea cât mai sus în ierarhia europeană sau de a-și dezamăgi propriul popor. A trecut trimestrul II al anului 2020, trimestrul cel mai dificil și cel în care economia a fost cel mai afectată. Cum s-ar spune, răul cel mai mare a trecut și putem să tragem primele concluzii.

Statele Unite, cea mai mare și mai importantă piață a planetei, și-a văzut economia redusă cu un incredibil 9,5% (trimestrul II față de trimestrul I) și, la un ritm anualizat se află la – 32,9%. Este catastrofal, spun unii, este incredibil de rău, cred alții. Dar hai să privim lucrurile și din perspectivă istorică:

Sursa: https://realitateafinanciara.net/cat-de-rau-a-afectat-criza-covid-economia-globala-cat-de-rau-sta-romania/

Acum parcă nu mai pare chiar așa de înspăimântător ce s-a petrecut în inima economică a

planetei. În ceea ce privește al doilea cel mai important motor economic global, China, acolo se pare că are loc o revenire timidă după prăbușirea din primul trimestru al anului:

Sursa: https://realitateafinanciara.net/cat-de-rau-a-afectat-criza-covid-economia-globala-cat-de-rau-sta-romania/

Pe ansamblul anului 2020, economia chineză are, deocamdată, un declin de 1,6% în ritm anualizat.

Economia Uniunii Europene a scăzut cu 11,7% față de trimestrul precedent, ceva mai abrupt decât SUA (-9,5%) și ceva mai puțin decît zona Euro (-12,1%):

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10545332/2-14082020-AP-EN.pdf/7f30c3cf-b2c9-98ad-3451-17fed0230b57

Dintre statele membre ale Uniunii, cel mai rău a suferit Spania (-18,5%), Ungaria (-14,5%), apoi Portugalia (-13,9%) și Franța (-13,8%), urmate de Italia (-12,4%) și Belgia (-12,2%). România , cu -12,3% se află pe locul 6 din clasamentul groazei în UE dar stăm ceva mai bine decât ungurii (a doua cea mai mare prăbușire). față de polonezi, însă (-8,9%) stăm mult mai prost, ca și față de cehi (-8,4%).

Sursa: https://realitateafinanciara.net/cat-de-rau-a-afectat-criza-covid-economia-globala-cat-de-rau-sta-romania/

Ungaria, dintre toate țările est-europene, a cunoscut cea mai importantă cădere, cu un spectaculos -14,5% în trimestrul II 2020 față de trimestrul anterior și un, la fel de dramatic, -13,5 față de trimestrul similar al anului 2019:

Sursa: https://www.ksh.hu/docs/eng/xftp/gyor/gde/egde2006.html?utm_source=kshhu&utm_medium=banner&utm_campaign=theme-national-accounts-gdp

Valorile cele mai mari ale ratei anuale ale inflației, în luna iulie 2020, le găsim tot în estul continentului, cu cel mai ridicat nivel în Ungaria:

România, cu 2,5%, stă ceva mai bine decât Ungaria (3,9%), Polonia (3,7%) sau Cehia (3,6%), dar este departe de media Uniunii (0,9%).

În ceea ce privește șomajul, în aprilie 2020, luna când s-a atins cea mai mare intensitate a acestui indicator, țara noastră (cu 4,8%) stătea mult mai confortabil decât media UE ( 6,6%), dar, totuși, departe de performerii Cehia (2,1%), Polonia (2,9%) sau Ungaria (3,7%). De remrcat diferența enormă dintre rata șomajului din Germania (3,5%) sau Olanda (3,4%) și state precum Spania (14,8%) și Grecia (16,1%)!

Sursa: https://bbj.hu/business/investment-volume-falls-after-years-of-expansion_184077

Și acum să tragem linie și să vedem ansamblul: marile economii globale (SUA și China) nu au avut reculuri atât de mari precum așteptările inițiale, dar Uniunea Europeană rămâne, din nou, cu o lungime în spatele Americii. De data aceasta, cel mai lovit grup de state din UE sunt cele mediteraneene, datorită pierderilor uriașe din turism (care vor continua și în trimestrul III).

România are, însă, o poziționare care nu este deloc îmbucurătoare: a scăzut mai jos decât media Uniunii. Am rezistat mai bine decât ungurii, dar avem un rezultat mult mai slab decât polonezii sau cehii. Este totuși o contraperformanță pentru o țară atât de dinamică până acum, situată în estul aflat în plină expansiune, să avem o cădere comparbilă cu Italia, epicentrul pandemiei. Privit din perspectivă europeană, guvernul de la București este printre guvernele cele mai prost performante din Europa: ne aflăm, totuși, departe de statele –locomotivă din est (Polonia, Cehia, Slovacia) sau de cele nordice (Suedia, -8,6%, Finlanda , -3,2%, Danemarca, -7,4%), dar și de cele central-europene (Germania, -10,1%, Olanda, -8,5% sau Austria , -10,7%). Mediocritate ar fi cel mai ușor cuvânt pentru a caracteriza performanța guvernului Orban.

Singurele guverne care au performat mai prost decât guvernul Orban sunt cele ale Spaniei, Franței, Portugaliei, Italia și Ungaria. De ce oare? Simplu, pentru că acestea sunt puternic dependente de turism, având o pondere însemnată în PIB a acestei ramuri, iar turismul a fost practic desființat în timpul pandemiei, îndeosebi în perioada aprilie-iunie.

36% din paturile turistice din Uniunea Europeană sunt în doar două țări, Franța și Italia (https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/pdfscache/1171.pdf ). Știți cum arată piața de turism pentru ne-rezidenți din Uniunea Europeană? Păi cam așa: 23% din nopțile petrecute în afara țării de reședință s-au petrecut în Spania, 16% în Italia și 11% în Franța, 8% în Grecia, câte 7% în Germania și Austria, 6% în Croația și 4% în Portugalia.

Noi nici nu existăm în astfel de statistici. Nici polonezii, nici bulgarii, nici cehii sau slovacii. Hai să vedem și ce pondere în PIB au încasările din turism pentru unele state europene: 5,7% pentru Spania, câte 2,5% pentru Italia și Franța, 4,4% pentru Ungaria, 8,3% pentru Portugalia și doar 1,4% pentru România. Iar ca balanță a diferenței dintre încasări și cheltuieli pentru turism, Spania conduce detașat în UE, cu 46 de miliarde de euro, urmată fiind de Italia (16 miliarde de euro) și Franța (15 miliarde de euro). Grecii câștigă și ei 13 miliarde de euro din turism (diferența dintre venituri și cheltuieli), ungurii 3,6 miliarde de euro. Noi pierdem (știam asta , nu?) din turism 1,6 miliarde de euro, cam la fel de mult precum națiuni extrem de bogate precum Olanda (-2,7 miliarde de euro), Suedia (-2,6 miliarde de euro) și Finlanda (-2 miliarde de euro).

Sursa: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/pdfscache/1171.pdf

Mai pe românește, oameni buni, România a fost atât de bine condusă că a reușit să aibă cea mai mare cădere economică din UE, cu excepția națiunilor puternic afectate de închiderea sectorului turistic! Parcă nu mai avem așa multe motive de mândrie, nu? Ce înseamnă asta? Păi adâncirea sărăciei și a înapoierii, întârzierea marilor programe de investiții, creșterea, pe termen mediu, a dobânzilor la care ne vom împrumuta și, nu în ultimul rând, amânarea creșterilor de pensii și salarii pentru mai mulți ani…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8

21 de Comentarii

  1. Mediocri? Nu e mai potrivit „proști?
    1.Orban,un premier fără sânge in instalație
    2.Catu știe carte,dar e confuz in exprimare si nehotărît.
    S-au produs acte de corupție? Cred ca da. Un guvern COMPROMIS pentru că ORBAN NU ARE VIZIUNE PRIVIND DEZVOLTAREA ȚĂRII SI A PERMIS CORUPTIA! SĂ MEARGĂ UNII ACASĂ SI RESTUL LA CAZARE CU MASA ASIGURATA!

  2. Ii ghini , bre , ii ghini . Populimea feisbucilistica traieste consecintele alegerii ei .
    Stau pe margine si rad .

  3. Pana acum realizarie guwernerului sunt urmatoarele – cea mai mare cadere economica din ultimii 24 de ani, scaderea productiei agricole la jumatate fata de anii cand „nenorocitii aia de ciumati rosii au distrus tara”, nu mai putin de 1 milion de someri, 105 miliarde lei imprumutate pentru nu stim ce, miliarde de dolari dati in avans pentru rachete americane expirate, despagubiri pentru fratii Micula si alte multinationale, alocatii si pensii ciuntite desi legile prevad altceva…..#urmeazalucrurifantasticepentruromani……

  4. Ziaristule,criza este in toata lumea din cauza pandemiei.Ori dai informatia corecta,ori spui ca te-au pus cei de la ziar sa dai o informatie trunchiata .Sa dea bine partidului.Daca ai fi corect ai face si o analiza ce inseamna in perioada asta marirea pensiilor si a alocatiilor fara suport economic.Chiar sa te dezici de partidul urlator din parlament.

  5. Cum? „România a pierdut deja lupta cu criza economică”? Au debutat in forta cu sclavia in tara si subnutrirea cetatenilor! Cand e vorba de cresteri, ciuciu, nu sunt bani decat pentru ei si a lor lor!, cand e vorba de economie: formele si cetatenii sunt vinovati! Ei trebuie sa plateasca fie si cu viata pierderile, ca sanatatra au vandut-o direct din buget la privat prin diferite forme!

  6. Nene Peiule,canta la alta masa,deja falsezi …In afara de HoReCa,nicui un alt sector nu a fost afectat ..

  7. Raul abia in 2021 va incepe!
    Saracia este si va fi mai daunatoare decat pandemia.
    Cine va avea curajul sa declare public in 2021 numarul mortilor din cauza saraciei, comparativ cu cei ucisi de coronavirus?

  8. Cititi si „De ce România are o scădere economica mult mai mică decât celelalte ţări europene, spre surprinderea tuturor analiştilor? {(media 10 august 2020)
    Dupa care comparati cifrele sleite ale tovarasului Peiu cu ultimele statistici INS!

  9. Marele Carmaci si slugile liberale sunt pe drumul cel bun. La furat.

  10. Miroiule,dute si fa pipi ca te-ai ingalbenit.Daca dupa tot ce se intampla cu tara asta mai aveti puterea sa sustineti aceasta guvernare toxica in seamna ca sunteti prosti sau vanduti.Scuze,sunteti doar prosti.

  11. Sa înțeleg ca pentru toată această nenorocire sunt vinovați doar liberalii?! Sigur au vina lor, importanta, dar sa vii după PSD, îți trebuie numai ași. Și mie teamă că și dv dacă ați fi fost ministru mare lucru nu ați fi făcut. S-au mai văzut cazuri.

  12. Peiule mai odihneste-te bai taticule.
    Sau tu esti super economistul viitor prim ministru?
    Macar spuneti bai pesedistilor sa stim sa plecam care incotro.

  13. Plecati #bolovanilor, sa vedeti ce bine o sa fie peste tot in 2021!
    Credeti ca in tara lui sparanghel voda, cel mandru de prosti si a lucovidului beat,vampir de comorbiditati, o sa fie rau? Va inselati, in tara condusa de securisti, prin cei care-i pun la partide, va fi cumplit!

    uooo sorosisti platiti.

  14. în urma Poloniei, Cehiei și Slovaciei. Ba chiar a Bulgariei. Guvernul Multinațional Liberal cu Președinte la fel. Rezultatele se văd. Singurul lor scop cum să fure mai mult că DNA îi scapă.

  15. Guvernul meu condus de bețivul Mandolină umflă numărul de morți.

  16. De data asta ,sunt de acord cu „z” : acesta a scris că esti cel mai cretin comentator de la acest cotidian . Nu știu de ce ? dar mirosi a ctp ( cretin timpit și prost)

  17. Singura solutie : Basescu prim ministru, cu un guvern de generali securisti ! … Stati bre asa, de ce dati cu pietre, ce, nu stiti de gluma ?!

  18. Culmea este ca atunci cand il auzi latrand pe ministrul Citzu, parca si vezi curgand raurile de lapte si miere si cainii umbland cu covrigi in coada……[Leo]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.