România, criticată de americani

România, criticată de americani. Un raport al Departamentului de Stat al SUA nu foloseşte termeni prea blânzi când descrie situaţia în care se află România la capitolul Drepturile Omului. În document se menţionează   închisorile româneşti nu au atins nici anul trecut standardele impuse de Consiliul Europei, alocând mai puţin de 43 de metri pătraţi 4 metri pătraţi de spaţiu pentru fiecare deţinut.

Potrivit raportului, presa a relatat că gardienii aveau un comportament violent faţă de prizionieri, iar uneori deţinuţii îşi agresau colegii.

În septembrie, 128 de plângeri au fost depuse împreună cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în care personalul închisorilor ea acuzat pentru abuzuri şi încălcarea drepturilor deţinuţilor. Prizonierii pot, de asemenea, să completeze plângeri cu ajutorul procurorilor.

Raportul adaugă că un număr mare de prizioneri nu au primit suficientă atenţie medicală. În unele închisori încă nu există încălzire sau aer condiţionat, majoritatea fiind foarte aglomerate.

În aprilie, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a publicat un document pilot privind condiţiile din închisori şi centrele de detenţie. Potrivit documentului, Curtea observase peste 500 de cazuri de aglomeraţie şi condiţii nepotrivite în închisori.

Observatorii au notat că există situaţii tratate necorespunzător. Este dat exemplul unui deţinut de la Rahova care s-a sinucis după ce nu i s-a permis să participe la înmormântarea propriului frate. Explicaţia administraţiei închisorii a fost aceea că deşinutul nu a prezentat o copie a certificatului de deces.

Raportul aminteşte şi câteva îmbunătăţiri. Printre acestea se numără aprobarea unei legi prin care sentinţa prizonierilor închişi în condiţii nepotrivite este redusă. Condiţiile nepotrivite sunt cele care nu reuşesc să atingă standardele impuse de Consiliul Europei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

15 Comentarii

  1. Cine vorbeste?! SUA e tara cu cel mai mare numar de detinuti la mia de locuitori, iar abuzurile din inchisorile americane au ajuns tema filmografica notorie la Hollywood si subiecte al unor carti (nonfiction) de succes. Cat ii priveste pe noii „pretini”, cu tot cu ambasadori, ramanem la zicala romaneasca: si cu banii luati!

    • Pe mine nu ma intereseaza ce se intampla in SUA,tara noastra e Romania. Si in Romania condusa din 2012 de PSD nu s-a investit niciun ban in constructia de noi inchisori sau pentru imbunatatirea conditiilor din inchisori. Nu s-au dat doi bani pentru imbunatatirea conditiilor de detentie si cresterea sansei de a fi recuperati de societate a amaratilor inchisi pentru ca au furat o gaina de foame!

    • @18.11
      Da stimabile, sunt de acord cu cele ce spuneti,dar sa-mi faca raport Departamentul de Stat din Republica Burundi, ca tot aia e.

  2. Nu-i nimic, domnul Dragnea crede că dacă anunțâ că mută ambasada la Ierusalim să ne punem rău cu toate statele arabe și musulmane, o piața de peste un miliard de oameni, va intra în grațiile Președintellui Tramp. Cei care administrează Guantanamo sunt oripilați de cum vorbesc gardienii de la noi cu deținuții.

  3. Nu tara e de vina ca infractorii aglomereaza inchisorile. cine-i pune sa ajunga la inchisoare, despre asta nu spune nimic raportul? Exagerand putin dar nu mult, la cata hotie si coruptie exista in Romania, ar trebui ca fiecarui cetatean sa i se asigure cate un loc la standarde europene intr-o inchisoare. Dar cine sa asigure acel loc, daca toti ajung in inchisoare? Cine, v-ati intrebat asta vreodata? Din ce bani? Pe de alta partem Romania ca nivel de dezvoltare economica este cu 200 de ani in urma SUA. Deci este firesc sa existe in Romania doar inchisori la standardele nivelului actual de dezvoltare economiica, nu pot conditiile de detentie pentru infractori sa devanseze cu 200 de ani conditiile de viata din societate. Este imposibil, este o de domeniul delirului ca oamenii cinstiti sa se zbata in nevoi si sa traiasca prin canale iar criminalii sa se lafaie in inchisori de lux.

    • Drepturile omului spun ca infractorii au dreptul la conditii de detentie decente. Romania a semnat Conventia Drepturilor Omului. Nu va convine faceti referendum sa scoatem Romania din lumea civilizata, mai 80% ortodocsilor care aveti datoria sa va iubiti vrajmasul!

    • @mare gradina
      Da, mare e gradina si exista in ea si unii ca tine. De cand au infractorii mai multe drepturi decat oamenii cinstiti? Infractorii primesc conditii in procent cu venitul mediu al tarii. Tarile ci venituri mari isi pot rasfata infractorii. Logica ta sa o aplici la salarii, sa primim si noi salarii ca in vest si atunci vor avea si infractorii conditii mai bune. Mare e gradina, e adevavarat, daca traiesc in ea si unii cu asemenea minti anapoda ca tine.

    • Stane , las-o mai moale … , sau , te-a lovit locomotiva !? Prinzi muște …

    • @Un american la București

      Cand nu ai argumente, treci pe invective. Tipic

  4. „Corupţia rămâne un fenomen răspândit în România, iar mita este în continuare o practică obişnuită în sectorul public”, se arată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în România în anul 2017.
    Documentul precizează că politicieni deţin media şi influenţează politica editorială.
    În privinţa libertăţii de exprimare, este menţionată „lista neagră” făcută de Carmen Dan în februarie anul trecut, când a acuzat mai mulţi ziarişti că sprijină protestele antiguvernamentale. Şi atitudinea Gabrielei Firea de interzicere a accesului ONG-urilor la şedinţele CGMB este amintită.

    Legea prevede sancţiuni penale împotriva oficialilor pentru corupţie, însă, în ciuda numeroaselor procese penale, practicile de corupţie au rămas larg răspândite. Au existat numeroase cazuri de corupţie la nivel guvernamental în cursul anului. Corupţia a rămas o problemă, conform indicatorilor Băncii Mondiale. Mita a rămas o practică obişnuită în sectorul public. Legile nu au fost întotdeauna implementate în mod eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, s-au angajat uneori în practici corupte cu impunitate. Imunitatea de la urmărirea penală deţinută de actualii şi fostii membri ai cabinetului care au fost şi membri ai Parlamentului a blocat uneori investigaţiile”, se arată în Raport.

    În privinţa corupţiei, Raportul aminteşte că DNA a continuat în ritm constant să investigheze numeroase cazuri de corupţie care implică politicieni, persoane din sistemul judiciar şi din administraţie. Este menţionat cazul deputatului PSD Ion Munteanu, suspectat de DNA de trafic de influenţă şi spălarea banilor pentru că a primit peste 400.000 Euro în schimbul facilitării tranzacţiilor între un om de afaceri şi o întreprindere de stat.”

  5. „La Capitolul Libertatea de exprimare se precizează că, în 11 Decembrie, în timpul protestelor antiguvernamentale împotriva corupţiei, Poliţia a anunţat că au început Investigaţii PENALE împotriva mai multor persoane care au postat pe Facebook apeluri la protest, susţinând că au incitat la încălcarea ordinii publice datorită limbajului folosit în postări. Raportul menţionează că astfel de infracţiuni sunt pedepsite cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală.

    Totodată, Departamentul de Stat nominalizează posturile Antena 3 şi România TV, despre care scrie că sunt controlate de oameni de afaceri care sunt susţinători fervenţi ai puterii guvernamentale, posturi care au relatat inexact despre protestele antiguvernamentale din Ianuarie.

    De altfel, în Document se menţionează că politicieni sau persoane cu strânse legături cu politicienii deţin sau controlează indirect numeroase instituţii medii la nivel naţional şi local, ştirile şi orientarea acestora reflectând frecvent opiniile propietarilor.

    În ceea ce priveşte închisorile, raportul menţionează că în continuare supraaglomerarea şi condiţiile care nu întrunesc standardele internaţionale, în timp ce abuzurile asupra deţinuţilor continuă să fie o problemă.”
    Multumim, SUA!

    • De UM Digi24 nu zice nimic. Aici fac o greseala mare. Cele 2 posturi atacate suntnprivate. Au dreptul la orice opinie. Nu prea au auzit de lubertatea presei, de libertatea de exprimare. Astea exista doar cand le canta in struna.

  6. Nu este bine ca avem si noi un curator!? In fond Romania abia urmeaza sa implineasca varsta adolescentei pe scena politica -100 de ani…Pe cand SUA au peste 200 de ani de democratie si respectarea drepturilor si libertatilor individuale…Sa ne bucuram…

  7. Domn’le , după cum suna raportu’ , ar trebui , in afara de 217, in caz de anti-semitism, sa instituim pedeapsa cu moartea …..ca in glorioasa URSS !!

  8. In ceea ce [nu mai] este tara democratiei…
    The United States incarcerates more people than the Russian Federation, South Africa, Mexico, Iran, India, Australia, Brazil, and Canada combined.”[6]
    With 5% of the world’s population, the United States has 25% of the world’s prisoners.
    The American prison population in 2004 was eight times larger than it was in 1954..
    … “Over the course of a year, 13.5 million people spend time in jail or prison, and 95% of them eventually return to our communities.”[9] Reducing the number behind bars does not directly decrease the correctional population. Over two-thirds of the correctional population is outside prison, on probation, on parole or awaiting trial.
    http://www.corrections.com/news/article/26861-how-bad-is-the-crisis-in-america-s-prisons-
    —-
    ‘Prison Nation’: The mass incarceration crisis in America
    http://www.nydailynews.com/life-style/prison-nation-mass-incarceration-america-gallery-1.3857200?pmSlide=1.3857180
    „Why are so many people in prison? In an atmosphere of fear, economic difficulties, and persistent racial divisions, prisons have become a popular „solution” to social ills.”
    http://www.adpsr.org/home/the_prison_crisis
    „… our criminal justice system is not doing a good job. It has failed on every count: public safety, fairness and cost-effectiveness.”
    https://www.aclu.org/prison-crisis

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.