România între justiția divină și cotețul de câini

Mare agitaţie, mare! Mult zgomot şi multe ameninţări! Justiţia a pus lacătul pe uşi şi refuză să se mai lase înfăptuită de către cei care, chipurile, au slujit-o cu onoare şi devotament.

Halal onoare, halal devotament! Pot spune doar că aştept cu interes absenţa aceasta a justiţiei din peisajul contemporan, poate în felul acesta vom vedea şi noi o altă latură a umanităţii, în sensul că dacă ne vom mai certa cu vecinul pe o bucată de pământ vom găsi suficientă înţelepciune pentru o soluţie de compromis şi nu-mi voi mai irosi banii, timpul şi sănătatea prin săli de judecată insalubre, pe holuri înguste prost luminate şi pline de igrasie, căci aşa arată 90% dintre instanţele României şi după 30 de ani încă mai dăm vina pe slaba finanţare, că vom plăti amenda încasată pentru excesul de viteză şi vom deveni în felul acesta mai civilizaţi şi că ne vom descurca într-un fel sau altul fără această dreptate pe care ne-o împart instanţele judecătoreşti după zeci de ani, şi atunci strâmbă şi umilită.

Şi dacă ar fi doar slaba finanţare poate nu ar fi totul atât de tragic cum este justiţia la momentul actual! Problema este că avem de-a face cu o slabă pregătire profesională, dar mai ales cu un servilism de cea mai joasă speţă. Şi nu o spun eu, observatorul ce se vrea obiectiv, ci există voci chiar din interiorul sistemului care condamnă obedienţa cu care magistraţii, în dorinţa de a obţine cât mai multe privilegii şi de a se bucura de anumită intagibilitate, renunţă la principii şi la obligaţia de a aplica legea într-un mod imparţial.

Şi până la urmă, ne place sau nu să recunoaştem, magistraţii au obţinut ceea ce şi-au dorit: un statut special, privilegii şi ceea ce este cel mai important pentru ei şi cel mai dureros pentru cetăteanul român: LIPSA RĂSPUNDERII!

Să nu uităm vara fierbinte a anului 2019 când Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să se întrunească pentru a nu valida concursul pentru numirea Adinei Florea procuror-şef al SIIJ, să nu uităm răzmeriţa din anul anterior împotriva Legilor justitiţiei care i-ar fi pus în situaţia de a răspunde patrimonial pentru erorile comise. Rezultatul acestor demersuri este arhicunoscut: Legile justiţiei au rămas un vis frumos pentru un cetăţean de rând, Adina Florea a plecat de unde a venit, iar desfiinţarea SIIJ este un deziderat pentru orice magistrat care nu are chef să dea socoteală nimănui pentru activitatea defectuoasă invocând presiunea psihologică.

Este interesant cum aceiaşi magistraţi nu au invocat presiunea psihologică când lucrau în baza protocoalelor cu serviciile secrete şi când „plicul galben” era singura probă pe care îşi motivau o soluţie. La fel de interesant este cum în 2009 când au fost tăiate salariile cu 25%, când au fost eliminate alte drepturi băneşti, aceiaşi magistraţi au tăcut mâlc şi au înghiţit găluşca aruncată de Băsescu, „marele tătuc” care le-a impus-o pe Kovesi ca pe un model profesional şi pe Coldea ca pe un model uman.

Poate ne răspund şi nouă cum în 2009 nu le-a fost afectată imparţialitatea şi cum au putut face faţă constrângerilor materiale impuse. Sau poate cu o marionetă în fruntea DNA lucrurile au mers ca unse şi doar cei care nu se aliniau „standardelor” „beneficiau” de un mic dosar. În rest, Dumnezeu cu mila! Niciun magistrat nu răspunde pentru nimic! Nici pentru neştiinţa de carte, nici pentru corupţie, nici pentru durerea din cot!

În interviul acordat agenţiei Mediafax, judecătoarea Dana Gîrbovan spunea: Problema cu rapoartele instituțiilor europene – GRECO, MCV, Comisia Europeană – nu este doar cu privire la falsele şi nefondatele argumente aduse contra SIIJ, ci şi cu modul vădit partizan, neprofesionist şi subiectiv în care relatează situaţii de fapt din justiţia din România şi apoi le evaluează pentru a trage concluzii. O analiză comparată a poziţiilor acestor instituţii relevă erori fundamentale comune, ce se regăsesc în toate aceste rapoarte. Cel puțin o parte dintr acestea au ca sursă informaţiile eronate transmise de autorităţile române. Având în vedere acest fapt, în iulie 2019, am solicitat Ministerului Justiţiei să ne comunice în copie toate rapoartele, informările, observaţiile trimise experţilor europeni, pentru a putea verifica acurateţea acestora. Nu am primit niciun răspuns, existând o opacitate deplină a autorităţilor pe acest subiect.
În al doilea rând, Comisia Europeană susţine în raportul MCV că ‘experţii europeni’ s-au întâlnit cu reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, subliniindu-se ca raportul MCV pe 2019 este rezultatul unei consultări largi.
În realitate, această consultare ‘extinsă’ nu a vizat şi asociaţiile profesionale şi ONG-urile care au avut o abordare mai nuanţată cu privire la modificările la legile justiţiei, ‘experţii europeni’ consultând exclusiv asociaţiile profesionale sau ONG-urile care au criticat dur aceste modificări.”

Iată cum ajung la concluzia că dacă ar fi să aleg la un moment dat în viaţa asta, aş vrea sa fiu pentru eternitate de partea celor care suferă nedreptăţile, nu printre cei care le comit, căci ar trebui să le amintească cineva şi magistraţilor că, aşa cum spunea Hendrik Willem van Loon, „respectarea drepturilor altuia constituie principala deosebire între un coţet de câini şi o societate civilizată”.

Pentru magistratul român România nu mai este nici măcar un coteţ de câini, ci doar o bucată de pământ care îi asigură bunăstarea iar cetăţeanul de rând mai poate găsi o scăpare doar la JUSTIŢIA DIVINĂ CĂCI CEA PĂMÂNTEASCĂ A FOST ÎNGROPATĂ ÎN COTEŢUL DE CÂINI!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10

5 Comentarii

  1. O realitate a justiției din România, toți vor doar salarii si pensii speciale.

  2. Cum ?, simplu, Curtea Constitutionala a Romaniei este doar o „sluga a puterii” judecatoresti sau laice si atat. Cum explica CCR si magistrati ca, peste 95 % dintre pensionarii romani au pensii de la 1000 la circa 4 sau 5000 pe luna in timp ce ei magistratii si inca cativa – circa 3 % – au pensii cu mult peste „10 000 …. 20 000 lei pe LUNA ” ?, enorme in comparatie cu pensiile romanilor care a muncit nu au „taiat frunze la caini” …. nimic !. Cum explica CCR prevedrile Constitutiei Romaniei care la art. 16, al. (1) spune ca „citez: Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatii, fara privilegii si fara discriminari” ???, simplu, pentru CCR acest articolul 16 din Cosntitutia Romaniei nu exista, in aceasta problema CC (mai bine seamana cu CC a PCR) a Romaniei se conduce dupa Constitutia Republicii Botswana, tara din sudul Africii. Cum explica CC a Romaniei „decenta o pensii de la 1000 la circa 4 sau 5000 de lei valabila pentru imensa majoritate a pensionarilor romani in timp ce considera o pensie „obligatorie pentru magistrati de 15 – 20 000 lei !” … nimic, privilegii, privilegii pe spatele unui popor care traieste in saracie, pe spatele a zeci de mi de copii romani care nu stiu ce inseamna „masa de seara, caldura, o prajitura, pomul de craciun, tortul de ziua lor ……….

  3. Foarte just, domnule Demeter, dar toate astea s-au spus de o mie de ori, cum si cine va indrepta situatia actuala?

  4. Pentru magistratul român România nu mai este nici măcar un coteţ de câini, ci doar o bucată de pământ care îi asigură bunăstarea iar cetăţeanul de rând mai poate găsi o scăpare doar la JUSTIŢIA DIVINĂ CĂCI CEA PĂMÂNTEASCĂ A FOST ÎNGROPATĂ ÎN COTEŢUL DE CÂINI! Atâta îl intereseasă pe magistratul român, dacă se poate numi așa.

  5. Am citit interviul luat unei doamne judecatoare convinsa de faptul ca tot ce face este special !!.
    Doamna judecatoare recunoaste printre altele ca justitia prin modul in care-i organizata este la PIXUL politrucului ,nici vorba de independenta ,imixtiunile in actul de justitie via servicii ,protocoale subterane face ca actul de justitie sa fie un gen de rafuiala !pentru cei care nu joaca dupa cum li se canta.Ca sunt sute de dosare nerezolvate asta pentru ca se aplica metoda mafiota „lungeste procesul pana la prescrierea faptei ” si asta o faceti voi magistratii care aveti ceva interese oculte.Unde-i stresul ? cand amanati sinedie procesele ,cand intrati cate 3-5 sa judecati orce sarlatanie ,excrocherie ,trafic de influienta a unei jigodii de politruc prins cu mata in sac !. Ce-i greu in ceea ce faceti ?,comparati munca unui profesor de matematica ,ala nu judeca ceea ce preda sau ceea ce asculta ?,unde mai pui ca pune notele pe loc !,nu -i mesteca avocatul sau procurorul meniul-dosarul ,profesorul ,chirurgul ,ginecologul in sala de nasteri face ceea ce trebuie contra cronometru ,au ei sporurile sau pensiile voastre ale magistratilor ??.
    Auzi grefieri -vor sporuri de toxicitate !!!,cine si cu ce a monitorizat toxicitate pe care o cereti ?,care-i valoareaDL50 al acestei noxe ??. Voi grefierii credeti ca toti romanii sunt prosti ?,voi va puteti plinge de hemoroizi de cat stati pe scaun !,dar nu de toxicitate.Poate va pute transpiratia celor din sala !,daca n-ati transpirat niciodata muncind ,va pute transpiratia celor care fac painea ,or scaunul pe care stati cu anii.
    Sa va iasa din cap ca faceti ceva special ,faceti ceea ce ati ales ,asa cum mecanicul e mecanic,cum taranul e taran si inginerul este inginer.In agricultura in industrie se lucreaza pe norme de calitate ,cantitate dupa comenzi,doar voi lucrati dupa ureche,dupa cum vi se canta sau dupa protocoale.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.