Românii care lucrează în construcţii în Europa, acasă

Muncitorii români de pe şantierele din Europa se întorc acasă. Majorarea salariilor din construcţii îi determină să părăsească ţările în care au stat departe de familii, scrie observator.tv.

„Deja, firmele angajează tot mai mulţi conaţionali veniţi din ţări precum Germania, Spania sau Marea Britanie. O echipă Observator a obţinut mărturiile multora dintre ei, după ani de zile petrecuţi departe de casă“, se mai precizează în material.

„Pentru sute de mii de muncitori români plecaţi în străinătate, ţara noastră a devenit doar o destinaţie de vacanţă. În fiecare an, oamenii se întorc în România pentru a petrece câteva zile cu familia. Daniel Iosub este unul dintre ei.

Daniel a primit un ofertă de lucru de la o firmă de construcţii de lângă Bucureşti. În Germania, avea un salariu de două mii de euro lunar. Acum, câştigă peste trei mii de lei şi un bonus cu o valoare inestimabilă: timp petrecut cu familia.

Iar Daniel nu este singurul care a rămas în ţară. Vara aceasta, mulţi români s-au întors definitiv acasă. Odată cu majorarea salariului minim la trei mii de lei brut de la începutul anului, Vestul Europei nu mai reprezintă o ofertă atrăgătoare pentru un câştig mai mare. Acolo, o mare parte din salariu cheltuiau doar pe chirie.

Dar criza forţei de muncă încă trebuie rezolvată. În România, în jur de 300 de mii de muncitori lucrează în construcţii. Ar mai fi nevoie de încă 100 de mii.

Pe lângă majorarea salariului minim, angajaţii sunt scutiţi şi de  impozitul pe venit şi de contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Specialiştii din domeniu spun că acest lucru a dus la scăderea fenomenului de muncă la gri care, în 2018, ajunsese la 60% din piaţă“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Cunosc un spaniol care lucra in Elvetia si care mai avea foarte putin pina devenea cetatean elvetian.Se intimpla inainte de initierea crizei, prin 2003, cind Spania incepuse „sa mearga” cu muuult mai bine decum mergea cind plecase el in Elvetia.Dupa o discutie cu patronul a-II-a zi a adus toate actele in legatura cu rezidenta, pe care le avea si i le-a rupt patronului in fata.Si-a facut bagajele si s-a intors in Spania.In 2007 cind criza incepuse era nespus de suparat de greseala pe care o facuse.Lucra ca maturator 3 luni pe an si asta datorita unei relatii.Deci usurel cu entuziasmul.Din 3000ron brut ramin 2500.Speculantii opereaza mai mult cu bonus-ul decit cu cei 2500 mizerabili care sunt 500 de euro intr-o economie care nu-si cunoaste viata de mîine.Asta e un articol hei-rupist din vremea patriotismului Bumbesti-Livezeni.Putin a lipsit ca articolul sa se incheie cu „hai la vot,hai la vot!”

  2. @petre- articolul este pe linia „guvernul veorica este cel mai tare, daca n-ar pune johannis strambe ar fi si mai tare, etc…”

  3. Sper ca nu este adevarat ce spuneti !!!
    Abea am scapat de diasporistii astia, speram sa pleca inca pe atatia afara si acum voi imi spuneti ca astia au de gand sa se intoarca ???
    Nuuuuuuuuu !!!!!!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.