Românii se înghesuie la joburile din străinătate

În prima jumătate a acestui an, au fost depuse aproape 370.000 de CV-uri pentru slujbe în afara ţării iar peste 71.000 de persoane s-au şi angajat

În primele şase luni din acest an, angajatorii străini au pus la bătaie pentru români aproape 98.000 de slujbe, în 57 de ţări. Potrivit tjobs.ro, un portal de recrutări, s-au înregistrat peste 1,7 milioane de căutări şi viziualizări ale acestor oferte. Mai mult de jumătate dintre români şi-au căutatlocuri de muncă fără a avea un criteriu de sortare a slujbelor.

Cu alte cuvinte, mergeau pe strategia „orice loc de muncă, oriunde în străinătate”. Cele mai multe joburi oferite românilor sunt sezoniere. Străinii vor să muncim în turism, agricultură şi spitale. Nu sunt interesaţi de ,,creierele din România”. Angajatorii străini au căutat mai multe dansatoare de la noi decât programatori. Cei mai căutaţi muncitori români în prima jumătate a anului au fost ospătarii, barmanii, bucătarii, medicii şi asistentele medicale, muncitorii agricoli dar şi meseriaşii ori bonele.

Dacă ar fi să creionăm un portret robot al românului care şi-a căutat cel mai mult un loc de muncă în străinătate, acesta ar arăta astfel: este din Muntenia, bărbat, cu studii medii, necăsătorit.

Românii vor la muncă afară

98.000 de slujbe disponibile

369.000 de CV-uri trimise

1,7 milioane de căutări de slujbe

Top oferte de muncă pentru români

turism 26.000 slujbe

personal medical 16.500 slujbe

agricultură 8.135 slujbe

Cine vrea la muncă în străinătate

bărbat

necăsătorit

studii medii

originar din Muntenia

sursa: Tjobs.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.