Să nu sacrificăm democraţia!

De la un punct încolo, s-a impus această reacţie: să nu sacrificăm democraţia ca să învingem pandemia! Pare că acest punct de întoarcere la normalitatea gândirii nepanicate s-a cristalizat sub şocul voinţei nedemocratice la care au ajuns în SUA adversarii lui Donald Trump, în chip paradoxal netemători să formeze mari aglomerări urbane de protestatari.

Noi de ce se ne temem dacă ei nu se tem? Ei nu se tem pentru că au un proiect politic şi ideologic. Noi de ce să nu avem unul? Iată-l: să nu sacrificăm democraţia ca să învingem pandemia, aşa cum anarhiştii progresişti din SUA par dispuşi să o sacrifice ca să-l scoată pe Trump din istorie.

Cristalizarea nu s-a petrecut prin hocus-pocus. În unele comunităţi, cum este cea românească, nici nu s-a produs încă. Aici, la noi, prea puţini înţeleg că dictatura este un lucru mai rău decât pandemia. Gripa spaniolă a ucis 50 de milioane de pământeni. Comunismul a ucis 100 de milioane. Da, gripa spaniolă a avut nevoie de un an, în vreme ce comunismul a avut nevoie de decenii. Da, dar un rău format din paşi mulţi începe cu primul său pas. Să nu sacrificăm democraţia sub gândul că primul pas nu ar fi ceva important. Reacţia aceasta este încă în curs de cristalizare. Contribuie la ea chiar şi aberaţiile cuprinse în unele ipoteze conspiraţionale, care imaginează o lume viitoare fără libertăţi.

În chip paradoxal, anarhismul din SUA a contribuit la ieşirea conştiinţei democratice de sub anestezia toxică a panicii. Protestele din Germania nu cer nimic nedemocratic. Dimpotrivă. Chiar dacă sunt etichetate a fi extremiste, acele proteste reabilitează nevoia noastră de libertate nepusă sub teasc dictatorial. Partidele mainstream erau pe punctul de a accepta acest teasc.

Curând, la noi, PNL va fi judecat electoral pentru acceptarea primilor paşi ai unei noi forme de dictatură. Liderii liberali nu conştientizează pericolul: cel mai mare absenteism din istoria noastră postcomunistă. Nu pesedismul are a fi câştigător, ci democraţia are a-şi semnaliza imperativele prin acest absenteism record. În 2016, absenteismul a propulsat PSD peste scorul său natural. Acum, absenteismul va ridica probleme de reprezentativitate. Mai este democraţie acolo unde nu vin la vot 75 la sută dintre alegători?

După anterioarele guvernări de dreapta, absenteismul simpatizanţilor dreptei a urcat scroafa stângii în copac. Acum, la parlamentare, scroafa e muribundă, iar copacul e transformat în coteţ. Funeraliile democraţiei noastre pot avea loc acolo. Nu va fi mare înghesuială.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Domnule Buduca vă simțiți bine când trăzniți comparația: “ Gripa spaniolă a ucis 50 de milioane de pământeni. Comunismul a ucis 100 de milioane” Ce legătură are o pandemie cu un experiment social? Experiment al cărei doctrină era la pornire franco-germană și a fost implementat cu finanțarea revoluției lui Lenin de câtre Germania. Ziceți Comunismul a ucis 100 de milioane de pământen, cifră ca ordin de mărime comparabilă cu cei 60 000 de morți facuți de Ceausescu pânâ în 22 decembrie, dar nu ne spuneți comparativ câți pământeni nevonovați a ucis capitalismul în aceeași perioadă de decenii? Sau în colonii era numai bunăstare capitalistă? Iar neîncrederea în existența democrația și absenteismul actual la vot al românilor își are originea devastatoare în Referendumul anti Băsescu prin Diktatul impus de USA + UE de desconsiderare a prezenței la vot a peste 8 milioane de cetăteni și anularea voinței acestora. A fost un Șoc pentru națiune fin care nu și-a revenit. Ce a urmat, este cu vedem că am ajuns ca statut de țară și ca națiune, o națiune care realege Președinte , zic cei ce diriguie votarea SRI + STS, cu o largă majoritate o persoană care 5 ani a dovedit dispreț și indiferență dață de interesele neamului românesc și o dorință tot mai primitivă de putere absolută. Pustiu e restul.

  2. 100 de milioane de evrei au fost ucisi in kibutzurile din Israel? Ca, NUMAI ACOLO A FOST, SI ESTE SI ACUM, COMUNISM. Sau, autorul e joskomunist strigatoriu de LOZINCI?!

  3. Democrația ?? O utopie, chiar și in Europa,. O privire de ansamblu asupra lumii, din care ciumatu român ortodox nu se poate sustrage,..Deci politicile de stânga-liberale mai peste tot in lume au dat faliment. In europa se forțează o orientare ”verde”, deci partide declarate verzi, ”de mediu”, vor să preia sub altă pălărie politicile de stânga-liberale, mai ales fiind ghidate de ONG-urile lui Șoroș. Dar,.. devreme ce politica lor a dus la pierzanie unor țări ca belgia, Olanda, Suedia, franța, unde deja declarat cei ”palizi” trebuiesc excluși de la orice funcție politică, publică, se editează lucrări care condamnă despre mizerabilii scriitori albi, care au scris lucrări cică sclavagiste și exclud violent alte rase,. Deci se ajunge la a condamna de fapt cultura europeană, . O universitate cândva renumită, Sorbone,.. a ajuns să formeze jurnaliști care sunt categorici in această tendință,, evident fiind ucenicii și finanțați de un Șoroș,.Deci ce crezi că va face un partid de stânga sau liberal român, practitic fețele aceleiași monezi, de obicei foarte dependent de curentele europene sau atlantice, mereu slugi umili și cu capu plecat ?

  4. O înşiruire de comparaţii forţate, exemplificate prin drobul de sare, proverbial la români.
    Enunţuri eronate duc inevitabil la concluzii iraţionale. A compara o boală fără leac cu derapaje de brutalitate sau bestialitate umană, dintr-o epocă istorică sau alta, e total aiurea.
    Oamenii au constatat, încă din antichitate, că răspândirea unei boli incurabile, înalt contagioase, fără antidot, se poate face doar prin împiedicarea transmiterii. Adică prin carantină impusă. Punct.
    Un şcolar mediu educat s-ar uita măcar într-o enciclopedia la originea termenului de „carantină”. Şi ar înţelege, relativ uşor, că instituirea carantinei nu era manifestarea dictatorială, absolutistă a dogelui veneţian, ci singura cale de a împiedica răspândirea ciumei bubonice, care oricum a îngropat cam o treime din populaţia Europei. Soluţii valabile şi azi, cu diferenţa că acum sunt doar 14 şi nu 40 de zile!
    O idee simplă nu intră în capul unora: că propria libertate încetează acolo unde o încalcă pe cea a aproapelui. Că rolul statului este de a apăra viaţa şi sănătatea tuturor, chiar prin constrângere, mai ales atunci când inconştienţi cu mintea din beton şi neuroni încătărămaţi în obtuzitate, care afirmă dogit că viruşii sunt doar în computere sau telefoane şi nicidecum în oameni…
    Toate astea n-au nicio legătură nici cu democraţia, nici cu opţiunile particulare, nici cu absenteismul la vot. Nici cu modele sociale şi nici cu procedurile de legitimarea puterii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.