Sarea pierde teren în fața celei din import! Nu e suficient de albă

România dispune de unele dintre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa, însă peste jumătate din sarea alimentară pe care o consumăm provine din import. Resursele de sare sunt estimate la peste patru miliarde de tone. La un preț mediu de 48 de euro pe tonă, totul ar valora aproape 200 miliarde de dolari. În țară, producția de sare este o afacere controlată de stat. Șapte saline exploatează zăcăminte cu o rezervă de miliarde de tone, suficientă pentru a asigura consumul intern de sare pentru sute de ani. Cu toate acestea, pe mesele românilor există sare venită din străinătate. Anul trecut, România a importat peste 100.000 de tone de sare alimentară, conform statisticilor oficiale. Rafturile magazinelor sunt pline cu sortimente de sare din Grecia, Turcia, Ucraina și chiar din regiuni îndepărtate, precum Pakistan. Produsele românești au o cotă de piață de 50%. Cea mai mare parte a sării autohtone este valorificată în industria chimică, în zootehnia și pentru dezghețarea șoselelor pe timp de iarnă, și doar 6% pentru consum alimentar.

Conform unui document semnat de Daniela Nicolescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, în cazul sării alimentare este dificil de concurat cu sarea de mare (proveniență Turcia, Egipt etc.), având în vedere că pentru producerea acesteia cheltuielile sunt minime. În plus, se mai spune în document, o mare cantitate de sare din cea importată în România pentru consumul uman provine din țări precum Belarus și Ucraina, care au o politică de subvenționare a consumurilor energetice (gaze naturale, combustibili, energie electrică) și a costurilor de transport aferente producerii și comercializării sării.

În principal, susține secretarul de stat, preferințele consumatorilor se îndreaptă către sarea de mare și cea recristalizată, având în vedere gradul de alb al produsului; sarea gemmă conține o serie de minerale (calciu, magneziu, fier), benefice pentru consumator, care care dau o culoare mai închisă față de sarea recristalizată sau sarea de mare.

Pe piață există o multitudine de sortimente de sare și produse de sare care în mare majoritate sunt produse de nișă (sare roz de Himalaya, sare albastră de Persia etc.).

Având în vedere concurența acerbă cu care se confruntă Societatea Națională a Sării, unicul producător autorizat de sare pe plan național, aceasta are în curs de implementare o strategie complexă de rebranding care va repoziționa în piață produsele Salrom, spune Daniela Nicolescu. În programul de investiții al societății pe anul 2022 s-au prevăzut cheltuieli de investiții în cuantum de aproximativ 90 milioane de lei. Aceste cheltuieli sunt pentru investiții pentru menținerea capacității de producție; investiții pentru retehnologizarea și eficientizarea producției; investiții pentru protecția mediului și a zăcămintelor șamd. De asemenea, printre obiectivele de investiții prevăzute pentru anul în curs și următorii doi ani, destinate producției de sare, se regăsesc: implementarea unui nou flux de măcinare modern în subteranul Sucursalei Salina Ocna Dej; modernizarea fluxurilor de preparare/măcinare; implementarea de noi fluxuri automate de ambalare, paletizare și înfoliere; modernizarea instalației de recristalizare a sării cu tehnologie modernă la Sucursala Cacica.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

17 Comentarii

  1. Eu cumpăr sare românească grunjoasă la sac de 5kg. Fiind fără iod și alte rahaturi e bună la murături, saramuri.
    În multe părți ale țării sarea e la suprafață, poți lua bulgări de pe marginea drumului. În ate părți sînt izvoare sărate numai bune de saramură.
    Gatorade și alte băuturi cu electroliți sînt de fapt apă sărată, ioni de Cl și de Na. Sarea este singurul mineral fără de care animale și om nu pot trăi. Sarea îți dă putere.
    „Cum mă iubeşti tu, fata mea? – Ca sarea în bucate, tată!”
    Salar – soldații romani erau plătiți în sare.
    „Minciuni și fraze-i totul ce statele susține” (Eminescu, 1874)

  2. Sarea romaneasca din zacamant e foarte buna pentru drumuri,animale ,ind chimica si muraturi!
    Sarea pentru consumul uman,sarea iodata, are un nutrient adaugat, iodul,de care au nevoie toti oamenii, poate fi usor sa presupunem ca este mai sanatoasa si provine strict din apa marii
    Simplu,care-i treaba la culoare?

  3. Alta cacatura Liberala cu sarea, asta romanesca nu-i buna, aia din import da, ba chiar nu va e rusine ?

  4. Da, mancati iod pe pita si va atarna gusele ca la curcani. Auzi ca nutrient de care are nevoie toata turma haha.. Tiroida este organul responsabil cu protectia radiatiilor si perceptia temporala printre altele.

  5. Nici posmagii nu sunt suficient de moi.
    Dar îl mai avem în România (din când în când, e adevărat) pe domnu’ Rareș, cel cu batistuța roz, fiul celui mai mare eficientizator de saline. Ocna Mureș e dovada de netăgăduit a valorii sale europene.

  6. Excelent de bine! Deci și anul ăsta s-a făcut sarea.
    O să mănânce românul la sare Voicule… că are un zăcământ așa de înalt, de sare Himalaya.

  7. Trebuie să fii TÎMPIT, la Bukale în ministere, să accepți importul de sare din Ukraina (povestea asta nu-i de-acum, ci-i de cel puțin 7 ani!) în condițiile în care îți face concurență pe plan intern, și NU AI ACORD COMERCIAL BILATERAL, că nu e membră a U.E.! Pe ce bază se permite importul sării din Ukraina, ce, la fel e extrasă din subsol? Dacă Ukraina ar trimite sare de mare, fie! …poți s-o imporți, ca de la turkaleși sau arabotei, pe bază de grad de alb. Da’ să imporți sare DE CALITATE INFERIOARĂ din Ukraina, asta-i o dovadă de tîmpenie crasă. Eu am cumpărat o dată sare ukraineană și pînă la urmă am folosit-o pentru băi la picioare….[Rumburak]

  8. Vestea proastă e că, din cauza războiului care este, va fi și o criză de sare pe tot mapamondul.
    Sunt vapoare încărcate ochi cu sare ucraineană care a început să se strice, ba chiar să încolțească în cală, din cauza criminalului de Putin.
    Din această cauză, toți nesărații lumii nu vor pace (apud A.Păunescu).
    Că n-au, bieții de ei, suficientă sare de pus pe răni mai noi sau mai vechi.

  9. Sarea romaneasca neiodata este cea mai buna sare din lume. Cei care au obligat procesatorii sa bage iod stiu ca a crescut de trei ori numarul celor cu cancer de tiroida?
    Iodul se da DOAR in zonele deficitare ale tarii.
    In rest, nu este nevoie si nici indicat.
    Si domnule margelatu, mananca dumneata sare alba, ca noi preferam asemenea painii negre, sare inchisa la culoare.
    O intrebare, de ce nu este buna la muraturi sarea iodata??

  10. @astrobalamuc – absolut corect ce zici ! Caut cu limba scoasă sare mare din RO fără iod în ea și nu găsesc ! Utima dată am cumpărat bulgari de la animale ca să fiu sigur că mănînc o sare naturala (bio să zicem)…toată sarea este iodată si cea din Ucraina. Sarea marină poate că e ea albă, dar marea de azi nu e marea din epocile geologice trecute, toate mizeriile ajung azi in ea ? Singura sare pe care nu am testat-o încă este cea roz din Himalaya care-i scumpa, dar poate că e „bio”. Deci, ca de obicei, prostia e la noi în ogradă și nu știm nici să vindem marfa buna.

  11. nu prea stau bine cu memoria asa ca am cautat hexacianura…ghici ce-am gasit:https://ro.wikipedia.org/wiki/Ferocianur%C4%83_de_potasiu in concluzie ”numai bine”…prefer sarea nerafinata…insa am o problema cu exploatarea sarii, ea este o binefacere cat sta in sol, cand este extrasa poate genera prabusiri cu aparitia de lacuri precum Ursu si scade campul Spatiului in care se afla. Doua zacaminte trebuie sa ”doarma linistite” de aur si de sare, este o altfel de bogatie pe care nimeni n-ar trebui sa o deranjeze.

  12. …si cand te gandesti ca pana si sarea, de milioane de ani existand, are termen de garantie…2 ani…daca sarea se strica, totul se strica…

  13. @Miner: scuze, dar sarea aia care o lingi d-ta (sarea gema)o mai ling boii si vacile,la oameni provoaca voma,deranjamente stomacale si boli de rinichi grave! La animale nu, deci linge linistit!

  14. Trebuie falimentat și Salrom!
    Și vândut pe nimic!
    Nu de alta,dar firma e gaj pentru împrumuturile țării.

  15. Iar informatorul Isărescu (mare maestru în loja) tine euro pe perfuzii (cursul normal e minim 7 lei).
    PS.sunt curios unde vrei sa te muți?planeta e prea mica pentru a te ascunde! stiicumzic maestre?

  16. Fraieri cu F mare!
    Sare albă? Cat mai albă?
    Are un gust sărat aspru,neplăcut.
    Consumati sarea de la ocnele din Romania, fără iod cu un gust sărat plăcut !

  17. sare roz de Himalaya
    -produsa in „rusia”
    contine iod adaugat,
    aici e shpilu.
    (numai la mega-image)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.