(FOTO) Sclavie la o fermă din Maramureş

Membrii unei familii din Maramureș sunt acuzați că răpeau bărbați cu handicap psihic ori fără adăpost pe care îi duceau și îi exploatau, prin bătăi sau înfometare, la munci agricole. Polițiștii și procurorii au făcut joi două percheziții. Cinci victime ale traficului de persoane au fost salvate.

Acuzațiile aduse de DIICOT

„La data de 04.06.2020, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu ofițeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş au efectuat un număr de 2 percheziţii domiciliare pe raza teritorială a localității Bozânta Mică, județul Maramureș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada mai 2019 – mai 2020, mai multe persoane aparţinând aceleiaşi familii au constituit un grup infracţional organizat, specializat în exploatarea persoanelor vulnerabile (cu handicap psihic ori fără adăpost care nu se pot întreţine singure şi nu au resurse de subzistenţă), prin folosirea acestora la prestarea unor munci fizice în gospodăria lor, utilizând în acest scop constrângerea fizică şi morală (acte de violenţă fizică şi ameninţări, injurii, supunerea la umilinţe şi aplicarea unor tratamente degradante, înfometare), precum şi lipsirea de libertate în mod ilegal pentru a împiedica persoanele respective să părăsească ulterior locaţia membrilor grupării infracţionale.
Astfel, membrii grupării infracţionale au dezvoltat o practică din a se deplasa periodic pe raza Gării CFR din municipiul Baia Mare, județul Maramureş, unde, profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se află diverse persoane din categoria celor menţionate anterior, le răpesc efectiv ori le determină în baza unor promisiuni mincinoase (falsul pretext că vor fi plătite adecvat pentru a presta munci agricole ori de îngrijire a animalelor din gospodăriile membrilor grupului infracţional) să accepte să se deplaseze cu ei la adresele acestora de domiciliu.
Ulterior, după ce victimele ajung la domiciliile membrilor grupării, aceştia exercită asupra lor violenţe fizice şi verbale pentru a-i determina să accepte din teamă exploatarea prin forma obligării acestora să muncească până la epuizare în gospodăriile lor, fără a fi plătiţi, fără a fi hrăniţi corespunzător şi lipsindu-i de posibilitatea de a părăsi locaţiile respective (reţinându-li-se ilegal actele de identitate, telefoanele mobile – pentru a-i împiedica să mai ia legătura cu persoane din exterior ori cu autorităţile – şi sechestrându-i în diverse anexe gospodăreşti ale căror uşi de acces sunt încuiate de către membrii grupării cu lacăte).
Toate aceste practici sunt de natură să creeze victimelor o puternică traumă fizică şi emoţională, o stare perpetuă de frică şi de nesiguranţă, din cauza căreia persoanele vătămate execută ordinele membrilor grupării infracţionale respective.
Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuată la domiciliile membrilor grupării, de către procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș împreună cu ofițerii de poliţie judiciară din cadrul SCCO Maramureş, într-una dintre încăperile gospodăriei inculpatului C.M. şi a familiei sale, a fost găsită sechestrată o persoană de sex masculin. Acesta era încuiat sub lacăt într-o încăpere din gospodăria inculpatului încă din data de 01.06.2020, fiind răpit şi adus prin metodele menţionate de către membrii grupării infracţionale, care începuseră astfel să-şi „refacă” stocul de sclavi.
Totodată, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș au reușit să probeze activitatea infracțională a grupării cu privire la aceleași fapte săvârșite asupra altor 4 persoane.
Activitățile au fost efectuate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale Maramureș, al ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Serviciului Criminalistic, al lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Baia Mare, Grupei Operative Canine și al jandarmilor din cadrul IJJ Maramureș”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

9 Comentarii

  1. informația esențială care lipsește din articol: etnia din care face parte familia care a constituit grupul infracțional organizat

  2. @ Marian

    Erau vietnamezi, se poate deduce din context. Presa are instructiuni sa evite publicarea etniei autorilor de asemenea fapte.

  3. Daca va amintiti, undeva, intr-o comuna din Arges, sau din Olt, a mai fost un caz de romani tinuti in lanturi de niste ” mexicani „. Primarul stia, politaiul din sat stia. Nu s-a mai pomenit nimic!

  4. Care etnie, sunt maramureseni si oseni. Mereu dati vina pe altii. Au invatat metodele mafiote din locurile unde au fost zeci de ani la produs.

  5. Politia ar trebui sa ia casa cu casa satele de tzigani…Preda Buzescu…Budesti..Sintesti…unde sunt palate si sa verifice cate fete sunt sechestrate de tzigani…si cate mitraliere ascund…E doar o banuiala.

  6. Politia, primaria, serviciile, justitia din zona, trebuiesc desfiintate!
    Daca cineva le-ar fi furat copiii lor, asa ar fi fost de indolenti, ca sa fiu bland?

  7. Care Preda Buzescu si restul????? In acest caz este vorba despre ardeleni borfasi si nu despre cocalari.

  8. S-o luam metodic, pâna la infractiuni (pe care nu le-a comis numai familia exploatatoare): 1. De ce erau „persoanele vulnerabile” prin gari, în loc sa fie-n institutii specializate? ce face Ministerul Sanatatii si Asigurarilor Sociale? n-are oameni, „urechi si ochi”, pe teren, nu stia de situatie, de indivizii care n-aveau ce cauta pe strazi? nu i-a reclamat nimenea la Asistenta Sociala, când ar fi trebuit pusi sub tutela? cine i-a lasat sa vagaboneze de mici, fiindca situatia e de zeci de ani, nu numai din momentul în care-au fost „reperati” de „fermierii” maramureseni? 2.”5 victime ale traficului de persoane au fost salvate”, nu, zau? ca nu mai sunt în gospodaria respectiva fiind una, si „salvarea”, adica angajarea raspunderii cuiva-n si plasarea, ce-i priveste, de-acum înainte, alta. Plus ca „traficul de persoane „, nu-i dovedit. Articolul nici din greseala neaducând vorba nici de Asistenta Sociala. 3. ce fel de „exploatare”, ce puteau sa faca tipii-n chichinetzele de „case”-nghesuite una-ntr-alta, de câte-o camera, si fara acoperis (a se vedea fotografiile) ale „fermierilor” maramuresheni?

  9. erata: angajarea raspunderii cuiva si plasarea, în ce-i priveste., etc.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.