Finalizare BRUA Se dublează capacitatea de import gaze din Ungaria

Cantitatile de gaze pe care firmele romanesti le pot aduce din Ungaria se vor dubla, de la 1 decembrie, pentru ca Transgaz finalizeaza lucrarile la gazoductul BRUA, faza 1. “Vă aducem la cunoștință faptul că, în contextul situației actuale de la nivel mondial generată de pandemia COVID-19, precum și a măsurilor aferente impuse de autoritățile române, SNTGN Transgaz SA preconizează creșterea capacității tehnice în PI (punctul de interconectare – n.red.) Csanádpalota pe direcția RO>HU, de la 0,75 mld. mc/an – la 1,75 mld. mc/an, începând cu data de 01 decembrie 2020, după finalizarea lucrărilor la proiectul BRUA 1”, arată Transgaz într-un comunicat. “Până la acea dată , licitațiile privind capacitățile agregate/neagregate oferite în punctul de interconectare Csanádpalota RO>HU vor avea ca referință capacitatea tehnică maximă la nivelul actual de 21.520.269 kWh/zi, respectiv 0,75 mld. mc./an”, continua compania.

Astfel, capacitatea de import prin punctul de interconectare cu Ungaria va fi de peste 17% raportat la producția națională, care este de sub 10 miliarde de metri cubi/an, acum

Proiectul BRUA presupune, în prima sa fază, construcția unei con­ducte lungi de 479 de kilometri între sudul țării (Podișor) și vestul ei (Recaș). Conectat la actualul sistem de transport al gazelor din România și la țărmul Mării Negre (prin legătura Tuzla-Podișor), proiectul ar fi urmat, în prima sa fază, să permită creșterea capacității de tranzit de gaze, pe relația Ungaria, cu 1,75 miliarde de metri cubi pe an, și dinspre Bulgaria, cu 1,5 miliarde de metri cubi pe an. BRUA are o valoare de circa 480 de milioane de euro, dintre care 180 de milioane de euro au reprezentat finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, iar restul – investiție din surse proprii sau atrase ale Transgaz, compania națională care administrează sistemul românesc de transport al gazelor naturale. Conducta, cu stațiile de comprimare a gazelor cu tot, va fi terminată până la finalul acestui an.

Scopul declarat al gazoductului BRUA, considerat pro­iect strategic chiar de Comisia Europeană, este asigurarea accesului Europei Centrale și de Est la noi surse de gaze, altele decât cele rusești.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1087 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Romania ARE gaze naturale,Ungaria NU ARE gaze naturale!Sincer,ce importa Romania din Ungaria? Frate,nu mai avem nici loc de intors
    Citez: „În cadrul proiectului BRUA, investiţie de aproximativ 560 milioane de euro, se vor desfăşura lucrări pe teritoriul a 11 judeţe din ţară. Noul gazoduct va avea o lungime totală de 550 km şi o capacitate maximă de 1,5 miliarde de mc/ anual SPRE Bulgaria şi 4,4 miliarde de mc/ anual SPRE Ungaria”(Transgaz-Min Economiei)

  2. De cand importa Romania gaze din Ungaria?
    Aia au descoperit gaze pe teritoriul lor si acum exporta cu nemiluita, sau mai degraba este invers?
    Chiar ca am ajuns de rasul curcilor si la propriu si la figurat.

  3. Cum dracu ungurii acuzau oficialii romani ca cica n-are vrea sa le dea gaze. Oficialii romani scapa pe repede inainte de depozitele de gaze din Marea Neagra unele nici macar n-au intrat in exploatare. Acum culmea Romania importa gaze.
    De ce dracu mai vinzi gaze cand stii sigur ca trebuei sa importi.

    Gazele romanesti sunt de calitate superioara fata de ce vine din spatiu fostului URSS. E evident ca e o MARE magarie. Gazele nu sunt curent electric sa fie greu sau imposibil de stocat pe termen mediu sau lung. Cineva isi mareste constant conturile si asa supergrase doldora de bani.

  4. Cred ca încep plimbarea gazelor românești pe modelul cerealelor. Le scot din țară pe nimic și apoi le importă, le aduc înapoi la prețuri exorbitante… Deh! E ordin venit de la talpa iadului, ca românii, ca niste creștini ortodocși ce sunt, nu au liber la bunăstare de nici un fel daca nu anchilozeaza in pozitie patrupeda după modelul occidental…

  5. Deciziile privind importul se iau in tara, exclusiv de crestini ortodocsi onesti, cinstiti, etaloni reconoscuti pentru corectitudine, moralitate si declarat fara interese pecuniare ascunse. Ce treaba are occidentul pervers, non ortodox cu decizia suverana de import a ortodocsilor preacinstiti? Nicio treaba, pentru ca nu este obligatoriu sa importi gaze daca nu vrei.

  6. Mda, Unii prostănaci nu știu cum că romania importă gaze, uneori masiv și de cele mai multe ori din Ungaria.. Patriotul mizerabil din ei, care mai crede că poate scoate gaze din Marea Neagră,. nu știe, sau nu acceptă realitățile românești,.De altfel romania importă des și energie electrică, tot din ungaria. Ar trebui să vadă prostănaci, de cine și cum gorspodărește rezerva de gaze și energie electrică a romaniei.. Cine sunt și câte căpușe sunt și azi interpuse intre producător și consumator,.De ce sunt demonstrat facturi umflate, iar nici azi ”greșelile” corectate,.. cică ar trebui retrocedat poporului niște sume după care pot inchide prăvălia,.de gaze..Deci personal am cunoștință de niște lefuri, salarii imense, care nu pricep dece și cum s-au stabilit.. Nu știu de ce ”distributori” au bani să stea in clădiri inchiriate, unde plătesc milioane de euro chirie pe an,. Deci sunt miș-mașuri de puricat,.Mă intreb cine sunt competenții din ministere, care nu cunosc anumite treburi ? Sau le știu și aprobă,.. Evident sunt și ei patrioți,.ce mai.

  7. Ciudat….
    Ungaria care nu are resurse proprii de gaz, exporta gaz in Romania care are resurse de gaz de ar putea da gaz gratis romanilor si sa exporte in toata Europa…
    E total ILOGIC.

  8. Ei! dac` va-ți văcut frate, pe lăturiș și cu Antanta, și ca recompensă pentru această iudarenie ați primit o țară ca s-o faceți din covrig gogoașă, și iată, L-ați trezit și pe Cel de sus, care și-a șoptit în barbă: ”Nu-bai, dar n-am să vă bag și în traistă”. De atunci Dumnezeul nu doarme.

  9. Citez” Platforma Regională de Contractare a gazului a intrat în atenţia publicului e când Transgaz, a scos la licitaţie câteva capacităţi de rezervare pe direcţia Bulgaria. Interesant a fost că pentru a realiza această rezervare de capacitate, cei interesaţi a trebuit să-i notifice în prealabil şi pe cei de la FGSZ, transportatorul de gaze ungar. Dacă respectiva capacitate era între România şi Bulgaria, de ce tebuia să fie informată şi partea ungară?

    Reprezentanţii Transgaz au explicat ca potrivit unor reglementări europene, procesul de alocare de capacitate în punctele de interconectare dintre sistemele de transport gaze naturale din România şi ţările vecine, se derulează în baza Regulamentului (UE) 2017/459 din 2017, de stabilire a unui cod al reţelei privind mecanismele de alocare a capacităţii în sistemele de transport al gazelor

    Ce înseamnă acest lucru de fapt?

    ”Printre aceste prevederi se numără şi cele referitoare la obligativitatea alocării prin licitaţie a capacităţii în punctele de interconectare şi obligativitatea utilizării unei platforme comune de tranzacţionare a capacităţii. In scopul respectării prevederilor legale menţionate mai sus, operatorii de transport şi de sistem din sud-estul Europei utilizează Platforma Regională de Rezervare de Capacitate (RBP – Regional Booking Platform), pentru alocarea prin licitaţie a capacităţii disponibile în punctele de interconectare“.
    Cine este operatorul acestei platforme? FGSZ, partea ungară. De ce este FGSZ operatorul platformei? Pentru că aceasta este compania care a făcut aplicaţia.
    Niciuna dintre ţările care folosesc platforma realizată de FGSZ nu are rezerve naturale de gaze, cu excepţia României.

    De ce nu este România, respectiv Transgaz, operatorul platormei? Aici răspunsurile oficiale se opresc.
    Ce au pazit boii sub acoperire de la Transgaz ,ramane de explicat,candva!

  10. Pai in Ungaria „creste” gazul pe Campia Panoniei! Si „creste” atit de mult ca pot da si la altii” Pe bani grei!!!

  11. Cel mai sigur este ca gazele importate din Ungaria sunt gaze provenite din Transilvania, iar in curand vor fi si gaze din platforma maritima a Marii Negre. Adica gaze unguresti 100%. Un fel de afacere de genul : ,,Na-ti porumbul, da-mi porumbul”.
    Se stie f bine ca Ungaria este o putere maritima importanta din Europa, avand la un moment dat si un mare amiral pe nume Miklos Hothy.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.