Strâmba lui Cîțu: „Va trebui să vină premierul în BEX”

Un nou motiv de dispută în coaliția de guvernare. Președintele PNL, Florin Cîțu, s-a declarat nemulțumit ca bugetul să treacă fără 7% din PIB pentru investiții, cât era în programul de guvernare. În forma prezentată de Ministerul Finanțelor alocarea e 6,71% din PIB pentru investiții. Cîțu a făcut o serie declarații pe această temă în ultimele ore. A anunțat că liberalii din conducerea partidului vor decide dacă sprijină în Parlament varianta de buget propusă de premierul Nicolae Ciucă. Cîțu i-a solicitat prim-ministrului explicații.

UPDATE Florin Cîţu, a declarat, luni seara, că alocarea a mai puţin de 7% din PIB pentru investiţii în bugetul pentru anul viitor reprezintă un compromis, afirmând că „vom vedea dacă PNL va accepta să meargă şi cu acest compromis mai departe în această coaliţie”.

„Este un compromis. Vom vedea dacă PNL va accepta să meargă şi cu acest compromis mai departe în această coaliţie. (…) Când am făcut această coaliţie, când se negocia coaliţia, fiecare partid a venit cu câteva lucruri pe masă, la care ţinem, care reprezintă electoratul nostru, care ne reprezintă pe noi, liberalii şi social-democraţii. Pentru noi este foarte important să investeşti”, a spus Cîţu, la Digi 24.

El a adăugat că în ultimii doi ani guvernarea liberală a demonstrat că deşi am eliminat taxe, accize, supraimpozitări, a reuşit să aibă venituri mai mari la buget pentru că am investit şi astfel a avut creştere economică.

„România este printre campioanele în această perioadă 2020-2021 în Europa în ceea ce priveşte creşterea economică pentru că am reuşit să investim şi am ştiut să investim, de aceea am ţinut foarte mult la acest procent de investiţii. El era legat – nu a venit aşa din neant această cifră de 7% – de pachetul social propus de cei de la PSD. Am spus foarte clar: dacă vreţi să susţinem o creştere de pensii peste ceea ce propusesem noi, pentru că pensiile creşteau şi în programul de guvernare pe care îl propusesem noi, creşteau şi alocaţiile, dacă se doreşte mai mult e nevoie să producem mai mult ca să putem să plătim, ca să produci mai mult trebuie să investeşti”, a afirmat liderul PNL.

Cîţu a subliniat că a solicitat în coaliţie să se respecte programul de guvernare.

„În coaliţie am spus foarte clar: nu vreau să intervin peste premier şi peste miniştrii în negocierile pe ministere. (…) Am cerut în coaliţie să se respecte programul de guvernare. Nu mă interesează altceva. Şi nu se respectă în multe lucruri. (…) Sunt acolo şi alte decizii care nu au fost în programul de guvernare şi ele sunt făcute. La multe dintre ele am zis: ok, putem să mergem mai departe, nu au fost linii roşii. De exemplu, bugetul pierde bani prin acea măsură prin care se acceptă reducerea pragului de TVA la 5% pentru un plafon mai mare. Guvernul se plânge că nu are bani la buget, dar acceptă o măsura care pierde bani la buget. Şi până la urmă am zis: ok, este decizia premierului. Dar acest 7% nu este cifra în sine, este faptul că deja vedem că se schimba paradigma. Trecem de la un buget care se baza pe investiţii, la un buget care alocă mai puţine resurse investiţiilor şi mai multe pachetelor sociale”, a argumentat liderul PNL.

El a admis că alocarea pentru anul viitor este cea mai mare pentru investiţii din ultimele trei decenii, dar că trebuie respectat programul de guvernare. De asemenea, preşedintele PNL a subliniat că premierul Nicolae Ciucă va trebui să prezinte în PNL bugetul pentru anul viitor.

„Aici este dezamăgirea mea: vorbim ceva şi se pare că de fiecare dată ceea ce vorbim şi ceea ce ţine de PNL cumva nu mai ajunge. (…) PNL va trebui să facă compromisul pentru că va trebui să votăm bugetul în Parlament şi atunci eu va trebui să merg în PNL şi să vedem dacă mergem cu acest buget. (…) Nu-i cer. Va trebui să vină premierul în BEX, pentru că este premierul PNL, să prezinte bugetul. Trebuia să vină astăzi, a plecat la Bruxelles, dar când se întoarce trebuie să vină să prezinte bugetul colegilor din PNL. (…) Aici este dezamăgirea mea: este acolo 6,7 versus 7. Trebuia să ne batem, trebuia să nu fie niciun fel de discuţie, PNL a cerut doar să se respecte programul de guvernare. (…) Din punctul meu de vedere, noi am semnat împreună în această coaliţie un program de guvernare care spune foarte clar ce trebuie să se întâmple. (…) Este un compromis. Este făcut de un premier liberal, şi l-a asumat, vine cu el în Parlament, vom merge în PNL, dar PNL nu va fi cel care se va opune acum, va arunca ţara în aer să nu avem un buget. PNL spune că fără investiţii punem în pericol toate creşterile pe partea socială”, a explicat liderul PNL.

Cîţu a precizat că trebuie luată o decizie în PNL cu privire la votul asupra bugetului pe anul viitor.

„Mergem în PNL. Trebuie să avem o decizie despre votul pe acest buget pentru că este diferit de ceea ce noi am agreat şi atunci eu nu pot să-mi asum singur să le spun colegilor mei: este ok, mergeţi şi votaţi. Vreau să fie vot al conducerii. (…) Le voi spune care este situaţia, şi vom avea o discuţie şi vom supune la vot dacă votăm acest buget, dar, în acelaşi timp, le voi spune colegilor mei că trebuie să luăm în calcul că dacă nu vom vota acest buget, există riscul să existe o situaţie pentru România dificilă fără acest buget (…), nu foarte dificilă. (…) Vom avea o decizie a PNL pe care o vor respecta toţi parlamentarii PNL”, a afirmat el.

Totodată, Cîţu a spus că este posibil ca alocarea pentru investiţii mai mică de 7% să fie din cauza lipsei de resurse. Liderul PNL a mai susţinut şi că există riscul ca la rectificarea bugetară să se taie de la investiţii.

Florin Cîţu a subliniat că PNL nu va accepta discuţii în viitor despre majorări de taxe sau taxe noi.

El a vorbit şi despre declaraţia făcută luni de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Am văzut declaraţia. Diferenţa dintre noi este că sunt specialist”, a spus Cîţu, care a admis că s-au făcut mai puţine investiţii decât a prognozat în perioada în care era premier, însă a specificat că au fost mai multe decât s-a prognozat la rectificarea bugetară.

Cîţu acuză că proiectele introduse de PSD în programul de guvernare şi-au găsit finanţarea, în timp ce pentru cele ale liberalilor „nu prea s-au găsit bani”.

„Se vede că creşterea economică, anul viitor, este încetinită, din mai mulţi factori. (…) Poate că toate acestea se vor rezolva când Guvernul va veni cu reformele din PNRR”, a declarat fostul premier, luni seară, la Digi 24.

Potrivit lui Cîţu, creşterile salariale trebuie făcute în funcţie de performanţă, „nu de lobby-ul făcut de un sindicat sau altul pe lângă un ministru şi de ameninţările voalate cu grevă”.

UPDATE „Pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiția ca 7% din buget să se ducă către investiții”, a declarat Florin Cîțu în cursul zilei de luni. El apreciază că alocarea a minimum 7% pentru investiții ar susține creșterea pensiilor și salariilor.

„Când s-a negociat această coaliție de guvernare, pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiția ca 7% din buget să se ducă către investiții. Nu e doar doar o ambiție a PNL. Este singurul mod prin care poți să susții acel pachet social. Fără resursele pentru investiții, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung și creează dezechilibre”, a zis Florin Cîțu.

El afirmă că va fi discutată situația bugetului în interiorul PNL.

„Nu este un moft cererea de 7%. A fost negociat pentru a susține creșterea de pensii și salarii”, adaugă Cîțu.

Cîțu a fost întrebat dacă bugetul poate fi aprobat până la finalul anului.

„Până la urmă este și varianta în care premierul își asumă acest buget și vom vedea după aceea. Poate face și asumarea răspunderii – înțeleg că e o decizie CCR care spune că nu se poate”, a conchis liderul PNL.

Surse din conducerea PNL au declarat anterior că „Florin Cîțu nu este de acord ca bugetul sa treacă fără 7% din PIB pentru investiții, cât era în programul de guvernare, în condițiile în care în forma bugetului transmisă de MF, este doar 6,71% din PIB pentru investiții”.

El a precizat și într-o postare pe Instagram că în loc de 7%, cât a promis, guvernul alocă pentru investiţii 6,71% din PIB, pentru 2022.

Luni dimineață, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a susținut că în proiectul de buget pe anul viitor investiţiile vor depăşi 7% din PIB.

„Ştiu că anul trecut am prins parcă 5,9% la investiţii, anul acesta sunt 6,74%, foarte aproape de 7. După discuţiile avute cu ministrul Finanţelor şi cu ministrul Grindeanu, anul acesta veţi vedea că vom depăşi 7%. E bine că ne-am asumat ceva mai puţin şi să venim cu ceva mai mult. (…) Contează execuţia şi nu propunerea. Anul trecut ne-am propus ceva mult şi am obţinut ceva puţin. (…) Noi sperăm să închidem peste 7%”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD.

În privinţa majorării pensiilor de anul viitor, Ciolacu a spus: „S-a discutat ca o condiţie de intrare a PSD la guvernare pachetul social şi s-a majorat cu 10%. Iarăşi se vehiculează aceşti 40%, deja din cei 40% au mai fost acoperiţi 14%, iar în momentul acesta s-au mai majorat cu încă 10%”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ioana Radu 8532 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Asta-i cearta pentru fraieri. Atat timp cat securistii ce conduc tara au primit bani cu vagoanele in noul buget de stat va curge laptele si mierea pentru ei. Prostimea poate sa moara de foame. 4 servicii de Securitate papa peste 1 Miliard Euro pe An. „Serviciile SRI – 3,17 miliarde lei (8,29%) SIE – 600,2 milioane lei (44,7%) SPP – 366,9 milioane lei (26%) STS – 938,2 milioane lei (37%)”

  2. INFORMATIA de ultima ora si interes global,vine azi (inca nepublicata la noi) de la interviul dat de presedintele Joe Biden la Washington DC…..”SUA NU VA TRIMITE TRUPE ARMATE IN UCRAINA”.

  3. @VOX./USA intarata statele impotriva Rusiei dupa care daca se ingroasa gluma le lasa pe statele fraiere care au pus botul la propaganda amerloca cu izmele-n vine. Mai ales cand oficialitatile chinezei au declarat ca China daca trebuie sa se bata militar cu SUA se va bate.

  4. @ Maica Stareta, prea virgină…E prezidente P.Ă.Cală cu Supăr Man și bulibașa romînilor vechi, adevărați..

  5. Ce importanță au banii de investiți, burse, alocații, pensii? Trebuie minim 2% la înarmare că așa am promis lui USA, plusat cu 25% la SRI, STS, SPP că ei monitorizează promisiunea și bugetul trece.

  6. Unde este din poză domnul Kelemen Hunor? Domnul Câțu-PNL este cureaua de legatură între Domnul Iohannis-politrucul și domnul Ciolacu-PSD?

  7. @ Catuvencu,….domnul Kelemen Hunor este mai”jos” pe covor in genunchi si nu intra in foto.

  8. În poză, cîțul îl țîne pă Plăvan dă braț, ca să nu-l piardă, că nu are talanga pusă…

  9. @ „Câțuvencu”, 20 decembrie 2021 la 16:40
    Băi bre, domnul Kelemen și U.D.M.R.-ul sunt „a cincea roată la căruță” (chiar dacă mo[nu]mental e numa’ 3 „roți”), maghiarii au fost cooptați dă valahi la guWernare „dăcît” pentru a avea ei majoritatea aritmetică în șParlament! Maghiarii nu participă la luarea deciziilor, da’ dacă PeSeDeii și PeNaLii decid măsuri scandaloase, împotriva dorinței maghiarilor, aceștia amenință cu retragerea din coaliție și astfel rezolvă problema. Nu-i mai înjura aiurea (nu aici, nu acum), că semeni a dobitok…

  10. Eu zic ca guvernul sa vina si in parlament de tot atitea ori cum ai fost si tu neica-nimeni catzu si ai povestit ce ai facut cu miliardele imprumutate! Mars jegule!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.